Baba neagra este un desert moldovenesc , care s-a transmis din generatie in generatie gospodinelor din nordul tarii. Este un chec cu textura pufoasa, elastic si gustos. Cea mai importanta este tehnica de gatire , iar reteta trebuie respectata cu strictete.
Desertul este numit ,, Baba neagra ” in Moldova , iar in unele zone din Ucraina este gasit sub numele de ,, kapronka” datorita elasticitatii si structurii pufoase.
Culoarea neagra a checului nu este de la cacao , ci de la bicarbonatul de sodiu care intra in contact cu chefirul si cu uleiul in timpul coacerii indelungate.
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente :
- 10 oua
- 500 gr. faina
- 200 ml. ulei
- 1.5 linguri bicarbonat de sodiu
- 300 gr. zahar
- 250 ml. chefir
- 500 ml. lapte
- 25 ml vodka
Baba neagra – mod de preparare
Luati un bol si amestecati in el faina , zaharul , bicarbonatul de sodiu , iar peste turnati uleiul. Amestecati pana obtineti o masa omogena. Apoi se adauga chefirul caldut – astfel porneste reactia de stingere a bicarbonatului. Aluatul se amesteca tot timpul cu telul sau cu o ligura. Este exclusa amestecarea cu mixerul.
Peste aluatul obtinut se toarna laptele si vodka si se continua amestecarea. La ultima etapa , trebuie batute cele 10 oua pana se obtine o spuma. Aceasta o veti turna cu o lingura peste aluatul obtinut in bol.
Se toarna compozitia intr-un vas antiaderent si se acopera cu folie de aluminiu.
Timp de o ora si jumatate se coace la temperatura de 200 de grade , apoi in urmatoarele 90 de minute se coace la temperatura de 100 de grade.
Cand este gata , se lasa la racit. Se serveste cu zahar pudra presarat pe deasupra sau cu dulceata.