In urma unei sedinte in cadrul Comitatului National pentru Situatii de Urgenta, s-a luat hotararea privind aprobarea instituirii Starii de Alerta la nivel national si a masurilor de prevenire si control a infectiilor in contextul situatiei epidemiologice generate de virusul SARS CoV2.
A intrat in vigoare Starea de Alerta pentru o perioada de 30 de zile!
Dupa o analiza amanuntita, Grupul de Suport Tehnico-Stiintific pentru Gestionarea Bolilor Inalt Contagioase pe Teritoriul Romaniei a formulat o propunere privind masurile necesare si instituite pentru prevenirea si controlul raspandirii infectiei, aprobata, in prealabil de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.
Art. 1
Incepand cu data de 15 mai 2020 se declara starea de alerta la nivel national pentru o perioada de 30 zile.
Art. 2
Masurile de prevenire si control a infectiilor aplicabile pe timpul Starii de Alerta sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 3
Regulile de desfasurare a unor activitati care necesita masuri specifice de protectie sanitara se adopta prin ordin comun al Ministrului Sanatatii si al Ministrului cu competenta in domeniu.
Art 4.
Pentru alte masuri decat cele prevazute la Art. 3 necesare aducerii la indeplinire a prezentei hotarari, autoritatile administratiilor publice centrale si locale emit acte normative si acte administrative potrivit normelor de competenta si domeniilor de activitate pe care le gestioneaza
Art. 5
In aplicarea dispozitiilor din Art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 11 din 2020 privind stocurile de urgenta medicala precum si unele masuri aferente instituirii carantinei aprobata pe legea 20/2020 cu modificarile si completarile ulterioare si ale hotararii de guvern nr 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, seful al departamentului pentru situatii de urgenta din cadrul ministerului afacerilor interne dispune in colaborare cu Ministrul Sanatatii prin ordin al comandantului actiunii masurile necesare prevenirii si combaterii infectiilor cu coronavirusul SARS CoV2 in cadrul actiunilor de raspuns la nivel national.
Aceasta hotarare se va publica in Monitorul Oficial partea I
Masuri luate in urma sedintei din cadrul Comitatului National pentru Situatii de Urgenta. Seful Comitetului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat:
- Incepand cu 15 mai 2020 , in spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun, la locul de munca si in alte spatii inchise se instituie obligativitatea purtarii mastii, astfel incat, nasul si gura sa fie acoperite.
- Institutiile si autoritatile publice, precum si operatorii economici publici si privati au obligatia organizarii activitatii astfel incat munca sa se desfasoare de la domiciliul angajatilor, iar daca activitatea desfasurata nu permite acest lucru, se vor lua masuri pentru :
asiguarea triajului epidemiologic ;dezinfectarea obligatorie a mainilor inaintea intrarii in spatiile de lucru; respectarea regulilor privind desfasurarea activitatii in birourile cu spatii comune; decalarea programului de lucru pentru entitatile cu un numar mai mare de 50 de salariati astfel incat inceperea, respectiv incheierea programului de lucru sa se realizeze la intervale de minim o ora, pe parcursul a 3 ore, in transe de minim 20% din personal.
- Institutiile publice, precum si operatorii economici publici si privati care desfasoara activitati profesionale de lucru cu publicul, ce implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, iau masuri pentru organizare, astfel :
accesul trebuie sa fie organizat astfel incat sa fie asigurata o suprafata minima de 4m² pentru fiecare client sau persoana si o distanta minima de 2m intre oricare doua persoane; Temperatura corporala masurata a persoanelor care urmeaza sa intre in cladire nu trebuie sa depaseasca 37,3°C. In caz contrar, accesul nu va fi permis; Trebuie sa asigure dezinfectarea suprafetelor expuse si evitarea aglomerarii de persoane, in special in zonele caselor de marcat si a ghiseelor.
Operatorii de transport persoane publici sau privati isi vor desfasura activitatea, astfel incat se vor adopta reguli specifice.
- Este suspendata, temporar, activitatea de servire si consum a produselor in spatiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor, sau altor localuri publice, cat si la terasele din exteriorul acestor locatii. Sunt exceptate activitatile de preparare a hranei, cat si de comercializare a produselor alimentare.
- Este suspendata temporar activitatea de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale cu suprafata mai mare de 15.000m² in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici.
De la aceasta regula sunt exceptate urmatoarele activitati: vanzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice si a produselor si serviciilor de optica medicala si a serviciilor de curatatorie, vanzarea produselor electronice si electrocasnice doar daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliu sau sediul cumparatorului, si activitatea desfasurata de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au acces asigurat direct din exteriorul incintei si este intrerupta comunicarea cu restul complexului.
- Se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatorii economici din aviatie spre Austria, Belgia, Confederatia Elvetiana, Franta, Germania si Turcia pana in data de 1 iunie 2020.
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru:
- Cabinetele stomatologice isi reia activitatea
- Se instituie pentru toate persoanele care vin din strainatate carantinarea sau izolarea la domiciliu. Pentru cei care nu au aceasta posibilitate se poate opta pentru carantina instituționalizata, suportand costurile carantinei. Incepand de astaze, oricine intra in tara are obligatia de a se izola la domiciliu.
- Localitatile carantinare unde nu a fost ridicata aceasta masura, vor ramane in starea actuala
- Raman inchise punctele de frontiera: Turnu, Salonta, Sacuieni, Valea lui Mihai, Carei, Negru Voda, Zimnicea, Turnu Magurele, Bechet, Sighetu Marmatiei. Radauti Prut, Oancea, Portile de Fier, Orsova, Drobeta Turnu Severin, Moldova Noua , Naidps, Stamora Moravita, Foeni, Jimbolia.
- Circulatia este permisa fara declaratie. Grupurile mai mari de 3 persoane nu pot circula impreuna.
- Parcurile se vor deschide. Locurile de joaca pentru copii raman inchise.
- Este interzisa deplasarea in afara localitatii, cu exceptia. Activitatilor agricole, deplasarile in scop profesional, ingrijirea unei alte proprietati, tratament, ingrijire copii/ rude, asistenta persoane varstnice, deces membru de familie.
- Cursurile raman suspendate in scoli, dupa 2 iunie fiind posibila pregatirea pentru elevii din clasele terminale
- Din 15 mai se vor relua slujbele in afara bisericii.
- Se redeschid hotelurile, dar se vor aplica noi reguli.
- Se redeschid saloanele cosmetice, dar sub o serie de reguli.
- Se reia transportul in comun, de asemenea în baza regulilor de protectie.
- Pacientii cu Covid-19 vor avea acces in cabinetele stomatologice special desemnate.
- Vor fi reguli si pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID
Aceste relaxari vor fi gestionate dupa 14 zile.