Aceasta este de departe cea mai cunoscuta reteta alla ragu, care, pentru a fi autentica, trebuie facuta cu tagliatelle proaspete si nu cu spaghete.
Ingrediente
500g tagliatelle proaspete sau 400g tagliatelle cu ou uscate
60g parmezan ras sau taiat fasii subtiri
Pentru sosul ragu:
55 g unt
55 g prosciutto tocat sau pancetta
1 morcov mare, tocat fin
1 tulpina de telina, tocata marunt
1 ceapa, tocata marunt
100 g carne de vita tocata
100 g carne de porc macina tocata
1 pahar de vin rosu sec
Supa de pui sau vita
3 lingurite de pasta de rosii
Sare si piper
Pentru a face ragu, incalziti untul intr-o tigaie mare, adaugati prosciutto sau pancetta, morcovul, telina si ceapa si prajiti usor aproximativ 10 minute.
Adaugati carnea tocata si amestecati cu o lingura de lemn pentru a o sparge in bucati mai mici.
Gatiti aproximativ 15 minute pentru a rumeni carnea, apoi adaugati vinul si fierbeti timp de cateva minute pentru a permite alcoolului sa se evapore putin.
Amestecati putin pentru a impiedica amestecul sa se lipeasca de tigaie. Se amesteca pasta de rosii si se dilueaza cu cateva linguri de supa pentru a capata consistenta. Se lasa la foc mic timp de o ora si jumatate, timp in care puteti sa mai adaugati supa daca amestecul devine uscat.
La sfarsitul timpului de gatit, mai adaugati putina supa pentru a obtine o consistenta mai moale. Condimentati dupa gust cu sare si piper.
Gatiti pastele in apa sarata fiarta al dente, apoi scurgeti si amestecati cu sosul. Se serveste cu parmezan.