Trucuri simple pe care le poti pune in aplicare de Paste pentru a evita cresterea in greutate

0
104
cum sa nu te ingrasi de paste

Cresterea in greutate in timpul sarbatorilor de Paste este o preocupare comuna pentru multi adulti. Drobul, friptura de miel, salata boeuf, sarmalele si cozonacii sunt doar cateva preparate delicioase pe care le savuram in timpul Sarbatorilor Pascale, insa odata cu bucuria meselor copioase, apar si kilogramele in plus.

Sarbatorile de Paste asociate cu autoizolarea din timpul pandemiei de coronavirus pot incuraja supraalimentarea, comportamentul sedentar si consumul de alimente bogate in calorii. Studiile au aratat ca de sarbatori oamenii acumuleaza in medie 1 kilogram. Poate nu ti se pare foarte mult, dar majoritatea oamenilor nu pierd acest bagaj suplimentar in urmatoarele luni din an. Prin urmare, sarbatorile contribuie la cresterea totala anuala in greutate.

Dar chiar daca nu ne putem abtine de la deliciile traditionale, asta nu inseamna ca acumularea kilogramelor in plus este inevitabila.

Iti prezentam 12 sfaturi care te vor ajuta sa eviti cresterea in greutate in timpul sarbatorilor de Paste:

1. Incearca sa te mentii activ

Activitatile sedentare, precum statul in fata televizorului sau un “maraton” de filme si seriale, sunt traditii comune de sarbatori pentru multe familii. Inactivitatea, insa, poate contribui la cresterea in greutate, mai ales daca este insotita de supraalimentare.

De aceea, este important sa fii activ, chiar daca esti nevoit sa-ti petreci timpul in casa. Desfasurarea unui tip de activitate fizica se poate dovedi benefica pentru controlul greutatii. De aceea, este recomandat sa faci sport macar 30 de minute pe zi. Exercitiile fizice iti vor lua gandul de la mancare si te vor ajuta sa arzi rapid caloriile.

2. Ia putine gustari pe zi

In perioada sarbatorilor de Paste, gustarile nesanatoase, cum ar fi prajiturile si alte bunatati, tind sa fie cea mai mare ispita. Atunci cand ai dulciuri la dispozitie, vei avea tendinta sa mananci mereu. Pentru a nu lua in greutate in perioada Sarbatorilor Pascale, incearca sa limitezi numarul gustarilor, in special in timpul serii.

Poti opta pentru gustari sanatoase, precum fructele, legumele, nucile si semintele, dar te poti rasfata din cand in cand si cu o prajitura sau alte deserturi care iti plac.

3. Mananca putin si des

In timpul sarbatorilor de Paste, majoritatea oamenilor au tendinta sa manance mai mult decat au nevoie. Chiar daca preparatele sunt delicioase, nu este recomandat sa mananci portii mari. Te poti bucura de ele in portii mici si dese, iar astfel vei evita cresterea in greutate. Pentru a controla dimensiunile portiilor de mancare, foloseste farfurii mai mici.

4. Nu desfasura alte activitati in timp ce mananci

Studiile au aratat ca persoanele care mananca in timp ce sunt distrase de televizor sau telefon sunt mai predispuse sa se supraalimenteze, deoarece nu mai pot fi atente la semnalele de plenitudine ale corpului lor. Pentru a preveni acest lucru, este indicat sa mananci cu atentie si sa elimini distragerile, inclusiv munca si dispozitivele electronice.

Incearca sa mesteci incet si minutios, fapt care iti va permite sa recunosti mai bine semnalele de plenitudine ale corpului si sa consumi mai putine calorii.

De asemenea, poate fi util sa respiri adanc inainte de a incepe sa mananci. Acest lucru poate induce o stare de relaxare si te poate ajuta sa iti mentii toata atentia pe farfurie.

5. Odihneste-te mai mult

Privarea de somn, care este destul de frecventa in perioada sarbatorilor de Paste, poate determina aparitia kilogramelor in plus. Potrivit studiilor recente, persoanele care nu dorm suficient tind sa aiba mai multa pofta de mancare si mai putina energie pentru a face exercitii fizice.

Oboseala iti poate creste nivelul hormonului foamei, ducand in cele din urma la un aport mai mare de calorii.

In plus, privarea de odihna determina un metabolism mai lent. Cele mai odihnitoare ore de somn sunt intre 22.00 si 6.00 dimineata. Asadar, daca iti doresti sa te mentii la greutatea pe care o ai acum, incearca sa nu adormi mai tarziu de ora 22.00.

