Coronavirusul din Wuhan incepe sa arate din ce in ce mai mult ca o pandemie globala

0
122
Coronavirusul din Wuhan incepe sa arate din ce in ce mai mult ca o pandemie globala

Coronavirusul Wuhan care se raspandeste din China va deveni probabil o pandemie care va inconjura globul, potrivit celor mai multi experti din lume in boli infectioase.

 

Perspectiva este descurajanta. O pandemie – o epidemie care continua pe doua sau mai multe continente – poate avea consecinte globale, in ciuda restrictiilor extraordinare de calatorie si a carantinelor impuse acum de China si de alte tari, inclusiv de Statele Unite.

 

Oamenii de stiinta nu stiu inca cat de letal este noul coronavirus, deci exista o incertitudine cu privire la cat de multe daune ar putea provoca o pandemie. Exista insa un consens tot mai mare potrivit caruia agentul patogen este transmis cu usurinta intre oameni.

 

Coronavirusul Wuhan se raspandeste mai mult ca gripa, care este foarte transmisibila, decat ca verii sai virali cu miscare lenta, SARS si MERS, au descoperit oamenii de stiinta.

 

„Este foarte, foarte transmisibil si aproape sigur va fi o pandemie”, a spus dr. Anthony S. Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase.

 

„Dar daca va fi catastrofal? Nu stiu.”

 

In ultimele trei saptamani, numarul de cazuri confirmate de laborator a crescut de la aproximativ 50 in China la 14.000 in 23 de tari; au fost peste 300 de morti, toate in China, cu exceptia unui singur caz in Filipine.

 

Insa diverse modele epidemiologice estimeaza ca numarul real de cazuri este de 100.000 sau chiar mai mult. Desi aceasta expansiune nu este la fel de rapida ca cea a gripei sau rujeolei, este un salt enorm dincolo de ceea ce au vazut virologii cand au aparut SARS si MERS.

 

Cand SARS a disparut in iulie 2003, dupa raspandirea timp de noua luni, au fost confirmate doar 8.098 de cazuri. MERS circula din 2012, dar au existat doar aproximativ 2.500 de cazuri cunoscute.

 

Cea mai mare incertitudine acum, au spus specialistii, este cati oameni din intreaga lume vor muri. SARS a ucis aproximativ 10 la suta dintre cei care l-au contractat, iar MERS acum ucide aproximativ unul din trei.

 

„Gripa spaniola” din 1918 a ucis doar aproximativ 2,5 la suta dintre victimele sale, dar pentru ca a infectat atat de multe persoane si ingrijirile medicale au fost mult mai precare atunci, 20 pana la 50 de milioane au murit.

 

In schimb, pandemia de „gripa porcina” H1N1 din 2009 a ucis aproximativ 285.000, mai putin gripa sezoniera si a avut o rata de fatalitate relativ scazuta, estimata la 0,02 la suta.

 

Rata mortalitatii pentru cazurile cunoscute de coronavirus Wuhan a fost de aproximativ 2 la suta, desi aceasta este probabil sa scada pe masura ce se fac mai multe teste si se gasesc cazuri mai usoare.

 

Este „din ce in ce mai putin probabil ca virusul sa poata fi continut”, a spus dr. Thomas R. Frieden, fost director al centrelor pentru controlul si prevenirea bolilor, care acum conduce Resolve to Save Lives, un non-profit dedicat combaterii epidemiilor.

 

„Prin urmare, este probabil sa se raspandeasca, asa cum o fac gripa si alte organisme, dar inca nu stim cat de departe, sau cat de mortal va fi.”

 

In primele zile ale pandemiei de gripa din 2009, „vorbeau despre Armageddon in Mexic”, a spus dr. Fauci. (Acest virus a aparut pentru prima data in zonele de crestere a porcilor din statul Veracruz din Mexic.) „Dar s-a dovedit a nu fi atat de grav.”

 

 

O estimare exacta a letalitatii virusului nu va fi posibila pana cand nu se pot face anumite tipuri de studii: analize de sange pentru a vedea cate persoane au anticorpi, studii casnice pentru a afla cat de des infecteaza membrii familiei si secventiere genetica pentru a determina daca anumite tulpini sunt mai periculos decat altele.

 

Inchiderea granitelor cu agenti patogeni extrem de infectiosi nu reuseste niciodata complet, spun specialistii, deoarece toate frontierele sunt oarecum poroase. Cu toate acestea, inchiderea si screeningul riguros pot incetini raspandirea, ceea ce va cumpara timp pentru dezvoltarea tratamentelor medicamentoase si a vaccinurilor.

 

Alte necunoscute importante includ cine este cel mai expus riscului, daca tusea sau suprafetele contaminate sunt mai predispuse la transmiterea virusului, cat de repede poate muta virusul si daca va disparea atunci cand vremea se va incalzi.

 

Efectele unei pandemii ar fi probabil mai dure in unele tari decat in ​​altele. In timp ce Statele Unite si alte tari bogate pot fi capabile sa detecteze si sa puna in carantina primii transportatori, tarile cu sisteme fragile de ingrijire a sanatatii nu o vor face. Virusul a ajuns deja in Cambodgia, India, Malaezia, Nepal, Filipine si Rusia rurala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.