Ordonanta Militara nr.3 din 24.03.2020. In ce conditii putem iesi din casa? Modelele de adeverinta si declaratie atasate

0
255
cerc

Dupa o evaluare amanuntita realizata de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta aprobata prin Hotararea nr. 14 din data de 24.03.2020, Ministerul Afacerilor Interne a emis Ordonanta Militara nr.3 valabila incepand de astazi, 25.03.2020, ora 12:00.

Ordonanta Militara nr. 3 din 24.03.2020 are ca scop prevenirea raspandirii noului COVID-19. Sunt impuse restrictii legate de circulatia in afara locuintei sau gospodariei adresate tuturor cetatenilor romani.

Aici puteti descarca formularul de adeverinta si formularul de declaratie pe proprie raspundere.

Iata care sunt articolele care impun interzicerea circulatiei in afara locuintelor sau gospodariilor si care sunt conditiile in care putem iesi din casa.

Art. 1 din Ordonanta Militara nr.3  

“Se interzice circulatia tuturor persoanelor in afara locuintei/gospodariei, cu urmatoarele exceptii:”

-acest articol se refera la populatia sub 65 de ani.

In ce conditii putem iesi din casa?

– deplasarea in interes profesional ( inclusiv intre gospodarie/locuinta si locurile de desfasurare a activitatilor profesionale);

– deplasarea in scopul asigurarii de bunuri ce acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie, cat si bunuri necesare desfasurarii activitatilor profesionale;

-deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata sau realizata la distanta;

-deplasarea in scopul ingrijirii /insotirii copiilor sau asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;

-deplasarile scurte legate de activitatea fizica individuala. NU sunt permise activitatile de echipa; deplasarile scurte pentru nevoile animalelor de companie;

-deplasarile in scopul donarii de sange la centrele de transfuzie;

-deplasarile in scop umanitar sau de voluntariat;

-deplasarile pentru realizarea de activitati agricole si deplasarea producatorilor agricoli pentru comercializarea produselor agroalimentare.

Art. 2 din Ordonanta Militara nr.3

“Circulatia persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani, in afara locuintei/gospodariei, este permisa numai in intervalul orar 11:00-13:00, strict pentru urmatoarele motive:”

Articolul se refera strict la persoanele care au implinit varsta de 65 de ani.

Care sunt conditiile in care persoanele care au implinit 65 ani pot iesi din casa?

-oricare ar fi motivele deplasarilor, acestea trebuie sa se desfasoare in intervalul orar impus de articol:  11:00-13:00;

-deplasarea in scopul asigurarii de bunuri ce acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie;

-deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata sau realizata la distanta;

-deplasarea din motive bine intemeiate, precum : ingrijirea sau insotirea unui minor, asistenta altor persoane varstnice, bolnave sau cu dizabilitati, sau in cazul unui deces al unui membru de familie;

-deplasarile scurte legate de activitatea fizica individuala. NU sunt permise activitatile de echipa; deplasarile scurte pentru nevoile animalelor de companie.

Art. 3 al Ordonantei Militare nr.3 

“Circulatia persoanelor prevazute la art.2 , in exteriorul locuintei/gospodariei, este permisa si in afara intervalului orar 11:00-13:00, daca aceasta se face in interes profesional ori pentru realizarea de activitati agricole.”

Acest articol este adresat persoanelor care au implinit varsta de 65 de ani. Este permisa deplsarea in exteriorul locuintei/gospodariei si in afara intervalului impus la art. 2 din Ordonanta Militara nr. 3 din 24.03.2020 doar daca activitatea se face in interes profesional. Realizarea de activitati agricole este si ea permisa.

Art. 4 al Ordonantei Militare nr.3

(1) Pentru verificarea motivului deplasarii:

a) angajatii prezinta legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii intreprinderilor individuale, membrii intreprinderilor familiale, liber profesionistii si persoanele care practica activitati agricole prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasarii in alte situatii decat cele prevazute la alin.(1), se prezinta o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.

(3) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei, motivul si locul deplasarii, data si semnatura.

(4) Adeverinta eliberata de angajator sau declaratia pe propria raspundere pot fi prezentate personalului autoritatilor abilitate si prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Masura se aplica incepand cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.”

Descarca Formularul de Adeverinta si Formularul de Declaratie pe proprie raspundere 

 

Aplicarea acestor reguli, cat si respectarea lor va fi verificata de Politia Romana, Politia Locala si Jandarmeria Romana incepand de astazi, 25.03.2020, ora 12:00.

Nerespectarea regulilor impuse prin intermediul Ordonantei Militare nr.3 din 24.03.2020 atrage masuri prevazute in art. 27 din OUG nr. 1/1999.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.