Retete simple si sanatoase pe care oricine le poate prepara!

0
104
retete sanatoase.

In perioada concediilor, medicii ne recomanda sa facem drumetii in aer liber pentru a ne relaxa, dar mai ales pentru a reduce riscul aparitiei unor afectiuni. Insa, pandemia de coronavirus ne obliga sa ramanem in casa. In lipsa miscarii, meniul zilnic poate contine mai multe calorii decat are organismul tau nevoie.

Solutia este sa incerci sa mananci mai sanatos, iar astfel te vei simti mai bine si nu vei acumula kilograme in plus. Sezonul legumelor proaspete este la inceput si poti profita la maximum de efectele lor benefice asupra organismului.

In acest articol, ne-am gandit sa iti oferim cateva idei de retete sanatoase, care sa te ajute in lupta cu kilogramele nedorite.

Supa de orz cu ciuperci si brocoli

Renunta la ciorbele grele de iarna in favoarea unei supe verzi, plina de savoare!

Ingrediente:

– doua linguri de ulei de masline;

– un sfert de telina;

– doua cepe;

– 4 catei de usturoi;

– 2-3 litri de supa de legume;

– 300-400 g de spanac tocat;

– 300-400 g de brocoli;

– 2-3 ciuperci tocate;

– o cana de orz;

– busuioc proaspat;

– un praf de sare.

Mod de preparare:

Intr-o oala incapatoare, soteaza telina, ceapa si usturoiul in ulei de masline, pana capata o culoare aurie. Adauga supa si brocoli si le lasi sa fiarba timp de aproximativ 15 minute, dupa care adaugi spanacul, ciupercile tocate si orzul. Se lasa pe foc pana cand legumele devin moi. Aceasta supa poate fi servita cu busuioc proaspat presarat in farfurie.

Risotto cu mazare verde

Acest preparat cremos va fi pe placul vegetarienilor si nu numai!

Ingrediente:

– 150 g de parmezan ras;

– doua cani de mazare verde proaspata;

– o cana de pastai de mazare fara boabe;

– 4 linguri de unt topit;

– o ceapa medie tocata;

– sare si piper;

– o cana de orez cu bob lung;

– 100 ml de vin alb sec;

– o lamaie;

– o lingura de ulei de masline.

Mod de preparare:

Se fierbe jumatate din cantitatea de mazare si jumatate din cantitatea de pastai, se scurg bine si se maruntesc in blender pana se transforma in piure. Intr-o oala se soteaza ceapa in unt cu putina sare, dupa care se adauga orezul prefiert. Se lasa pe foc aproximativ 5 minute dupa care se toarna vinul. Se adauga piureul, mazarea si pastaile ramase. Se tin pe foc aproximativ 5-10 minute. Cand orezul este gata, stoarce o jumatate de lamaie, adauga parmezanul si soteaza totul pentru 2-3 minute.

Serveste acest preparat cu lamaie si ulei de masline.

Cartofi gratinati cu spanac si branza de burduf

Aceasta reteta este o idee excelenta pentru masa de pranz, mai ales daca iti plac preparatele garnisite cu cascaval.

Ingrediente:

– 200 g de spanac;

– 3-4 cartofi;

– 50 g branza de burduf;

– 2-3 catei de usturoi;

– 2-3 linguri de ulei de masline;

– 50 g de cascaval ras;

– busuioc proaspat;

– sare si piper.

Mod de preparare:

Se fierb cartofii, dupa care se clatesc cu apa rece, se taie bucati si se lasa deoparte. Spanacul se soteaza impreuna cu usturoiul tocat marunt, in ulei de masline. Dupa aproximativ 5 minute, adauga branza de burduf. Amesteca bine timp de inca un minut, adauga cartofii si opreste focul. Cartofii amestecati cu spanacul se asaza intr-un vas (de preferat de lut). Se pune cascavalul peste compozitie, sarea si piperul dupa gust, si se gratineaza la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute. Pentru un plus de savoare, adauga la final busuioc proaspat.

