Sfarsitul umanitatii ? Oamenii de stiinta nu isi explica de ce polul nord magnetic se deplaseaza cu viteze fara precedent

0
81
Sfarsitul umanitatii ? Oamenii de stiinta nu isi explica de ce polul nord magnetic se deplaseaza cu viteze fara precedent

Daca esti in cautarea urmatorului scenariu care va marca sfarsitul umanitatii, acesta este deja aici, polul nord magnetic al Pamantului suferind viteze de deplasare drastice.

 

Expertii nu sunt siguri de ce se intampla acest lucru, dar unii au presupus ca deplasarea face parte dintr-o fluctuatie intarziata in care polii magnetici se pot inversa. Acest eveniment are loc la fiecare 200.000 pana la 300.000 de ani, ultimul schimb complet avand loc in urma cu aproximativ 780.000 de ani. O inversare nereusita de polaritate a avut loc in urma cu aproximativ 40.000 de ani.

 

Dar ceea ce face ca acest eveniment sa fie interesant este viteza cu care polul nord se indreapta spre Siberia. Oamenii de stiinta sunt derutati de ritmul remarcabil si, desi nordul magnetic nu este niciodata cu adevarat stationar, parcurgand 2200 de km din 1831, acum a accelerat la 55 de km pe an.

 

In 2000, polul nord magnetic se deplasa cu o viteza de 10 km spre Rusia de Nord. De atunci si pana la ora actuala, rata a crescut la 55 de km pe an in aceeasi directie. In 2019, schimbarea a scazut la 50 de km, cu o scadere preconizata de 40 de km din 2020 pana in 2025.

 

Ciaran Beggan de la British Geological Survey (BGS) a declarat pentru Financial Times:

„Miscarea din anii ’90 este mult mai rapida decat in ​​orice moment de cel putin patru secole. Nu stim cu adevarat multe despre schimbarile din miez care determina acest lucru. ”

 

Cu toate acestea, comunitatea stiintifica este in alerta din ianuarie 2019:

„Deriva este rezultatul proceselor din centrul planetei, unde miezul exterior lichid alcatuit din fier si nichel se invarte si curge ca apa, servind ca un conductor pentru campul magnetic al Pamantului.
Schimbarea recenta a fluxului de fluid se crede a fi similara cu formarea unui flux de jet in atmosfera, ceea ce duce la schimbari in campul magnetic al planetei.
… aceste schimbari sunt parte integranta a comportamentului natural al Pamantului si nu au fost cauzate de activitatea umana. Probele de roca dezvaluie ca campul magnetic al Pamantului este in miscare perpetua de milioane de ani. ”

 

Schimbarea in nordul magnetic este calculata pentru a produce Modelul Magnetic Mondial (WMM). Aceasta reprezentare ne ofera abilitatile de mapare pentru busole, aplicatii, NASA, FAA si sisteme de navigatie militara, printre multe alte utilizari. La fiecare cinci ani, WMM este actualizat pentru a ajusta schimbul, insa aceasta metoda a venit cu un an inainte de termen, din cauza vitezei fara precedent.

 

„Cu conditia sa fie disponibile observatii magnetice adecvate prin satelit, prezicerea WMM este extrem de precisa la data lansarii sale si apoi se deterioreaza ulterior spre sfarsitul epocii de cinci ani, cand trebuie actualizata cu valorile revizuite ale coeficientilor modelului” explica NCEI.

 

Implicatii grave pentru umanitate

 

Atunci cand polii se schimba, oamenii de stiinta cred ca scutul protector al Pamantului care reduce la minimum razele solare si cosmice va slabi pana la o zecime din capacitatea sa. Timpul de recuperare pentru un astfel de eveniment este de obicei secole.

 

Ceea ce inseamna asta pentru noi este un probabil blackout la nivel mondial. Un camp magnetic slabit inseamna ca va afecta orbitarea satelitilor de la radiatii. Sistemele de sincronizare incorporate in satelitii care controleaza retelele electrice ar putea suferi daune, iar daca sunt deteriorate, expertii cred ca intreruperile la nivel mondial ar putea dura cateva decenii.

 

Miscarea rapida a nordului magnetic va compromite, de asemenea, tehnologiile „inteligente” care devin rapid un mod de viata. Tehnologia GPS, AI, vehiculele autonome si aparatele de uz casnic sunt in pericol. Orice industrii care se bazeaza pe sistemele de navigatie vor suferi sau vor esua.

 

De asemenea, animalele migratoare vor simti efectele. Acestea includ balenele, fluturii si pasarile, sa numim cateva.

 

In ciuda panicii raspandite pe care le-ar provoca o intrerupere globala, guvernele si cercetatorii se pot pregati cu planuri de actiune. Este esential sa pregatiti si sa proiectati tehnologii care sa reziste la astfel de evenimente si sa pregatiti comunitatile pentru a supravietui pentru ceea ce este un eveniment inevitabil. Indiferent daca polii se vor inversa maine sau mii de ani de acum incolo, ei trebuie sa proiecteze infrastructura avand in vedere acest lucru.

 

Polii Pamantului s-au inversat de-a lungul a milioane de ani si vor continua sa faca acest lucru in viitor. Tot ce putem face este sa ne educam si sa ne pregatim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.