Serviciile de car sharing se bucura de popularitate in peste 1000 de orase din mai mult de 20 de tari. Acest serviciu le ofera oamenilor posibilitatea de a inchiria un vehicul pentru o anumita perioada de timp. In principiu, modul de functionare este unul simplu : pentru a te inregistra, ai nevoie de permisul de conducere, cazierul auto si un card de debit sau de credit apoi, verifici disponibilitatea vehiculului si locatia acestuia cu ajutorul unei aplicatii.
Tesla are in plan sa dezvolte vehicule autonome
Un avantaj al utilizarii serviciilor de car sharing este acela ca parcarea, combustibilul si intretinerea nu sunt suportate de utilizator. Deoarece acest tip de serviciu te determina sa nu mai folosesti propriul autovehicul, aduce inca un avantaj in reducerea traficului, prin urmare si al aglomeratiei.
Zipcar este unul dintre companiile care ofera acest serviciu, punand la dispozitia utilizatorului optiunea de ,,rezervare”. Astfel, daca un autovehicul este in apropierea locatiei tale, il poti rezerva pentru a avea siguranta ca nu se poate folosi altcineva de el. Totodata Zipcar a realizat un studiu conform caruia serviciul de car sharing a influentat persoanele care deja detineau o masina sa nu o mai cumpere si pe a doua.
Singurul dezavantaj al acestui serviciu este faptul ca la inregistrarea pe aplicatie poti introduce un singur card. Astfel trebuie sa te asiguri tot timpul ca ai bani in contul bancar aferent cardului.
La ce suma sa te astepti daca optezi pentru un astfel de serviciu?
Tariful este unul dinamic care poate oscila intre 0,80 bani/minut si 2 lei/minut. Acesta se aplica in functie de marca autoturismului ales dar si combustibil. Pe langa acesta, companiile care se ocupa cu car sharing-ul pun la dispozitie si abonamente, atat saptamanale cat si lunare. Majoritatea introduc si o taxa suplimentara pentru fiecare cursa persoanelor care nu au implinit inca varsta de 23 de ani.