Este greu sa faci o recenzie corecta acestui film fara sa dezvalui nimic, dar iata: o recenzie *fara spoilere* pentru Star Wars The Rise Of Skywalker.
Pe scurt, filmul consta in doua ore si jumatate de directie uimitoare si actiune nebuna, JJ Abrams livrand cel mai bun tribut pentru acest univers uimitor (pana la urma este finalul seriei, bineinteles ca va fi totul impachetat frumos).
De la seturile impunatoare la costumele si panoramele marete ale planetelor vechi si noi, indiferent daca suntem pe o nava sau intr-o padure tropicala, nicio scena nu este lasata cu un detaliu neatins.
Cand am vazut-o ultima oara pe Rey (Daisy Ridley) la finalul lui The Last Jedi, tocmai ce il pierduse pe Luke Skywalker (Mark Hamill), Kylo Ren (Adam Driver) conducea Primul Ordin si Leia Organa (Carrie Fisher) era gata sa ghideze Rezistenta catre maretie.
Cu atat de mult teren de acoperit, insa, exista multe momente in ultima epopee in care scenele se simt putin grabite.
Cand ai de explicat 40 de ani de poveste e clar ca doua ore si jumatate nu sunt suficiente. The Rise Of Skywalker incorporeaza mai multe filme intr-un singur pachet pentru a economisi timp.
Prieteni vechi, de mult uitati din filemele anterioare vor aparea (nu spunem nimic, dar probabil stiti deja la cine ne referim) exista interactiuni emotionale pe care nu avem timp sa le acaparam si sa le digeram inainte ca scena sa se schimbe si sa fim pe o noua planeta.
Totusi, filmul ar putea beneficia cu un ritm mai lent, dar asta ar insemna ca unele scene importante ar trebui sa fie abandonate si spiritul Jedi este motivul pentru care suntem in sala de cinema, nu?
De la Force Awakens si pana la acest film, o parte din nuanta povestii s-a pierdut. Baietii buni sunt buni, cei rai sunt rai si este foarte putina interactiune de ambele parti.
Cu atat de multa vorbarie despre partea intunecata si indicii la adevarata lupta care se va desfasura in Rey, ai crede ca vor incerca sa estompeze liniile intre cele doua parti pentru a ne mentine cu adevarat in tensiune. In schimb, finalul bataliei interioare a lui Rey a fost un pic anticlimatic.
Bine, sa ne adresam si elefantului din camera: functioneaza aducerea lui Carrie Fisher/Leia Organa pe ecran cu ajutorul imaginilor vechi si CGI-ului?
Sa spunem doar ca fiecare scena in care se afla (destul de multe de altfel) este atat de incarcata emotional incat nu vrei ca personajul ei sa dispara vreodata in Forta.
Stiam intotdeauna ca va fi emotional, asa ca nu este nici o surpriza.
Dupa ore intregi de batalii, calatorii intergalactice, lumini orbitoare, lacrimi, toate sprijinite de coloana sonora stelara a lui John Williams, acesta este intr-adevar sfarsitul povestii Star Wars.
Intr-adevar, nu exista Baby Yoda dar, sincer, nu are nevoie. Filmul gaseste echilibrul corect in satisfacerea dorintelor fanilor cu ajutorul unui regizor genial. Chiar si momentele de umor care nu ar trebui sa functioneze, functioneaza.
Nu este perfect, dar acesta este un film pentru fanii care au iubit aceasta franciza de-a lungul anilor – mai ales cand vine vorba de o scena deosebit de dulce cu Chewie.
Dupa ce unii ar putea considera o perioada intunecata in 2017 cu The Last Jedi (nu acest tip), Star Wars s-a intors cu un film care a reusit sa ne tina in tensiune, sa sarim din scaune, sa plangem ca niste copii, uneori realizand toate aceste lucruri intr-o periooada de cinci minute.
Star Wars The Rise Of Skywalker este finalul unei calatorii frumoase, incheiate cu maiestrie si respect de JJ Abrams.
May the Force be with you!