Mii de persoane au fost evacuate pe plaje in Australia, incendiile scapand de sub controlul autoritatilor

0
167
Mii de persoane au fost evacuate pe plaje in Australia, incendiile scapand de sub controlul autoritatilor

Inca doua persoane au murit, alte cinci au disparut si mii au fost evacuate pe plaje, deoarece cel mai devastator sezon al incendiilor din Australia inregistrat pana acum s-a agravat marti.

 

Politia a spus ca un tata si un fiu au murit in primele ore ale zilei de marti, aparandu-si casa in Cobargo, in apropiere de coasta din statul New South Wales (NSW), la 450 de km sud de Sydney.

 

Orasul a fost lovit de un incendiu scapat de sub control care a crescut in amploare in toiul noptii, strada principala fiind cea mai afectat. La sud, incendiile au continuat sa izbucneasca in statul Victoria, unde aproximativ 4.000 de oameni au fost nevoiti sa se adaposteasca pe plaja in orasul de vacanta Mallacoota, in districtul Gippsland de-a lungul coastei Pacificului.

 

In jur de 4.000 de persoane se adaposteau in centre comunitare din oras. Cei care se adaposteau pe plaja au fost sfatuiti sa intre in apa daca incendiul se agraveaza. Sfaturi similare au fost date oamenilor din mai multe orase de coasta din NSW, unde rezidentii si turistii si-au abandonat locuintele pentru a se muta pe plaje.

 

Oamenii din Mallacoota au postat pe social media despre auzirea urletului focului, postand fotografii care arata cum, in cuvintele unora, fumul transformase „ziua in noapte”. Patru persoane lipseau in zona, unde au fost arsi mai mult de jumatate de milion de acri de padure si unde caldura si fumul intens din incendii au creat furtuni localizate.

 

Comisarul de urgenta al statului Victoria, Andrew Crisp, a declarat: „Mallacoota este in prezent atacat. Este o bezna totala, este destul de infricosator … Comunitatea este in pericol, dar facem tot ce ne sta in puteri, ei vor fi salvati si protejati.”

 

Oficialii serviciilor de urgenta au spus ca este posibil ca orasele din zona Gippsland sa poata fi evacuate pe mare pe masura ce focurile, alimentate de vanturi puternice, au continuat.

 

O alta persoana a fost data disparuta in orasul Nisw din Lowerra. In timp ce personalul fortei de aparare a asistat pompierii si voluntarii in abordarea unora dintre cele mai grave incendii, opt incendii au ars la nivel de urgenta pe NSW, cu un numar similar in curs de desfasurare in Victoria, si inca doua in Tasmania.

 

Numarul de decese cauzat de mai mult de trei luni de incendii in mai multe state se ridica acum la 12. Drumurile majore au fost inchise in apropierea coastei de sud a NSW, inclusiv principala autostrada nationala a tarii, Autostrada Pacificului. Primul ministru Scott Morrison a postat luni un clip video in care exprima simpatia pentru moartea pompierului voluntar Samuel McPaul, in varsta de 28 de ani, care a murit cand ceea ce a fost descris ca „o tornada de incendiu” i-a ridicat camionul de la sol in timp ce participa la stingerea unui incendiu in apropiere de Albury, in sud-vestul NSW.

 

Morrison a declarat: „Pe masura ce 2019 se apropie de sfarsit, impactul devastator al acestor incendii teribile continua.” Pericolul ridicat de incendiu si temperaturile extreme – vestul Sydney a inregistrat marti 45 de grade Celsius – au provocat anularea mai multor focuri de artificii planificate de Anul Nou, inclusiv in capitala nationala Canberra.

 

Focurile de artificii din portul Sydney ar trebui sa continue, dar cu indicii despre cum oamenii ar putea dona bani pentru a-i ajuta pe cei afectati de incendii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.