Chiar daca v-ati facut deja vaccinul anti-gripal, este posibil sa nu obtineti suficient de multe vitamine care va pot stimula sistemul imunitar in aceasta perioada a anului. Am intrebat expertii care sunt cele mai bune vitamine de luat in timpul sezonului gripei, pentru ca exista exagerat de multe informatii despre vitamine.
S-a dovedit ca vitaminele D3, A si C sunt foarte utile la cresterea imunitatii. Combinand aceste vitamine cu zinc si probiotice, ati obtinut un remediu bun pentru combaterea gripei, spune un consultant holistic nutritional certificat si fondatorul Gut of Integrity, Stephanie Papadakis. Este posibil sa suferiti de deficienta de vitamina D in timpul iernii, din cauza lipsei luminii soarelui, care sa va ajute corpul sa va furnizeze vitamina care stimuleaza sistemul imunitar. Deci, suplimentarea in timpul sezonului gripei va ajuta corpul sa se fortifice impotriva virusului, spune Papadakis.
Potrivit dr. Melinda Ring, director executiv al Osher Center for Integrative Medicine din Northwestern University, suplimentarea cu vitamina D atunci cand ai niveluri scazute poate reduce riscul de infectie cu aproximativ 40%. Si daca esti genul de persoana care tinde sa aiba tuse uscata pe tot parcursul iernii, Dr. Ring spune ca vitamina D ar putea ajuta sistemul tau imunitar sa reduca inflamatia in plamani.
In plus fata de suplimente, Papadakis spune ca este important sa consumam alimente bogate in vitamine A si C. Acesti antioxidanti ajuta la reducerea stresului oxidativ asupra organismului tau si, de asemenea, ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Papadakis recomanda dovlecei, cartof dulce, salata creata si morcovi pentru Vitamina A si coacaze negre, ardei gras, kiwi, portocale, capsuni, broccoli si patrunjel pentru Vitamina C. Dr. Ring spune Bustle ca aceste tipuri de alimente bogate in vitamine actioneaza ca o forma de „suport imunitar natural” care va poate ajuta organismul sa previna si sa combata infectia pe tot parcursul anului.
Obtinerea de zinc este esentiala si pentru mentinerea unui sistem imunitar robust. „Exista cateva date care sugereaza ca doza mare de vitamina C (suplimente orale) si zinc (sub forma de pastile), atunci cand au inceput precoce intr-o infectie, pot contribui la scaderea duratei si gravitatii simptomelor de raceala,” spune Dr. Ring.
Zincul, in special, reduce replicarea virusului gripal, ceea ce poate fi extrem de important in timpul sezonului gripei. (Chiar daca virusurile de raceala si gripa sunt diferite, obtinerea ambelor in acelasi sezon este un cosmar absolut pe care cu siguranta doriti sa il evitati.)
Pentru a va asigura ca obtineti zincul de care aveti nevoie, Papadakis recomanda sa apelati la alimente bogate in zinc. Aceste alimente pot include stridii, crustacee, fasole, linte, nuci, seminte, cereale integrale si soia organica, spune ea.
Papadakis recomanda, de asemenea, integrarea alimentelor probiotice in selectia dvs. de iarna pentru o capacitate optima de combatere a gripei. „Probioticele nu numai ca sustin sanatatea intestinelor prin repopularea bacteriilor bune”, spune ea. „De asemenea, se extind dincolo de bariera intestinala pentru a influenta si a consolida functia imunitara in intregul corp.” Pentru a beneficia de probiotice, Papadakis spune ca apelul la alimentele fermentate este cea mai buna varianta. Varza, muraturile, iaurtul cu grasime, kefirul, miso-ul, kombucha, natto si laptele traditional sunt surse bune de probiotice, spune Bustle.
Chiar daca va asigurati ca aveti toate aceste vitamine si minerale, spune Dr. Ring, este important sa pastrati legatura cu medicul dumneavoastra. „Persoanele care se afla pe medicamente care pot epuiza depozitele de vitamine ale organismului ar putea avea nevoie de sprijin suplimentar”, spune ea. Daca nu sunteti sigur ce efecte pot avea medicamentele asupra nivelului de vitamine, va poate fi util sa va consultati cu medicul dumneavoastra.