Daca ne gandim la exoschelete, gandul ne duce la filme SF precum Alien, Avatar, Elysium si Iron Man, dar conceptul si-a gasit tot mai mult chemarea in diverse aplicatii, de la campuri de lupta la linii de asamblare si chiar la restabilirea persoanelor care sufera de paralizie.
Insa acum, cetatenii varstnici din Japonia se pregatesc sa paseasca in exoschelete, astfel incat sa poata continua sa munceasca la batranete si sa amane iesirea la pensie pentru cat mai mult timp, relateaza New Scientist.
Pentru a pune in perspectiva cat de distopica este aceasta perspectiva, ganditi-va doar ca Japonia are una dintre cele mai mari populatii de peste 65 de ani din orice tara, care cuprinde aproximativ 26 la suta din totalul populatiei, conform datelor recensamantului din 2015. Japonia are atat cea mai mare speranta de viata a lumii, cat si cea mai scazuta natalitate.
Si pe masura ce forta de munca din Japonia continua sa scada, guvernul de dreapta al lui Shinzo Abe a incercat sa rezolve deficienta de forta de munca si cresterea cheltuielilor publice pentru populatia de varstnici, crescand varsta de pensionare de la 60 la oriunde intre 65 si 71 de ani.
Acum, companiile de tehnologie japoneza spera sa foloseasca aceste costume exoschelet pentru a le permite sa-si continue munca pana la o varsta inaintata, unele costume costand doar 1.300 de dolari si permitand oamenilor sa ridice pana la 25 de kilograme. Costumul poate fi incarcat printr-o pompa de mana care umple „muschii” cu aer sub presiune.
Purtatorul de cuvant al Innophys, Daigo Orihara, a declarat:
„Un client este o companie de familie care produce si vinde ridichii murate si foloseste greutati mari in procesul de productie. Tatal are 70 de ani si trebuia sa se retraga, dar inca lucreaza cu ajutorul costumului nostru. ”
Gigantul auto Toyota a investit, de asemenea, sume considerabile in divizia sa de cercetare a exoscheletelor motorizate, cu speranta de a sprijini forta de munca imbatranita. De asemenea, Panasonic a creat popularul Atoun Model Y, un costum de 5.500 de dolari care adauga 10 kilograme de forta de ridicare pentru purtatori.
Fara indoiala, multi varstnici cu trupurile lor fragile ar prefera un pic de asistenta mecanica pentru a le permite sa ridice incarcaturi grele si sa functioneze fizic asa cum faceau cand erau mai tineri.
Cu toate acestea, Japonia are, de asemenea, o reputatie oribila de a-si lucra oamenii pana in punctul de epuizare totala, daca nu chiar o defalcare mentala totala.
Cu o populatie in scadere care continua sa imbatraneasca rapid, se pare ca utilizarea de exoschelete poate fi singurul mijloc prin care industria poate continua sa stoarca ultima parte a fortei de munca.