In aceasta perioada, drojdia este unul dintre cele mai cautate ingrediente. Se gaseste destul de greu, de aceea voi explica, pas cu pas, cum sa prepari drojdie facuta in casa.
Pentru a prepara drojdie de casa ai nevoie doar de 3 ingrediente si de putina rabdare. Painea va fi mult mai sanatoasa si gustoasa decat cea facuta cu drojdie din comert. Aluatul amestecat cu maia are un continut variat de fermenti naturali.
Cum se prepara drojdia acasa?
Pentru inceput, trebuie sa stii ca maia trebuie preparata inainte cu o saptamana pentru a fi utilizata.
Ingrediente-drojdie facuta in casa:
- apa plata calda
- faina de grau alba
- faina de secara
De ce mai ai nevoie pentru a prepara drojdie de casa:
- un borcan/caserola de 800g
Drojdie facuta in casa – ziua 1
- Amesteca 150g apa calda cu 100g faina de secara
- Pune amestecul in borcan/caserola
- Acopera borcanul/caserola cu un capac, dar NU il inchide!Lasa-l la temperatura cemerei
- Asteapta 24 ore, timp in care, incepe procesul de fermentatie
Drojdie de casa – ziua 2
- Pastreaza doar 70g din amestec. Poti arunca restul.
- Adauga 50g faina de secara, 50g faina de grau si 110g de apa calda si amesteca bine
- Acopera borcanul/caserola cu un capac, fara a-l inchide
- Asteapta 24 ore
Drojdie facuta in casa – Ziua 3
Procesul de preparare al drojdiei din ziua precedenta va fi repetat:
- Pastrezi 70g de amestec, arunci restul
- Adaugi 50g faina de secara, 50g faina de grau si 110g de apa calda. Omogenizeaza.
- Acopera si lasa borcanul/caserola la temperatura camerei pentru 24 ore
Ziua 4
Urmeaza aceiasi pasi ca in ziua precedenta, dar modifica casntitatea de apa folosita, astfel:
- Pastrezi 70g de amestec, arunci restul
- Adaugi 50g faina de secara, 50g faina de grau si 100g de apa calda. Omogenizeaza.
- Acopera si lasa borcanul/caserola la temperatura camerei pentru 24 ore
Drojdie facuta in casa – Ziua 5
In ziua cu numarul 5 vei repeta procesul din ziua cu numarul 4:
- Pastrezi 70g de amestec, arunci restul
- Adaugi 50g faina de secara, 50g faina de grau si 100g de apa calda. Omogenizeaza.
- Acopera si lasa borcanul/caserola la temperatura camerei pentru 24 ore
Ziua 6
Ziua 6 vine cu noi modificari:
- Pastrezi doar 50g de amestec, arunci restul
- Adaugi 50g faina de secara, 50g faina de grau si 100g de apa calda. Amesteca bine!
- Acoperi vasul, fara a-l inchide si astepti 24 ore
Ziua 7 – Drojdia de casa este aproape gata!
- Pastreaza doar 25g din amestecul obtinut!
- Adaugi 50g faina de secara, 50g faina de grau si 100g de apa calda. Omogenizeaza!
- Maiaua poate fi utilizata
Din acest moment, pentru a putea folosi aceasta drojdie de casa, aceasta trebuie “hranita”.In fiecare zi , repeta procesul zilei cu numarul 7, si vei avea drojdie pentru mult timp. Doar astfel, aceasta ramane activa. Acestia sunt pasii pentru a obtine drojdie facuta in casa!
Afla si cum sa prepari 3 retete mai putin obisnuite de pizza de casa!
Cum se prepara drojdia acasa? Important de retinut:
- Cantareste cu atentie cantitatile!
- Nu inchide complet borcanul sau caserola
- Pastreaza amestecul la temperatura camerei
- Nu folosi apa fierbinte sau rece. De preferat, temperatura apei trebuie sa fie de 30 grade.
- Nu grabi/intarzia procesul! Amestecurile trebuie facute o data la, fix, 24 ore.
- In loc sa arunci continutul care trebuie eliminat, il poti folosi pentru a incepe alt proces de realizare a drojdiei de casa. Astfel, poti dubla sau tripla cantitatea de drojdie obtinuta! (Daca apelezi la aceasta optiune, amestecurile trebuie facuta in vase diferite!)