NASA inregistreaza o scadere uriasa a poluarii din China dupa izbucnirea coronavirusului

0
129
NASA inregistreaza o scadere uriasa a poluarii din China dupa izbucnirea coronavirusului

Intrucat sectiuni din forta de munca din China se opresc pentru a combate raspandirea coronavirusului mortal, se pare ca are un efect dramatic asupra nivelurilor notabile de poluare ale tarii. Datele din satelit au relevat „scaderi semnificative” ale dioxidului de azot in tara, despre care NASA spune ca este cel putin „partial legata” de incetinirea activitatii economice destinata sa contina amenintarea.

 

Datele au fost colectate de satelitii Aura de la NASA si de la satelitii de monitorizare troposferica ESA, care au urmarit concentratiile de dioxid de azot pe diferite parti din China inca de la inceputul anului, inainte si dupa ce au fost puse in carantina.

 

Dioxidul de azot este un produs secundar al arderii combustibililor fosili – fie carbune, petrol, gaz sau motorina – fiind emis din masini, camioane, autobuze sau centrale electrice, impreuna cu alte instalatii industriale. In ceea ce priveste pericolele pentru sanatatea umana si planeta, poluarea cu dioxid de azot poate provoca probleme respiratorii, cum ar fi astmul si infectiile, in timp ce se poate amesteca cu alte substante chimice din atmosfera pentru a produce ploi acide si contaminare in apele de coasta.

 

Datele satelitului au fost compilate in harti care demonstreaza concentratii de dioxid de azot in China intre 1 ianuarie si 10 februarie, care acopera perioade inaintea si in timpul carantinei. Acest lucru a relevat o scadere semnificativa a concentratiilor de dioxid de azot, de care oamenii de stiinta cred ca aceasta carantina este cel putin partial responsabila.

 

“Este prima data cand am vazut un abandon atat de dramatic pe o zona atat de larga pentru un eveniment specific”, a spus Fei Liu, un cercetator de calitate a aerului din Goddard Space Flight Center din NASA.

 

Aceasta reducere drastica a poluarii cu dioxid de azot a inceput in apropierea orasului Wuhan, in timp ce autoritatile au inceput sa inchida transportul din oras, impreuna cu operatiunile sale comerciale in incercarea de a contine virusul. Reducerea s-a raspandit pe masura ce alte carantine au fost infiintate in toata tara si au fost implementate masuri similare.

 

Un alt factor in toate acestea este reducerea anuala a poluarii cu dioxid de azot, care rezulta din sarbatorile lunare de Anul Nou din China, in timpul carora multe intreprinderi si fabrici se inchid din ultima saptamana a lunii ianuarie si pana la inceputul lunii februarie. Observatiile anterioare au relevat o scadere a poluarii in aceasta perioada, dar oamenii de stiinta spun ca anul acesta este diferit.

 

 

Analizand datele din OMI (satelitul Ozone Monitoring Instrument) de sateliti Aura, care a cartografiat datele globale despre dioxidul de azot de mai bine de 15 ani, indica faptul ca nivelurile din acest an sunt semnificativ mai mici. Echipa a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a comparat datele din 2020 cu nivelurile medii masurate in acest moment al anului intre 2005 si 2019, considerand ca acestea sunt cu 10 pana la 30 la suta mai mici decat cele inregistrate de obicei.

 

„Exista intotdeauna aceasta incetinire generala in aceasta perioada a anului”, a declarat Barry Lefer, un om de stiinta al calitatii aerului la NASA. „Datele noastre OMI pe termen lung ne permit sa vedem daca aceste sume sunt anormale si de ce”.

 

In plus, nivelurile de dioxid de azot au crescut in mod normal in urma Anului Nou Lunar, desi anul acesta a influentat din nou tendinta.

 

„In acest an, rata de reducere este mai semnificativa decat in ​​anii trecuti si a durat mai mult”, spune Liu. “Nu sunt surprins, deoarece multe orase la nivel national au luat masuri pentru a reduce la minimum raspandirea virusului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.