Biohacking VS Medicina traditionala – Suntem pregatiti pentru ce urmeaza?

0
216
biohacking

Ce este “biohacking” si ce legatura are cu medicina? Pe scurt, biohackingul sau “Do it yourself biology”, cuprinde mai multe tehnici la care din ce in ce mai multi oameni apeleaza pentru a obtine control complet asupra propriului organism.

Biohackingul este asociat frecvent cu un “upgrade” adus rasei umane.

Chiar daca termenul este nou pentru tine, cel mai probabil ai asistat sau auzit de anumite practici de biohacking, fara sa le asociezi. Vom discuta despre cele mai controversate dintre acestea.

1. Care sunt cele mai cunoscute tipuri de biohacking?
2.Care este adevaratul scop al biohackingului : imbunatateste sau altereaza natura umana?
3.Suntem pregatiti pentru un nou stil de viata?

Deoarece biohackingul acopera o gama larga de tehnici si activitati, le voi detalia doar pe cele mai importante si ciudate. Oameni din toata lumea au apelat la ele. Unele au functionat, altele nu au avut niciun rezultat, iar restul, pe langa faptul ca nu se afla in sfera legalitatii, au facut mai mult rau decat bine.

 

1.Care sunt cele mai cunoscute tipuri de biohacking?

 

Transfuziile de sange “tanar”

Cum functioneaza aceasta tehnica? Pentru persoanele varstnice cu anumite afectiuni, s-a ajuns la concluzia ca sangele subiectilor tineri poate avea efecte benefice in ameliorarea sau stoparea bolilor.

Transfuziile de sange “tanar” pot fi un pas urias in lupta impotriva cancerului, dementei sau bolilor cardiovasculare.

Procedura costa pana la 8.000$. Co-fondatorul PayPal, Peter Thiel, a finantat un start-up numit Ambrosia, care a avut ca scop experimentarea acestei practici pe subiecti umani. Se pare ca transfuziile de sange “tanar” sanatos au efecte benefice asupra organismului.

S-au realizat, insa, si experimente in care subiectii tineri au primit sange “batran” iar rezultatul a fost ingrijorator: acestia au avut probleme de sanatate nespecifice pentru varsta lor.

Injectarea de ADN prin intermediul tehnicii de editare genetica CRISPR

Ce este CRISPR? CRISPR este o tehnica de ediare genetica care permite cercetatorilor sa modifice cu exactitate puncte specifice din secventele ADN.

In anul 2017, un celebru om de stiinta biohacker, Josiah Zayner, si-a injectat ADN, folosind tehnica de editare genetica CRISPR la o conferinta.

Tehnica acestuia a creat controverse. Este etic si moral sa iti schimbi ADN-ul si sa influentezi si alti oameni sa faca acelasi lucru?

Injectiile cu celule stem in articulatii 

Fondatorul companiei Bulletproof, Dave Asprey, este un adept al tehnicilor de biohacking. Acesta a investit mai bine de 1.000.000$ in incercarea lui de a mari semnificativ limita normala de viata.

Dave Asprey a apelat la o clinica unde un specialist i-a recoltat o cantitate de maduva, a filtrat celulele stem si i le-a injectat in toate articulatiile.

Apoi, prin intermediul unei canule, i-a injectat celule stem si in maduva spinala si in lichidul cefalorahidian.

Pe langa aceste masuri, Dave Asprey a dat de inteles ca foloseste injectarea acestor celule stem chiar si la nivelul scalpului, fetei sau organelor genitale.

Dave Asprey: “Hei! Sunt inconstient! Ai mai multe celule stem – pune-le peste tot!”

Implantul de microcip

Alti adepti ai biohackingului au mers si mai departe de aceste tehnici. Acestia au apelat la implantarea unor cipuri in organism pentru a le facilita stilul de viata.

Pe langa faptul ca isi pot monitoriza cu usurinta nivelul glucozei, de exemplu, cei care au ales implantul de microcip se bucura de modul in care acesta le usureaza viata.

