Desi porchetta poate fi gasita in toata Italia (in special in Lazio), ea are originea in regiunea centrala a Umbriei. O aroma de fenicul puternic o diferentiaza de alte regiuni, umbrienii bazandu-se pe umplutura pe fenicul salbatic abundent care creste acolo. In Lazio, rozmarinul tinde sa fie aromele pregnanta.
O porchetta adevarata este obtinuta dintr-un intreg porcusor de lapte, umpluta cu arome precum fenicul, ierburi si, intr-adevar, gatita peste o groapa, pana cand este frageda. Este, desigur, un pic inconvenient pentru bucatarul de acasa, asa ca am capturat toate aromele unei porchette si le-am adaptat in ceva mult mai usor de manevrat folosind burta de porc si muschiulet iar rezultatele sunt uimitoare.
Ingrediente :
2.5 Kg burta de porc fara os
600g muschiulet de porc
2 crengute de rozmarin cu frunzele culese
3 crengute de cimbru proaspat cu frunzele culese
1 catel mare de usturoi afumat
1 lingura de seminte de fenicul
1 varf de fulgi de ardei iute
1 lamaie
2 linguri de vin alb
1 lingura sare de mare grunjoasa
1/2 lingura de ardei negru
500 ml apa
1
Pentru inceput, asezati semintele de fenicul si fulgii de ardei iute intr-o tigaie fierbinte si prajiti timp de 30 de secunde fara ulei, pana cand se parfumeaza.
2
Decojiti usturoiul si asezati-l intr-un mojar mare. Se adauga ierburile, condimentele prajite, sarea, piperul si vinul alb si se macina pana obtineti o pasta aspra.
3
Asezati burta de porc cu pielea in jos si puneti muschiuletul deasupra. Taiati muschiuletul la dimensiuni, astfel incat sa puteti rula burta de porc impreuna cu muschiuletul.
4
Crestati burta din 2 in 2 cm si adaugati pasta de umplutura in burta si muschiulet.
5
Rulati burta strans, legati-o cu o sfoara si lasati-o descoperita peste noapte la frigider. Acest lucru va usca pielea, facand-o mai crocanta.
6
Preincalziti cuptorul la 160 ° C / cuptor pe gaz treapta 3.
7
Puneti carnea de porc pe un suport de sarma asezat peste o tava de cuptor. Se toarna 500 ml apa si se da la cuptor timp de 3 ore jumatate pana la 4 ore. Verificati la intervale; daca apa s-a evaporat, mai adaugati putina.
8
Se lasa sa se odihneasca 30 de minute inainte de a se taia. Feliati si serviti cald alaturi de paine cu unt si usturoi sau in chifla de hamburgher putin prajita inainte.