Salata de avocado cu granola

Granola poate inlocui cu succes crutoanele din salatele tale preferate. Drept dovada este si aceasta reteta simpla cu avocado.

Ingrediente:

– doua avocado;

– o jumatate de lamaie verde;

– o jumatate de ardei iute;

– o lingura de ulei de chili;

– o cana de granola (de preferat cu susan).

Mod de preparare:

Se taie avocado felii si se asaza intr-un bol. Stoarce lamaia verde peste avocado si presara ardeiul tocat. Stropeste cu uleiul de chili si adauga cana de granola. Salata e gata! Pofta buna!

Supa crema de rosii cu quinoa

Quinoa e plina de proteine, fiind un ingredient perfect pentru supele fara carne.

Ingrediente:

– o cana de quinoa rosie sau alba;

– 3 linguri de unt topit;

– o lingura de ulei de masline;

– 2 cepe medii;

– 2 catei de usturoi;

– o lingura de seminte de chimen;

– doua cani de supa de legume;

– 20-30 g de seminte de dovleac (decojite si prajite);

– doua conserve de rosii intregi (decojite);

– un fir de ceapa verde;

– 100 g de ardei rosu tocat marunt.

Mai intai gateste quinoa asa cum scrie pe ambalaj si las-o deoparte. Caleste ceapa, usturoiul si chimenul in unt. Adauga rosiile si supa si lasa-le pe foc aproximativ 15 minute. Cand sunt gata, mixeaza-le in blender. Supa crema se poate servi calda sau la tempratura camerei cu un topping de quinoa amestecat cu ceapa verde si ardei rosu.

Minestrone

Aceasta supa este slaba in calorii, dar e plina de savoare.

Ingrediente:

– o lingura de ulei de masline;

– o ceapa mare;

– doi catei de usturoi tocati marunt;

– trei cartofi taiati in bucati mari;

– un litru de supa de legume sau apa;

– un dovlecel mic taiat in bucati mari;

– un morcov mic feliat;

– 100 g de mazare (poate fi si congelata);

– 50 g de parmezan ras;

– o mana de frunze de busuioc proaspat.

Mod de preparare:

Intr-o cratita incapatoare, caleste ceapa. Cand e aproape gata, adauga usturoiul si tine-le la foc mic. Toarna supa sau apa peste, adauga cartofii, dovlecelul si morcovul. La final, adauga mazarea, sarea si piperul dupa gust. Serveste supa cu parmezan ras si busuioc proaspat.

Taitei din dovlecel cu susan

La unele preparate, se pot inlocui cu succes taiteii din orez sau pastele pe baza de faina de grau cu taiteii din dovlecel, care au mult mai putine calorii.

Ingrediente:

– o legatura de coriandru proaspat tocat;

– 3 linguri de otet din orez;

– o lingura de ulei de susan prajit;

– doi catei de usturoi;

– doua linguri de ardei rosu zdrobit;

– o lingura de zahar;

– trei dovleci medii spiralati.

Mod de preparare:

Intr-un bol mare, se mixeaza bine coriandrul cu ulei, otet, ardei rosu, zahar si usturoi. Se adauga dovleceii si se amesteca pana se combina toate aromele. Pofta buna!

Salata cu pui si avocado

Aceasta salata se pregateste usor si rapid. Ingredientele se combina intr-un mod unic, plin de savoare.

Ingrediente:

– doua linguri de ulei de masline;

– doua linguri de otet de vin rosu;

– doua rosii feliate;

– 100 g de piept de pui la gratar;

– un avocado feliat;

– o felie de sunca presata de pui;

– 20-30 g de branza cu mucegai;

– 4 frunze de salata iceberg;

– un ou fiert tare;

– sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Intr-un bol incapator, se prepara un dressing din ulei de masline, otet, sare si piper. Se adauga peste dressing rosiile, puiul taiat in felii groase, sunca de pui taiata fasii, branza, avocado si se amesteca. Serveste acest preparat pe pat de salata iceberg cu topping de ou fiert feliat.

Sursa: goodhousekeeping.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.