Microcipul le permite chiar si sa deschida usi, fara a fi nevoiti sa atinga suprafetele. Chiar daca pare a fi un lucru banal, pentru persoanele care sufera de diverse tipuri de handicap, este o idee revolutionara.

Este, totusi, incalcata limita dintre umanitate si tehnologie? Este un pas necesar in evolutia noastra, ca rasa umana sau oamenii de stiinta au depasit limita moralitatii?

Transplant de fecale

Transplantul de fecale sau bacterioterapia este o procedura care consta in transferul de materii fecale de la un subiect sanatos, la un pacient cu afectiuni digestive severe.

Una din problemele tratate prin aceasta tehnica este colita, provocata de  Clostridium difficile.

Desi este un subiect sensibil, aceasta practica este foarte folositoare in cazul pacientilor care nu raspund tratamentului cu antibiotice. Nu necesita interventie chirurgicala.

 

Sauna cu infrarosu

Este aceasta practica periculoasa? Nu! Undele infrarosii sunt radiate de orice organism cald, chiar si de cel uman. Sunt total infoensive. Care este rolul acestei saune cu infrarosu?

In sauna obisnuita, un om normal,  pierde transpiratie ce contine 90% apa si 5 % grasimi, cu ajutorul saunei cu infrarosu, procentul se schimba, astfel: 80% apa si 20% toxine si grasimi.

Pe langa efectul de purificare a organismului, aceasta ajuta si in reducerea nivelului de colesterol si a riscului de boli cardiovasculare. Starea generala este imbunatatita dupa un astfel de tratament.

Crioterapia

Crioterapia este una din practicile radicale. Crioterapia corporala completa presupune o cabina in care subiectii intra, unde vor suporta temperaturi de sub -100°C.

Aceasta practica este foarte apreciata in lumea sportiva. Refacerea dupa efort fizic sustinut este rapida prin intermediul crioterapiei.

Alte beneficii ale acestei tehnici de biohacking sunt:

  • faciliteaza vindecarea
  • imbunatateste calitatea somnului
  • ajuta la refacerea dupa efort
  • ofera o stare de energie

 

2.Care este adevaratul scop al biohackingului : imbunatateste sau altereaza natura umana?

 

Noi, oamenii, in general ne adaptam greu la schimbari. Chiar si medicina traditionala a trecut prin momente dificile din cauza incapacitatii oamenilor de a accepta schimbarea.

 

biohacking

Oare primul transplant de organ a fost digerat cu usurinta de populatia de pe tot mapamondul ?

Cum au reactionat, oare, oamenii la primul transplant cardiac? Cu siguranta au existat voci care sa conteste intentia buna a specialistilor.

Biohackingul nu inseamna renuntarea la medicina traditionala, ci modernizarea si imbunatatirea acesteia.

O schimbare este dificila, insa, chiar daca vorbim despre injectarea cu celule stem, microciparea subiectilor umani sau chiar si transplantul cu fecale, toate aceste tehnici pot duce la un nivel de trai mult mai bun.

 

3.Suntem pregatiti pentru un nou stil de viata?

O mare parte din populatia lumii nu este inca pregatita sa accepte ideea de “nou”.

biohackingul

Tot mai multe persoane posteaza din ce in ce mai frecvent imagini si texte pe retelele de socializare, in care isi exprima furia vis-a-vis de anumite tehnici de biohacking.

Anumite grupuri asociaza microcipul implantat la nivelul mainii cu Numarul Fiarei, un concept din Cartea Apocalipsei din Noul Testament (666).

Acest lucru ne demonstreaza, cat se poate de clar, ca lumea nu este pregatita pentru o schimbare, chiar si daca aceasta ar putea revolutiona medicina traditionala.

Este, totusi, necesara aceasta schimbare? Mai mult ca sigur lumea are nevoie de dezvoltare, de imbunatatire si modernizare. Chiar daca acest lucru presupune inventarea unor noi tehnici care ar putea crea controverse.

Biohackingul ar putea fi primul pas spre aceasta reusita!

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.