Speranta nu este pierduta, a fost descoperita o planeta locuibila care contine apa

0
90
Speranta nu este pierduta, a fost descoperita o planeta locuibila care contine apa

Astronomii au facut o descoperire uimitoare in cautarea altor semne de viata din galaxia noastra, gasind o planeta potential locuibila care contine apa. Aceasta este o prima descoperire mondiala.

 

Oamenii de stiinta au gasit apa pe alte planete inainte si au gasit si planete care se aflau in zona locuibila a unei stele indepartate, dar niciodata nu au gasit o planeta locuibila care sa contina si apa.

Planeta se numeste „K2-18b”, iar astronomii spun ca ar putea contine chiar viata extraterestra. Planeta este masiva si se estimeaza a avea mai mult decat dublul dimensiunii pamantului. Oamenii de stiinta nu dispun in prezent de tehnologia necesara pentru a stabili daca exista sau nu creaturi vii pe planeta, pe moment cunoscand doar faptul ca are apa.

 

Cu toate acestea, se estimeaza ca, in urmatorii zece ani, oamenii de stiinta vor avea telescoape suficient de puternice pentru a detecta gazele din atmosfera planetei, ceea ce ar putea oferi indicii despre ceea ce are loc la suprafata.

 

Rezultatele au fost publicate in revista stiintifica Nature Astronomy.

 

Omul de stiinta, prof. Giovanna Tinetti, de la University College London (UCL), a spus ca aceasta planeta pare sa fie intr-un mediu perfect pentru a sustine viata, la fel ca pamantul. Tinetti spune ca aceasta este prima data cand cercetatorii au fost capabili sa detecteze apa pe o planeta care se afla intr-o zona locuibila, cu temperaturi in intervalul adecvat.

 

Zona locuibila este spatiul din jurul unei stele unde temperatura este tocmai potrivita pentru a mentine apa lichida si, eventual, chiar viata.

 

Din pacate, K2-18b este extrem de departe. Cercetatorii estimeaza ca planeta este la aproximativ 111 ani lumina, sau aproximativ 650 de milioane de mile de pamant.

 

Acesta este un proiect la care echipa lucra de ani buni, prin intermediul caruia se gasesc informatii despre planetele descoperite de Telescopul Spatial Hubble, in cautarea unor semne de viata. Este foarte interesant faptul ca acesti oameni de stiinta pot spune ce compusi sunt in atmosfera acestor planete doar uitandu-se la fotografiile telescopului.

 

Ei sunt capabili sa ajunga la concluziile lor, studiind schimbarile din lumina stelelor, pe masura ce planetele orbiteaza soarele, ceea ce le ofera indicii importante despre substantele chimice din atmosfera, deoarece diferiti compusi filtreaza lumina in moduri unice.

 

K2-18b a fost singura planeta pe care au reusit sa o gaseasca care arata semne de apa lichida. Mai mult, estimarile de la modelele generate de calculator sugereaza ca cel putin jumatate din aceasta planeta ar putea fi acoperita de apa.

 

Din pacate, la fel ca in majoritatea teoriilor si descoperirilor stiintifice, aceasta constatare recenta are unele dezavantaje. Exista unii astronomi care nu cred ca planeta este locuibila, deoarece este prea mare. Unii oameni de stiinta considera ca planetele mult mai mari decat pamantul nu vor avea un tinut stancos si ar putea exista si complicatii cu gravitatia planetei in aceste cazuri.

 

Aceste dezacorduri rezulta in primul rand din faptul ca aceasta stiinta este inca la inceput, iar multi dintre acesti astronomi nu pot parea de acord cu ce conditii sunt necesare pentru a face o planeta locuibila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.