Coronavirusul din Wuhan se raspandeste cu o viteza infricosatoare – Peste 100 de morti si 4500 de infectati

0
98

Numarul deceselor cauzate de coronavirusul din Wuhan a depasit 100 de victime, cu peste 4.500 de cazuri confirmate in China, autoritatile americane avertizand populatia sa renunte la calatoriile „neesentiale” in China.

 

Autoritatile din Hubei, provincia chineza aflata in centrul focarului, au declarat ca au fost confirmate alte 1.300 de cazuri, ceea ce a ridicat totalul din regiune la peste 2.700. Majoritatea victimelor sunt inca in spital, cu peste 125 in stare critica.

 

coronavirusul

 

In alta parte din China, au fost confirmate cazuri in fiecare provincie si teritoriu, cu exceptia Tibetului, care in aceasta saptamana a anuntat inchiderea nedeterminata a tuturor obiectivelor turistice si o carantina obligatorie de doua saptamani pentru toti calatorii care intra in regiune.

 

Luni, Centrele SUA pentru Controlul Bolilor (CDC) au emis un avertisment de alerta de nivel 3 impotriva „tuturor calatoriilor neesentiale in China”. – cea mai mare alerta pe o scara de la 1 la 3.

 

“Exista un focar continuu de boli respiratorii cauzat de un nou coronavirus care poate fi raspandit de la persoana la persoana”, a spus CDC intr-un comunicat, avertizand ca “exista un acces limitat la ingrijiri medicale adecvate in zonele afectate”.

 

Peste zeci de tari din intreaga lume au confirmat cazuri de virus Wuhan, autoritatile luptand pentru a stopa raspandirea acestuia.

 

In intreaga Asia, numeroase tari au testat suplimentar pe aeroporturi si au avertizat cetatenii sa evite deplasarile in China. Spre nordul Chinei, Mongolia invecinata a impus controale de frontiera stricte calatorilor care vin in tara, in timp ce orasul semi-autonom Hong Kong din sud a interzis tuturor vizitatorilor din Wuhan, pe fondul solicitarii unor controale mai stranse asupra calatoriilor de pe continent.

 

Indonezia si Filipine au introdus ambele restrictii suplimentare pentru turistii chinezi, in timp ce Japonia si-a imbunatatit raspunsul, permitand autoritatilor sa „forteze cazurile suspecte pentru spitalizare si testare”.

 

Intr-o intalnire cu secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, ambasadorul Chinei la ONU a declarat ca tara are „capacitate si incredere deplina in castigarea bataliei impotriva epidemiei”.

 

“Punand mai intai interesele oamenilor, China a luat masuri rapide si puternice, punand in aplicare un mecanism de prevenire si control la nivel national”, a spus ambasadorul Zhang Jun.

 

“China a colaborat cu comunitatea internationala in spiritul deschiderii, transparentei si coordonarii stiintifice. Cu un mare simt al responsabilitatii, China nu depune niciun efort in limitarea raspandirii bolii si salvarea vietii. Acum este un moment crucial, iar China are capacitate si incredere deplina in castigarea bataliei impotriva epidemiei “.

 

Aproximativ 60 de milioane de oameni au fost plasati sub restrictii de calatorie in Hubei, aproape toata miscarea in si in afara Wuhan fiind blocata.

 

De asemenea, oficialii s-au concentrat asupra comertului cu animale salbatice, dupa ce coronavirusul Wuhan a fost legat de o piata de fructe de mare care vinde mamifere vii exotice, inclusiv lilieci si pisici civet, care au fost anterior legate de focarul SARS din 2003.

 

Primele cazuri de coronavirus au fost detectate la Wuhan la jumatatea lunii decembrie. De atunci numarul cazurilor confirmate a crescut de o mie de ori si au fost raportate infectii la nivel mondial.

 

Spitalele din Wuhan sunt deja supraaglomerate, iar sute de personal medical de urgenta au fost trimisi in oras pentru a ajuta. Doua spitale noi sunt de asemenea construite la marginea orasului, urmand sa fie operationale pana saptamana viitoare.

 

Oficialii Wuhan si Hubei s-au confruntat cu critici pentru ca aparent au subapreciat gravitatea virusului in primele saptamani ale focarului. Odata ce guvernul national s-a implicat pe 22 ianuarie, s-a inregistrat o schimbare semnificativa in gestionarea crizei.

 

In ciuda efortului colosal – si a potentialului cost social si economic – de a face carantina in mod eficient in Hubei, se pare ca acest lucru a venit prea tarziu pentru a opri raspandirea virusului. Pana cand Wuhan a introdus chiar si screeningul de baza al calatorilor care paraseau orasul, virusul fusese raportat in Japonia, Thailanda si Coreea de Sud si s-a raspandit in cea mai mare parte a restului Chinei.

 

O parte a problemei este ca virusul poate fi aparent raspandit inainte de aparitia simptomelor, potrivit ministrului Chinei pentru sanatate, Ma Xiaowei.

 

„Inseamna ca infectia este mult mai contagioasa decat am crezut initial”, a declarat pentru CNN William Schaffner, un consilier de multa vreme al Centrelor SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. “Acest lucru este mai rau decat am anticipat”.

 

In timp ce focarul actual nu pare sa fie la fel de mortal ca SARS, care a ucis peste 700 de persoane in intreaga lume, s-ar putea sa se raspandeasca mai rapid. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca este mai contagios, de asemenea legaturile Chinei cu restul lumii amplificandu-se fata de 2003.

 

La jumatatea lunii martie 2003, aproximativ o luna dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a fost alertata la SARS de autoritatile chineze, iar la trei luni dupa detectarea primelor cazuri in China, numarul de cazuri confirmate la nivel mondial a fost de aproximativ 3.200, cu 159 de decese confirmate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.