Ce informatii ascunde CNP-ul? Iata tot ce nu stiai

0
188
CNP-ul

CNP-ul ( Codul Numeric Personal ) este un cod numeric format din 13 cifre , unic pentru fiecare persoana nascuta in Romania , dar si rezidenta. Acesta apare pe o serie de documente oficiale precum certificatul de nastere , buletin , permis auto. De asemenea Codul Numeric Personal se regaseste in Registrul permanent de evidenta a populatiei.

Prin decretul prezidential nr. 59 semnat de Nicolae Ceausescu la 2 martie 1978 , s-a hotarat introducerea CNP-ului. Astfel ,se „stabilea un cod numeric personal pentru toti cetatenii romani, precum si pentru strainii cu domiciliul in Romania. Codul Numeric Personal va fi inscris in actele de identitate, de stare civila si in alte acte personale”.

Structura CNP-ului

Codul Numeric Personal este alcatuit din 13 cifre pe structura SAALLZZJJNNNC.
Codul Numeric Personal este alcatuit din 13 cifre pe structura SAALLZZJJNNNC.

S – Sexul si secolul

Barbatii nascuti pana in anul 1999 au cifra 1 , spre deosebire de cei nascuti dupa anul 2000 care au cifra 5 . Femeile au cifra 2.
In cazul celor rezidenti in Romania , barbatii au trecuta cifra 7 iar femeile 8.

AALLZZ – Anul , luna si ziua nasterii

Spre exemplu o persoana care este nascuta pe data de 12 , luna mai , anul 1995 , va avea trecut in CNP : 950512

JJ – Codul judetului unde te-ai nascut

Fiecare judet este reprezentat cu un cod care incepe de la 01, judetul Alba, si se termina la 52, judetul Giurgiu. Cele sase sectoare ale Capitalei au si ele cste un numar in aceste 52 de coduri.

NNN – Numarul de ordine 

Aceste numere de ordine , sunt in functie de codul judetului sau sectorului din Bucuresti. Se regăsesc in intervalul 001 – 999 care se impart catre toate birourile de evidenta din toata tara. Astfel , doar un anumit numar din acel interval sa fie atribuit unei singure persoane intr-o zi.

C – Cifra de control

Pentru a afla cifra de control , se inmultesc celelalte 12 cifre ale Codului Numeric Personal cu cea de pe aceeasi pozitie din numarul 279146358279. Rezultatele asfel obtinute se aduna iar suma obtinuta se imparte la 11. Spre exemplu , daca rezultatul este 10 , cifra de control este 1.
Cifra de control este cea care valideaza CNP-ul.

Citeste si : ,,Inca mai folosesti folia de sticla pentru protejarea ecranului telefonului tau?Iata care este ultima tendinta’’

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.