Numarul deceselor din Italia din cauza focarului de coronavirus a eclipsat joi China, in timp ce focarul s-a extins in intreaga lume.
Italia, cu 60 de milioane de cetateni, a inregistrat un total de cel putin 3.405 de morti, sau aproximativ 150 mai multi decat in China, o tara cu o populatie de peste 20 de ori mai mare.
In acelasi timp, Wuhan, orasul chinez in care coronavirusul a aparut pentru prima data in urma cu trei luni, nu a inregistrat nicio infectie noua, semn ca blocajele draconice ale tarii comuniste au functionat.
In noaptea de joi, in Italia, se estimau a fi circa 41.000 de infectii.
Autoritatile din domeniul sanatatii au mentionat o serie de motive pentru numarul mare al Italiei, esential in randul populatiei sale mari de varstnici, care sunt deosebit de sensibili la complicatii grave ale virusului.
Italia este pe locul doi in lume ca populatie varstnica, iar marea majoritate a celor morti – 87 la suta – aveau peste 70 de ani.
Jonas Schmidt-Chanasit, virolog la Institutul German de Medicina Tropicala Bernhard Nocht din Germania, a oferit un alt motiv pentru rata mare de decese a Italiei: „Asta se intampla atunci cand sistemul de sanatate se prabuseste”.
Pe masura ce focarul s-a extins spre vest, a infectat cel putin un sef de stat european: printul Albert II de 62 de ani din Monaco, care a continuat sa lucreze din biroul sau.
In Spania, guvernul a ordonat joi inchiderea tuturor hotelurilor din tara si a promis ca va implementa masuri speciale in casele de ingrijire medicala dupa o crestere a cazurilor de coronavirus si a deceselor din tara.
Oficialii au raportat ca decesele au sarit joi cu peste o treime la 767, in timp ce numarul de cazuri a crescut cu un sfert pana la 17.149, ceea ce a facut Spania a doua tara cu cel mai grav atac din Europa dupa Italia.
De asemenea, virusul pare sa deschida un nou front alarmant in Africa, unde asistenta medicala este la pamant.
La Organizatia Natiunilor Unite de la New York, secretarul general, Antonio Guterres, a declarat ca lumea este „in razboi cu un virus” si a avertizat ca „o recesiune globala, poate cu dimensiuni record, este aproape sigura”.
„Daca am lasa virusul sa se raspandeasca ca focul salbatic – in special in cele mai vulnerabile regiuni ale lumii – ar ucide milioane de oameni”, a spus el.
In masura modului in care s-au schimbat averile Orientului si Vestului, oficialii din orasul New York au fost trimisi in China pentru a cumpara mai multe ventilatoare.
Iar in Italia, liderul unei delegatii de la Crucea Rosie Chineza a blamat in mod deschis italienii pentru ca nu a luat serios carantina nationala a tarii.
Intr-o vizita in orasul Milano, Sun Shuopeng a spus ca a fost socat sa vada atat de multi oameni care se plimba, folosind transportul public si mancand in hoteluri.
“In acest moment trebuie sa oprim intreaga activitate economica si trebuie sa oprim mobilitatea oamenilor”, a spus el.
„Toti oamenii ar trebui sa stea acasa in carantina”.
La nivel mondial, numarul deceselor a ajuns la 10.000, iar numarul total de infectii a ajuns la 240.000, inclusiv aproape 85.000 de persoane care si-au revenit.
In China, joi a marcat prima data, incepand cu 20 ianuarie, ca orasul inchis din Wuhan, unde mii de ori s-au imbolnavit sau au murit in spitale construite in graba, nu au raportat cazuri noi cu transmitere locala. Autoritatile au declarat ca toate cele 34 de cazuri noi inregistrate in ziua precedenta au venit din strainatate.
“Astazi, am vazut zorii dupa atatea zile de eforturi grele”, a spus Jiao Yahui, un inspector senior la Comisia Nationala de Sanatate.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat, insa, ca virusul se raspandeste rapid in Africa, de la aproximativ cinci tari in urma cu o saptamana si jumatate in 35 din cele 54 de natiuni ale continentului – o „evolutie extrem de rapida”, a declarat seful OMS pentru Africa, Dr. Matshidiso Moeti.