Industria festivalurilor este pusă sub semnul întrebării de COVID-19!

0
96

La două luni de la primul caz de COVID-19 din ţară, România a depășit deja pragul de 11.000 de cazuri confirmate cu noul coronavirus și a înregistrat peste 600 de decese. Din nefericire, epidemia de coronavirus provoacă daune majore în diferite domenii ale pieței economice, printre care se numără și segmentul de festivale și de concerte din România.

Cele mai mari festivale din ţară se află încă sub semnul întrebării privind desfășurarea activității din acest an. Potrivit autorităților, după data de 15 mai, România va intra într-o perioadă de relaxare, însă, această modificare nu presupune ridicarea tuturor restricţiilor. Președintele Klaus Iohannis a declarat în fața jurnaliștilor, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că există o probabilitate destul de mare ca cele mai mari festivale din România să nu aibă loc în acest an.

Dintre toate oraşele din ţară care găzduiesc astfel de evenimente, cel mai afectat va fi Cluj-Napoca. Se estimează că acesta va suferi pierderi majore, de aproximativ 60 milioane euro. Festivalul UNTOLD ar fi putut să înregistreze încasări de 45 de milioane de euro, Electric Castle ar fi adus 10 milioane de euro, iar TIFF (Festivalul Internaţional de film Transilvania) încă 7 milioane de euro.

Organizatorii Untold (care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 30 iulie-3 august, în Cluj-Napoca) și Neversea (programat în perioada 2-6 iulie, în Constanţa) au transmis fanilor faptul că, până în momentul de față, cele două festivale nu sunt anulate.  Aceştia continuă pregătirile pentru vara 2020 și, de asemenea, au ales să nu întrerupă punerea pe piață a unor noi tipuri de bilete.

În luna martie, atunci când pandemia provocată de coronavirus era înca în stadiul de început în ţara noastră, Electric Castle (programat în perioada 15-19 iulie, în Bonţida, Cluj-Napoca) a anunțat un nou val de artiști gata să uimească toţi fanii festivalului prin muzica lor. Edilul Clujului, Emil Boc, a precizat că acest sector cultural nu trebuie considerat o “Cenuşăreasă” , motiv pentru care va fi sprijinit atât financiar, cât și printr-o serie de măsuri, urmând exemplul unor țări precum Danemarca, Italia, Belgia sau Suedia.

La celălalt pol se află Awake 2020. Cea de-a patra ediție a festivalului era programată între 14 şi 16 august, pe domeniul Teleki din Gorneşti, Mureş, însă, a fost anulată. Organizatorii AWAKE au ţinut să liniştească fanii şi au precizat că biletele achiziţionate pentru ediţia din acest an a festivalului sunt în continuare valabile şi pot fi folosite pentru accesul la ediţia de anul viitor. Totodată, aceştia promit ca, în ciuda provocărilor de anul acesta, festivalul să revină în forță în 2021. În Bucuresti, prima ediție a festivalului SAGA a fost amânată până în toamnă, în perioada 11-13 septembrie 2020, biletele deja achiziționate rămânând valabile ulterior. Acesta ar fi trebuit să aibă loc între 5-7 iunie, în Parcul Izvor din capitală.

Cu siguranță, zeci de mii de persoane și fani și-au cumpărat deja biletele de acces la aceste evenimente, care erau programate în această vară. Întrucât situaţia actuală în ceea ce pirveşte pandemia provocată de noul coronavirus este incertă, soarta festivalurilor din 2020 nu este clară. Cu siguranţă, deciziile privind organizarea acestora vor fi anunţate cât de curând.

Citeşte şi: Iată ce evenimente importante de anul acesta au fost afectate din cauza pandemiei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.