Criza din Iran – Germania, Franta si Anglia cer deescaladarea situatiei

0
98
Criza din Iran - Germania, Franta si Anglia cer deescaladarea situatiei

Criza din Iran – Cele trei tari au cerut SUA si Iranului deescaladarea tensiunilor, pentru a pune capat unui ciclu de violenta. Ministrul german de externe spune ca Europa va raspunde saptamana aceasta la angajamentul Iranului de a nu respecta acordul nuclear din 2015.

 

Cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Emmanuel Macron si premierul Regatului Unit Boris Johnson au cerut duminica SUA si Iranului sa exercite rabdare, intrucat tensiunile continua sa creasca in Orientul Mijlociu.

 

Cei trei lideri au emis o declaratie comuna spunand ca exista “o nevoie urgenta de deescaladare” si ca “ciclul actual al violentei in Irak trebuie sa se incheie”.

 

Trioul si-a reiterat “atasamentul fata de suveranitatea si securitatea Irakului”, spunand ca “o alta criza risca sa puna in pericol ani de eforturi pentru stabilizarea Irakului”.

 

Lupta impotriva statului islamic din regiune “ramane o prioritate ridicata”, a adaugat declaratia. Aceasta a cerut autoritatilor irakiene sa continue sa ofere sprijin aliantei conduse de SUA care lupta cu grupul militant, dupa ce Irakul a votat expulzarea trupelor straine legate de fortele de coalitie IS.

 

Declaratia comuna a venit cand ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, luni dimineata, a condamnat amenintarile americane de sanctiuni impotriva Irakului ca raspuns la votul pentru eliminarea trupelor americane.

 

“Nu cred ca functioneaza convingerea Irakului cu amenintari, ci cu argumente”, a spus Maas, vorbind cu radioul public german Deutschlandfunk.

 

In declaratia lor de duminica, liderii europeni au raspuns si la anuntul Iranului ca nu va mai respecta limitele stabilite in acordul nuclear din 2015 (JCPOA).

 

Declaratia a solicitat Iranului sa se abtina de la orice violenta sau activitati nucleare si sa inlocuiasca orice masuri care nu respecta termenii acordului nuclear.

 

Functionarii din Germania, Marea Britanie si Franta se vor mai intalni pentru a discuta despre acordul nuclear iranian, a declarat Maas pentru Deutschlandfunk, spunand ca “nu putem pur si simplu sa ridicam din umeri”.

 

Merkel, Johnson si Macron au facut referire la cel mai recent atac cu rachete asupra trupelor de coalitie stationate in Irak, spunand ca “suntem profund preocupati de rolul negativ pe care Iranul l-a jucat in regiune, in special cu Garda Revolutionara a Iranului si unitatea al-Quds sub comanda generalului Soleimani”.

 

Heiko Maas a declarat duminica ca a propus sa inainteze saptamana viitoare o intalnire periodica cu omologii din alte tari ale Uniunii Europene, pe fondul situatiei actuale care este in curs rapid de dezvoltare.

 

Ministrul de externe a solicitat, de asemenea, UE sa foloseasca canalele sale de comunicare fiabile cu toate partile “in deplina masura”.

 

“Europa are acum un rol important in ceea ce priveste escaladarea amenintatoare a conflictului dintre Statele Unite si Iran”, iar ministrii de externe ai UE ar trebui “sa convina rapid asupra unei abordari comune ”, a spus Maas.

 

Germania va ajunge in Irak pentru a clarifica relatiile in urma unui vot parlamentar pentru expulzarea trupelor straine, a spus el, adaugand ca “vom respecta fiecare decizie”. Germania are aproximativ 130 de soldati in Irak, ca parte a unei misiuni internationale de asistenta si instruire.

 

La fel ca Merkel, Macron si Johnson, ministrul de externe al Germaniei a cerut, de asemenea, sa se concentreze asupra luptei impotriva IS in regiune, spunand ca grupul a ramas o “amenintare serioasa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.