Gabriela Firea: ‘Somez Guvernul PNL Ludovic Orban sa renunte la a-i apara pe pedofili!’

0
39
Gabriela Firea

Gabriela Firea: ‘Somez Guvernul PNL Ludovic Orban sa renunte la a-i apara pe pedofili!’.

Gabriela Firea, Primarul general al Capitalei, ii cere Premierului Ludovic Orban sa renunte la demersul conform caruia, legea prin care se maresc pedepsele pentru violatori si pedofili este contestata la CCR.

Aceasta acuza Guvernul Orban ca intentiile sale sunt impotriva cetatenilor romani.

Sesizarea scrisa de catre Guvern la CCR

„Legea, in forma adoptata de Camera Deputatilor, ridica unele probleme de constitutionalitate, dupa cum urmeaza: Pct. 1 si 2 ale art I al Legii prevad modificarea art. 153 din Codul penal, privind prescriptia raspunderii penale si art. 154 privind termenele de prescriptie a raspunderii penale, in sensul instituirii imprescriptibilitatii raspunderii penale pentru faptele de viol (art. 218 din Codul penal) si act sexual cu un minor (art. 220 din Codul penal).

Aceasta reglementare poate ridica probleme din perspectiva raportarii la art. 16 din Constitutie intrucat instituie un tratament discriminatoriu intre persoanele care au comis infractiuni de gravitate similara, in sensul in care nu pot fi identificate ratiuni obiective pentru alegerea acelor infractiuni care urmeaza a fi imprescriptibile.

Astfel, solutia legislativa aleasa pare arbitrara discriminatorie fata de persoanele care savarsesc infractiunile de viol sau act sexual cu un minor, infractiuni pentru care va opera imprescriptibilitatea raspunderii penale, in timp ce alte fapte de gravitate cel putin egala si de natura similara vor fi in continuare supuse curgerii termenelor de prescripfie.

Este adevarat ca infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale au un specific aparte si ca, din cauza traumelor provocate victimelor, in multe cazuri trece o perioada considerabila de timp pana cand acestea pot aduce la cunostinta organelor judiciare fapta comisa, iar din aceasta perspectiva s-ar putea justifica introducerea unor termene de prescriptie prelungite pentru faptele contra libertatii si integritatii sexuale. Chiar cu luarea in considerare a acestor aspecte insa, din perspectiva autorului infractiunii, ar putea fi discutabila aplicarea unui tratament diferit fata de autorii unor aite infractiuni pedepsite de legea penala la fel de aspru (enumeram cu titlu de exemplu fapte precum cele de corupfie, tortura, nerespectare a regimului armelor si al munitiilor, nerespectarea regimului materialelor nucleate sau al alter materii radioactive, tradare).

Cu atat mai mult insa nu poate fi justificata in mod obiectiv si rezonabil diferenta de tratament fata de autorii unor infractiuni de aceea§i natura, susceptibile a avea un efect similar asupra victimei si prin urmare a produce acelasi decalaj in sesizarea organelor judiciare”.

Raspunsul Gabrielei Firea – mesaj publicat pe Facebook:

„Somez Guvernul PNL Ludovic Orban sa renunte la a-i apara pe pedofili! Drepturile copiilor trebuie aparate, nu cele ale agresorilor sexuali! Cer imperativ Guvernului liberal sa revina asupra deciziei de a contesta la Curtea Constitutionala legea care inaspreste pedepsele celor care comit agresiuni sexuale asupra minorilor.

Trag un puternic semnal de alarma asupra efectelor pe termen lung pe care le va avea o astfel de decizie, in conditiile in care Romania se confrunta cu un numar mare de violuri sau cazuri de maltratare sexuala a minorilor.

Domnule prim-ministru Orban, perseverenta dumneavoastra in greseala este periculoasa pentru societate, tacerea in acest caz, ca, de altfel, in toate situatiile dificile, inseamna lasitate si complicitate.

Deveniti, pe zi ce trece, un Guvern care actioneaza impotriva propriilor cetateni.

Suntem in al doisprezecelea ceas: criza sanitara deplorabil gestionata produce efecte pentru toata societatea, iar copiii sunt tinte directe ale greselilor guvernamentale.

Este imperativ sa ne indreptam grija si preocuparea catre protejarea drepturilor copiilor, fie ca acest lucru inseamna siguranta, servicii medicale sau educatie de calitate.

Solicit ferm Guvernului si prim-ministrului Ludovic Orban o dezbatere serioasa asupra pregatirii inceperii noului an scolar, in conditii de siguranta sanitara.

Domnule prim-ministru Orban, faptul ca ignorati problemele reale, nu inseamna ca ele nu exista! Cetatenii se confrunta cu ele zi de zi si asteapta solutii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.