6. Adauga proteine la fiecare masa

Mesele din timpul Pastelui pot fi bogate in carbohidrati. De aceea, este important sa incluzi cateva proteine la fiecare masa, deoarece te vei satura cu portii mai mici de mancare si iti vei putea mentine greutatea.

Consumul de proteine poate reduce aportul de calorii si, implicit, pofta de mancare. Proteinele sunt, de asemenea, benefice pentru controlul greutatii, deoarece iti accelereaza functionarea metabolismului. Pentru a te bucura de aceste beneficii, include la orice masa cel putin 25-30 de grame de proteine.

Printre alimentele bogate in proteine se numara carnea, pestele si unele alimente vegetale, precum fasolea si quinoa.

7. Consuma si alimente bogate in fibre

Fibrele induc sentimentul de plinatate si reduc aportul total de calorii, ceea ce poate contribui la prevenirea cresterii in greutate in perioada sarbatorilor de Paste.

Din pacate, multe preparate comune de sarbatori nu contin cantitati adecvate de fibre. Pentru a evita kilogramele in plus, consuma si alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, nucile si semintele.

8. Limiteaza testarea preparatelor in timpul gatitului

In perioada sarbatorilor, oamenii pregatesc multe feluri de mancare pe care le gusta frecvent in timpul gatitului. Acest obicei de a testa preparatele poate determina cresterea in greutate, de aceea este important sa nu gusti mai mult decat este necesar.

De asemenea, este indicat sa nu gatesti in timp ce iti este foame, deoarece vei “testa” mancarea mai des decat ar trebui.

9. Limiteaza consumul caloriilor lichide

In perioada Sarbatorilor Pascale, multi oameni au tendinta de a consuma cantitati mai mari de alcool, sucuri, precum si alte bauturi bogate in calorii. Unele sortimente contin cantitati mari de zahar care pot provoca crestere in greutate.

In plus, consumul de alcool se afla adesea in directa legatura cu apetitul crescut si reprezinta un factor de risc pentru acumularea kilogramelor in plus. De aceea, daca vrei sa ai control asupra propriei greutati, cel mai bine este sa limitezi aportul de bauturi bogate in calorii.

10. Modifica retetele

Preparatele bogate in calorii reprezinta cauza principala a cresterii in greutate in timpul sarbatorilor de Paste. Cu toate acestea, poti reduce continutul caloric al retetelor in multe feluri. Iata cateva idei:

  • Coacere

– inlocuieste untul cu mere, piure de banane sau piure de dovleac;

– in loc de zahar, foloseste un inlocuitor cu mai putine calorii, precum stevia;

– adauga in prajituri fructe uscate in loc de chipsuri de ciocolata sau bomboane.

  • Gatit

– foloseste metode de gatit la cuptor, la aburi sau la gratar;

– inlocuieste laptele gras cu cel degresat;

– inlocuieste crema de branza, smantana si maioneza cu iaurtul grecesc.

  • Bauturi

– consuma apa minerala in locul bauturilor indulcite;

– iti poti prepara o limonada din fructe proaspete;

– in bauturile pe baza de lactate, foloseste lapte cu continut scazut de grasimi sau degresat.

11. Cantareste-te in mod regulat

Daca te vei cantari in mod regulat in timpul sarbatorilor de Paste, iti vei controla greutatea si vei putea lua masuri atunci cand observi o modificare a numarului de kilograme. Studiile arata ca persoanele care se cantaresc in mod regulat isi mentin sau isi pierd greutatea mai usor decat cele care nu se apropie de cantar.

12. Nu prelungi durata obiceiurilor nesanatoase

Dupa perioada Sarbatorilor Pascale, multi oameni spun: “Voi incepe de maine sa mananc sanatos”, insa continua sa consume alimente bogate in calorii o perioada lunga de timp.

Daca vrei sa iti controlezi greutatea, stabileste-ti niste limite, de la care sa nu te abati. Renunta la alimentele si obiceiurile care nu se aliniaza obiectivelor tale si te vei bucura de o silueta demna de invidiat.

Asadar, nimic nu este imposibil atunci cand ai vointa! Tine cont de aceste sfaturi in timpul sarbatorilor de Paste si nu te vei confrunta cu problema kilogramelor in plus!

Sursa: healthline.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.