Jocuri educative si distractive pentru copii, desfasurate in casa

0
273
jocuri educative si distractive pentru copii

 

Cei mici au nevoie de atentie, iar in perioadele in care suntem nevoiti sa stam acasa, copiii nu trebuie lasati sa se plictiseasca. Exista numeroase activitati, atat pe placul celor mici, cat si pe cel al parintilor. Va recomand cateva jocuri educative si distractive pentru copii, care pot fi desfasurate acasa.

Uneori este dificil pentru parinti sa isi canalizeze toata atentia si energia pentru a-i invata pe cei mici lucruri noi. Cu ajutorul acestor jocuri interactive, rabdarea nu va fi pusa la incercare, deoarece atat cei mari, cat si cei mici se vor distra impreuna.

Pe langa activitati precum, desenatul, pictatul, cantatul sau jocul de rol, iata cateva jocuri educative si distractive pentru copii:


Mima! – un joc vechi, dar extrem de distractiv 

Cei mici isi vor folosi imaginatia, iar activitatea, in sine, este amuzanta atat pentru copii, cat si pentru parinti. Mima este un joc pe care, chiar si adultii inca il mai joaca. De exemplu, jocul Activity este foarte popular in randul adolescentilor si adultilor.

Cum se joaca Mima?
Este un joc simplu. Se poate juca in echipe sau pe cont propriu. Unul dintre participanti trebuie sa mimeze cat mai bine o activitate sau sa descrie, cu ajutorul gesturilor, un obiect, iar ceilalti trebuie sa il ghiceasca. Cei care ghicesc de cele mai multe ori, castiga. Atentie! Nu este permisa descrierea cu ajutorul cuvintelor.

As manca portocale! 

Un alt joc vechi, dar extrem de interesant, este “As manca portocale!”. Aceasta activitate este buna pentru familiile numeroase. Cu cat mai multi membri participa, cu atat jocul va deveni mai distractiv.

Cum se joaca?
Se stabileste numarul de “portocale”. De exemplu, daca sunt prezenti 10 membri, vor fi 10 “portocale” . Fiecare participant isi va alege un numar si il va tine minte. Numarul 1 va incepe, spunand “As manca x portocale”. X trebuie inlocuit cu un numar din cele stabilite. De exemplu ” As manca 5 portocale”. Atunci, persoana care si-a ales numarul 5 trebuie sa fie atenta si sa raspunda “De ce 5 si nu 2”, si asa mai departe. In momentul in care un participant nu este atent si nu raspunde, sau se incurca, acesta este eliminat. Numarul lui este eliminat din concurs. Atunci ceilalti trebuie sa evite numarul respectiv. Cand cineva pronunta unul din numerele eliminate, va iesi si el, la randul lui, din concurs. Ultimii 2 castiga!.

Formeaza cuvinte!

Acesta este un joc educativ si distractiv care le va tine mintea ocupata celor mici.

Cum se joaca?
Parintele alege un cuvant si scrie literele pe o foaie, in orice ordine, mai putin cea corecta. Copiii trebuie sa formeze cat mai multe cuvinte din acele litere. Atentie! Pot face cuvinte din cate litere vor ei, cu conditia de a le respecta pe cele alese. Dupa un timp, cine a gasit cele mai multe cuvinte castiga.

Exemplu:

T, A, P, E, R

ARE

REA

AER

ERA

PREA

TARE

PARTE

 

TOMAPANT 

TOMAPANT= Tari, Orase, Munti, Ape, Plante, Animale, Nume, Total

Cum se joaca? 

Fiecare participant isi face un tabel cu 8 coloane si un numar cat mai mare de randuri (vezi exemplul mai jos). Se alege o litera iar cei care participa la joc au 5 minute la dispozitie sa gaseasca cate un reprezentant pentru fiecare categorie in parte.

Cum se calculeaza punctele? 

Raspuns corect pe care niciun alt participant nu l-a folosit: 10p

Raspuns corect care este folosit si de alti participanti: 5p

Raspuns gresit: 0p.

Exemplu. S-a ales litera “C”

Copil 1

TariOraseMuntiApePlanteAnimaleNumeTotal
ChinaCraiovaM. CeahlauCrisulCrinCalCamelia60p

Pentru “China”-5 puncte (copil 2 a folosit acelasi exemplu)
“Craiova”- raspuns unic- 10p
“M.Ceahlau”-raspuns unic- 10p
“Crisul”-5p
“Crin”-raspuns unic-10p
“Cal”-raspuns unic-10p
“Camelia”-raspuns unic-10p

Copil 2

TariOraseMuntiApePlanteAnimaleNumeTotal
ChinaConstantaCrisulCartofCaineCalin50p

 

Simon spune…

“Simon spune…” este un joc de atentie extrem de distractiv.

Se alege un “povestitor”. Acesta trebuie sa ii puna pe ceilalti participanti sa faca diferite activitati. Cei care participa la acest joc, trebuie sa execute ceea ce spune povestitorul, doar daca foloseste replica “Simon spune”. In caz contrar, acestia nu trebuie sa respecte indicatiile.

Exemplu:

-“Simon spune stai intr-un picior ” (participantii trebuie sa stea intr-un picior)

-“Ridica mana dreapta” (participantii nu trebuie sa ridice mana dreapta)

Cine se incurca pierde 10 puncte

Cine respecta corect indicatiile primeste 10 puncte. La final se face calculul iar cel care castiga ia locul povestitorului.

 

Aceste jocuri educative si distractive pentru copii pot fi extrem de intreresante practicate in familie. Este important sa va distrati si sa petreceti timp de calitate impreuna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.