Te-ai gândit vreodată cum îți influențează muzica sănătatea? Oamenii de știință au răspunsul!

0
130
Te-ai gândit vreodată cum îți influențează muzica sănătatea? Oamenii de știință au răspunsul!
Te-ai gândit vreodată cum îți influențează muzica sănătatea? Oamenii de știință au răspunsul!

Probabil că nu există persoană care să nu aprecieze muzica. Însă, te-ai gândit vreodată la efectul pe care îl poate avea aceasta asupra ta? Se pare că muzica nu este doar un mijloc prin care să elimini plictiseala, ci este și un element extrem de benefic pentru sănătatea ta fizică și mintală. Iată care sunt doar câteva dintre beneficiile muzicii asupra oamenilor.

 

  • Îmbunătățește starea de spirit

 

La acest beneficiu probabil că te gândeai deja, însă, probabil că nu știi care este și explicația științifică din spatele acestui efect. Dacă ai nevoie de un mijloc prin care să-ți îmbunătățești starea emoțională, ar trebui să știi că doar 15 minute în care să asculți muzica ta favorită sunt secretul fericirii. Acest lucru se datorează eliberării unui neurotransmițător de către creier, numit dopamină, care este responsabil cu sentimentele de bucurie și entuziasm. 

 

  • Muzica bine aleasă îți poate crește performanțele sportive

 

Oamenii de știință au descoperit că atleții care ascultă muzică motivațională în timp ce aleargă au performanțe mult mai bune, comparativ cu cei care ascultă muzică lentă în timpul antrenamentelor, sau nu ascultă deloc. Cheia care stă la baza unei performanțe sportive crescute este chiar modul în care îți alegi muzica. Cu cât aceasta este mai energică și motivațională, cu atât vei începe să simți o dorință mai mare de a te antrena. 

 

  • Îmbunătățește somnul 

 

Mulți oameni suferă de insomnie. Un studiu a demonstrat că muzica relaxantă, ascultată cu o oră înainte de a merge la culcare, poate îmbunătăți considerabil calitatea somnului. Muzica influențează în mod direct secreția hormonilor în corp, deci nu este deloc surprinzător că doar câteva melodii ar putea să te ajute cu problemele legate de somn. 

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai un somn odihnitor

 

  • Reduce stările depresive 

 

Mai mult de 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie și 90% dintre aceștia sunt afectați și de insomnie. Cercetătorii au descoperit că muzica este un puternic antidepresiv , efect datorat  influenței sale asupra hormonilor din corp. Melodiile tale preferate chiar au puterea de stimula eliberarea de serotonină și dopamină, astfel încât toate gândurile negative și sentimentele de tristețe să fie date la o parte. 

 

  • Crește capacitatea de memorare și învățare

 

Muzica poate, de asemenea, să te ajute să înveți și să reproduci informațiile reținute mult mai ușor. Cu toate acestea, pentru a putea să observi rezultate din acest punct de vedere, va trebui să te asiguri că asculți doar melodiile care îți plac și care îți oferă încredere în forțele proprii. Până la urmă, nu pare un efort atât de mare, nu? Datorită acestui lucru, muzica te poate ajuta să-ți crești performanțele școlare sau academice.

Acestea sunt doar cinci beneficii pe care le are muzica asupra sănătății tale. Pe lângă acestea se numără multe alte efecte, precum îmbunătățirea inteligenței verbale, a abilităților de șofat, reducerea stărilor de foame și diminuarea stresului. Muzica este o metodă de terapie pentru creier, trup și suflet. Așa că, dacă o să te mai simți vreodată confuz, sau trist, doar ascultă puțină muzică și te vei simți mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.