Ecologia si responsabilitatea sociala pun presiune pe brandurile din productie si retail

0
127

Sa produci si sa vinzi produse de buna calitate la preturi cat mai competitive era de ajuns in economia anilor trecuti. Astazi, in tarile dezvoltate, pentru un succes masiv este nevoie de ceva mai mult decat atat. Atributele principale – calitatea si pretul – au ajuns uneori chiar in plan secund, in conditiile in care etica a capatat importanta tot mai mare. Ecologia si responsabilitatea sociala devin tot mai importante pentru consumatori atunci cand aleg anumite produse sau servicii. Furnizorii sunt astfel obligati, in productie si retail, sa aloce bani cat mai multi pentru chestiuni sensibile pentru consumatori.

Referindu-ne strict la productie, conteaza astazi modul in care se obtin materiile prime (poluarea generata), modul in care este tratata forta de munca (etica in resurse umane), folosirea unor materii reciclate si reciclabile. In retail, se merge mai departe, de la solutii ce limiteaza poluarea in lantul comercial (de exemplu frigidere ce consuma mai putin curent in supermarketuri), pana la promovarea reciclarii si refolosirii. In plus, companiile sunt presate sa lanseze programe de responsabilitate sociala, sa ofere fonduri pentru comunitate – catre categorii vulnerabile, probleme de mediu, incurajarea educatiei si a performantei etc.

Concepte precum second hand, outlet, refurbished devin tot mai apreciate de consumatori si nu doar din motive economice (veniturile populatiei cresc), ci mai ales din considerente ce tin de resaponabilitate in utilizarea resurselor. Magazine online precum laptop dell spre exemplu, care activeaza pe zona de IT second hand si refurbished, au tot mai mare succes in a vinde atat catre utilizatorii finali, cat si catre mediul de business echipamente ca laptopuri second hand, servere refurbished, monitoare sau imprimante care arata si functioneaza ca unele noi, desi au mai fost utilizate pentru scurt timp.

Pe segmentul de moda, magazinele ce propun haine si incaltaminte la mana a doua nu mai sunt ocolite din motive de rusine, din contra, au ajuns sa fie recomandate chiar de catre unele vedete cu notorietate. Motivele sunt mai multe, insa merita amintite cele ce tin de ecologie – evitarea poluarii generate de transformarea hainelor putin purtate, in deseuri. Refolosind produsele, evident se limiteaza productia altora noi, deci se evita si pe aceasta cale poluarea generata mediului inconjurator.

Brandurile din toate domeniile – de la fashion si retail, pana la domeniul alimentar – fac eforturi pentru a-si arata grija fata de aceste probleme sensibile. Se promoveaza alternative ecologice, se aleg materii prime sustenabile, se cauta solutii prietenoase cu mediul pentru ambalaje. In plus, sunt lansate constant programe de responsabilitate sociala care ating mai multe chestiuni importante pentru consumatori. Spre exemplu, cei din fashion promoveaza reciclarea hainelor, cei din comertul de larg consum limiteaza ambalajele si propun variante ecologice. Un exemplu clasic este si in domeniile care polueaza in mod evident: companiile de pe segmentul de energie conventionala au mereu bugete pentru plantari de copaci, ecologizare, protectia mediului.

Unele branduri si-au lansat chiar pagini web dedicate unor proiecte de responsabilitate sociala, iar prin strategii SEO de genul celor de pe optimizare-seosite ajung cat mai sus, organic, in rezultatele motoarelor de cautare, influentand perceptia consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.