De ce se tem oamenii? Topul celor mai ciudate fobii din lume

0
75
fobii
fobii

De ce se tem oamenii? Topul celor mai ciudate fobii din lume

Fobia poate fi definita ca fiind o teama irationala, persistenta, uneori dusa pana la extreme, insa inofensiva, care poate fi declansata de o situatie sau de anticiparea acesteia. De exemplu, persoanele care sufera de teama de inaltimi (acrofobie) se sperie chiar si atunci cand se gandesc ca ar fi necesar, la un moment dat, sa se urce pe acoperisul unei cladiri inalte.

Iata care sunt cele mai ciudate fobii din lume:

Nomofobia (frica de a ramane fara telefonul mobil)

Oamenii care sufera de nomofobie devin foarte anxiosi atunci cand raman fara telefonul mobil sau cand bateria acestuia este aproape epuizata. Acestia intra in panica imediat, fara sa tina cont de ceea ce se intampla in jurul lor.

Nomofobia este o afectiune foarte comuna in zilele noastre si apare de obicei la persoanele care sunt dependente de telefonul mobil. Daca iti verifici obsesiv telefonul in decursul zilei, este posibil sa dezvolti si tu aceasta frica la un moment dat.

Aritmofobia (teama patologica de numire a cifrelor)

Cu siguranta ti-a fost si tie teama uneori de ora de matematica din scoala. Ei bine, imagineaza-ti anxietatea pe care o experimenteaza persoanele care sufera de aritmofobie in momentul in care trebuie sa aiba de a face cu numere. Acestea se panicheaza doar la vederea simbolurilor matematice, asa ca nu vor putea niciodata sa rezolve o ecuatie.

Aritmofobia nu este o afectiune des intalnita, insa reprezinta o adevarata problema pentru cei care trebuie sa traiasca si sa indeplineasca anumite sarcini, personale sau profesionale, fara sa foloseasca numere sau calcule matematice.

Plutofobia (teama de bani, de bogatie)

Majoritatea oamenilor isi doresc sa aiba tot mai multi bani, insa cei care sufera de plutofobie pot intra in panica doar daca se gandesc la bogatie. Acestia nu se simt in largul lor nici atunci cand sunt nevoiti sa foloseasca banii altora.

A avea o avere colosala este cosmarul oricarui individ care sufera de plutofobie. De cele mai multe ori, acestia aleg sa renunte la cariera de frica sa nu se imbogateasca.

Xantofobia (frica de culoarea galben)

Persoanele care sufera de xantofobie evita orice lucru care este de culoare galbena. Nu vor cumpara niciodata flori, alimente sau haine galbene si nici nu se vor urca vreodata intr-o masina vopsita cu aceasta culoare. Cei care experimenteaza xantofobia duc o viata dificila, deoarece culoarea galben poate fi gasita cu usurinta peste tot.

Hippopotomonstrosesquippedaliofobia (frica de cuvinte lungi)

Pe langa faptul ca hippopotomonstrosesquippedaliofobia defineste teama de cuvinte lungi, denumirea acestei fobii este la randul ei unul dintre cele mai lungi cuvinte din limba romana. Se crede ca aceasta fobie poate fi determinata de rusinea pe care ar putea sa o experimenteze o persoana in momentul in care pronunta gresit cuvinte lungi.

Imagineaza-ti cum ar fi ca unei persoane cu frica de cuvinte lungi sa i se puna un diagnostic, precum Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza (o boala pulmonara cronica)!

Studiile arata ca aceasta fobie este o afectiune des intalnita la persoanele cu dislexie.

Ergofobia (frica de munca)

Persoanele cu ergofobie au atacuri de panica din cauza jobului lor si a mediului de munca. Alte persoane cu ergofobie se tem de lucrul manual, de munca in sine sau de faptul ca nu-si vor gasi niciodata un serviciu.

De asemenea, frica de munca poate declansa atacuri de anxietate care duc la inabilitatea unei persoane de a-si indeplini sarcinile de serviciu. Mai mult decat atat, ergofobia poate avea un impact urias si asupra calitatii vietii personale. Oamenii care experimenteaza aceasta afectiune au dificultati in a-si intretine familia.

Se crede ca ergofobia rezulta, in primul rand, din experientele profesionale. Rezultatele slabe a unei persoane pe plan profesional si un mediu de munca toxic, completate de insultele unui sef abuziv, paveaza drumul catre ergofobie.

Sursa: therecoveryvillage.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.