Ce sunt comutatoarele si care sunt caracteristicile principale ale acestora?

0
90
comutatoare

Indiferent de modul de functionare, metoda de alimentare sau scopul unei tehnologii mecanizate, controlul de baza este intotdeauna asigurat de comutatoare. Practic, aceste dispozitive electromagnetice simple actioneaza pentru mentinerea, intreruperea sau schimbarea conexiunilor intr-un circuit electric.

Utilitatea si aplicatiile comutatoarelor

Dat fiind faptul ca sunt elemente simple, cu un scop precis, comutatoarele trebuie alese in functie de durabilitate, eficienta si usurinta cu care sunt operate. Modelele proiectate pentru utilizare casnica au o uzura standard, insa multe comutatoare pot fi operate in conditii mult mai dure, precum temperaturi extreme sau care variaza, prezenta substantelor chimice si a prafului, umiditate, actionari foarte dese sau chiar vandalism.

Din aceasta perspectiva, aparatajele electrice de acest tip trebuie sa reziste in conditii optime utilizarii continue si grosiere din mediile speciale de lucru, precum santiere, productia industriala sau mediul public (automate si aparate amplasate stradal).

Practic, comutatoarele potrivite acestor aplicatii trebuie sa ofere siguranta, fiabilitate si robustete. Astfel, marii producatori de materiale si aparataje electrice dezvolta game foarte diversificate de comutatoare, astfel incat sa poata fi aleasa varianta optima in functie de cerintele de utilizare.

Siguranta functionarii intregii instalatii electrice sau diverselor dispozitive cade in responsabilitatea comutatoarelor cu care acestea sunt prevazute, astfel incat aceste elemente sunt indispensabile in viata de zi cu zi. Cu toate ca nu constientizam acest lucru, butoanele si comutatoarele sunt peste tot, oferindu-ne control asupra sistemelor electrice si aparaturii pe care o folosim atat in scop personal, cat si profesional.

Caracteristici importante ale comutatoarelor

– Tipul de contact. In functie de starea contactului, comutatoarele pot fi de doua tipuri: cu contact momentan sau cu mentinere. Primul tip, cele cu contact momentan, vor activa sistemul numai pe parcursul actionarii, iar pozitia de baza a acestora este cea de circuit intrerupt (OFF). In aceasta categorie pot intra claxoanele de masina si butoanele de pe tastatura laptopului.

Pe de alta parte, comutatoarele cu mentinere vor ramane intr-o stare stabila pana la urmatoarea actionare, neavand o pozitie de baza la care sa revina. Un exemplu de comutator de tip ON/OFF este intrerupatorul care actioneaza un corp de iluminat.

– Metoda de operare. In functie de caracteristicile mediului pentru care sunt proiectate, comutatoarele mai pot fi diferite si prin metoda de actionare. Astfel, printre tipurile de operare pe care le intalnim mai des se afla: apasarea, rotirea, bascularea, glisarea sau actionarea magnetica.

Practic, orice comutator va fi actionat printr-o interactiune fizica ce va realiza sau desface legaturi mecanice in interiorul acestuia: tragere, impingere, rotire de cheie, incalzire, lovire, indoire, variatie de presiune sau nivel.

– Durabilitate. Durata de viata a comutatoarelor poate fi evaluata din doua perspective. Astfel, fiecare piesa de acest tip va avea o durata de viata electrica si una mecanica. Durabilitatea electrica este numarul estimat de cicluri pe care comutatorul le va executa, suporta si intrerupe la sarcina specificata in fisa tehnica. Totodata, durabilitatea mecanica este estimarea de actionari mecanice pe care le vor suporta comutatoarele inainte de modificarea integritatii mecanice.

In catalogul distribuitorului autorizat Schneider Electric de materiale electrice si aparataje eOrion.ro vei gasi o gama diversificata de dispozitive de acest tip utilizate in tablourile electrice cu scopul de a asigura controlul si supravegherea elementelor de executie din tablourile electrice.

Astfel, comutatoarele si celelalte sisteme cu montaj simplu pe care le ai la dispozitie in oferta Orion au rol important in vizualizarea si protejarea starii circuitelor electrice, fiind concepute pentru a mentine o stare de siguranta si un control facil asupra instalatiei electrice.

Daca vrei sa dotezi sistemul electric pe care il realizezi cu comutatoare, butoane si lampi de semnalizare performante si durabile, aparatajele din oferta acestui distribuitor permit montajul pe sina DIN, ofera coerenta estetica cu sistemul modular de joasa tensiune, au o utilizare facila si pun la dispozitie functii simple pentru comanda circuitelor electrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.