Pentru prima data in peste 200 de ani, nu se va oficia Liturghia de Craciun la catedrala Notre Dame

0
99
Pentru prima data in peste 200 de ani, nu va exista Liturghia de Craciun la catedrala Notre Dame

Pentru prima data in mai mult de doua secole, nu se va oficia nicio Liturghie de Craciun la catedrala Notre Dame – o traditie care a durat din 1803 pana a cazut victima devastatorului incendiu din aprilie.

Un cantec de lauda, nuantat de tristete.

Cantaretii corului Notre Dame au repetat la o biserica din apropiere, dupa ce catedrala gotica a fost aproape distrusa in devastatorul incendiu. Ei spun ca inca le este greu sa creada ca nu vor sustine acolo Liturghia de Craciun anul acesta.

 

“Nu pot sa cred ca am fost bolnav de anul trecut si mi-a fost dor de Craciunul la Notre Dame, crezand ca voi merge din nou anul acesta fara nicio problema”, a spus o membra a corului, Mathilde Ortscheidt. “Nu, nu-mi vine sa cred ca nu voi face Craciunul la Notre Dame.”

 

Oficialii bisericii spun ca, in ciuda rugaciunilor lor, nu au avut de ales decat sa anuleze pentru prima data Liturghia de Craciun in peste doua secole.

 

Rectorul Notre Dame, Patrick Chauvet, a spus ca abia in timpul Revolutiei Franceze s-au oprit serviciile la catedrala. Usile au ramas deschise in timpul ambelor razboaie mondiale.

 

De la incendiu, clerul, congregatia si corul Notre Dame s-au alaturat celei mai faimoase statui si liturghii la o biserica diferita, care serveste ca locuinta temporara, la doar o distanta de un km de icoana din Paris.

 

Guvernul francez este de asemenea optimist, promitand ca serviciile normale vor fi reluate pana in 2025.

Privind per ansamblu, cinci sau sase ani de restaurare pentru o catedrala care are 855 de ani nu pare atat de mult, dar expertii in reconstructie avertizeaza ca ar putea dura mai mult, mult mai mult.

Dar pentru Eduarda Barrea, care a crescut in Brazilia si a numit Parisul casa in ultimii trei ani, determinarea de a restaura Notre Dame o gaseste de-a dreptul inspirationala.

“Pentru Franta este un simbol, dar cred ca, in acelasi timp, oamenii incearca sa dea totul pentru a o reconstrui si poate ca acum este oportunitatea de a merge la alta biserica si de a va reconstrui credinta”, a spus Barrea.

 

Un simbol al credintei care se ridica deja din cenusa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.