Baba neagra – reteta moldoveneasca

0
1013
Baba neagra

Baba neagra este un desert moldovenesc , care s-a transmis din generatie in generatie gospodinelor din nordul tarii. Este un chec cu textura pufoasa, elastic si gustos. Cea mai importanta este tehnica de gatire , iar reteta trebuie respectata cu strictete.

Desertul este numit ,, Baba neagra ” in Moldova , iar in unele zone din Ucraina este gasit sub numele de ,, kapronka” datorita elasticitatii si structurii pufoase.

Culoarea neagra a checului nu este de la cacao , ci de la bicarbonatul de sodiu care intra in contact cu chefirul si cu uleiul in timpul coacerii indelungate.

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente :

  • 10 oua
  • 500 gr. faina
  • 200 ml. ulei
  • 1.5 linguri bicarbonat de sodiu
  • 300 gr. zahar
  • 250 ml. chefir
  • 500 ml. lapte
  • 25 ml vodka

Baba neagra – mod de preparare

Luati un bol si amestecati in el faina , zaharul , bicarbonatul de sodiu , iar peste turnati uleiul. Amestecati pana obtineti o masa omogena. Apoi se adauga chefirul caldut – astfel porneste reactia de stingere a bicarbonatului. Aluatul se amesteca tot timpul cu telul sau cu o ligura. Este exclusa amestecarea cu mixerul.

Peste aluatul obtinut se toarna laptele si vodka si se continua amestecarea. La ultima etapa , trebuie batute cele 10 oua pana se obtine o spuma. Aceasta o veti turna cu o lingura peste aluatul obtinut in bol.

Se toarna compozitia intr-un vas antiaderent si se acopera cu folie de aluminiu.

Timp de o ora si jumatate se coace la temperatura de 200 de grade , apoi in urmatoarele 90 de minute se coace la temperatura de 100 de grade.

Cand este gata , se lasa la racit. Se serveste cu zahar pudra presarat pe deasupra sau cu dulceata.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.