O centrala solara transforma apa din ocean in apa potabila pentru locuitorii din Kenya

0
120
O centrala solara transforma apa din ocean in apa potabila pentru locuitorii din Kenya

Tone de apa potabila sunt aruncate in tarile dezvoltate in fiecare zi. Nu este neobisnuit ca cei din tarile dezvoltate sa considere apa proaspata ca ceva absolut normal : stropirea peluzelor, spalarea masinilor si umplerea bazinelor reprezinta un mod simplu de viata.

 

Cu toate acestea, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2,2 miliarde de oameni inca se lupta sa acceseze apa potabila proaspata in fiecare zi, insumand aproximativ 29% din populatia globala. Dintre cei care nu au acces la apa curata, in jur de 485.000 de decese apar in fiecare an – decese care pot fi prevenite.

 

Cu toate ca peste doua treimi din suprafata Pamantului este acoperita de apa, 96% din aceasta nu este potabila. In tarile predispuse la seceta precum Africa sub-Sahariana, mentinerea apei de suprafata pentru populatii este aproape imposibil de realizat. Cu toate acestea, Fundatia GivePower a dezvoltat o alternativa.

 

Fundatia GivePower opereaza o ferma de apa solara in Kenya de la mijlocul anului 2018. Situata pe coasta Kenya de-a lungul Oceanului Indian, Kiunga are acum acces la suficienta apa curata, potabila pentru 35.000 de oameni in fiecare zi. Ingineria interesanta raporteaza ca mica comunitate de pescuit a inregistrat imbunatatiri dramatice pentru populatie de la inceputul uzinei de desalinizare cu energie solara in august 2018.

 

ONG-ul a inceput ca o filiala a miliardarului Elon Musk din 2006, SolarCity, o companie cu panouri solare, dar in cele din urma a devenit independenta inainte de fuziunea SolarCity / Tesla in 2016. GivePower utilizeaza acum un sistem de desalinizare gazduit in containere de transport pentru a transforma 75.000 de litri de apa sarata in apa potabila. Containerele sunt echipate cu panouri solare si baterii Tesla de inalta performanta pentru a actiona pompele de apa non-stop.

 

Pana la exploatarea instalatiei de desalinizare, cei 3.500 de sateni din Kiunga nu aveau acces la apa potabila. Secetele din Kenya din ultimii cinci ani au avut un impact asupra productiei agricole si au creat o preocupare extrema de malnutritie pentru populatia sa.

 

Conform GivePower, uzina de desalinizare va furniza suficienta apa curata comunitatii in urmatorii 20 de ani, cu un cost de 20 de dolari de persoana. De asemenea, economiile locale se confrunta cu o oarecare crestere de la punerea in aplicare.

 

Inainte de uzina de desalinizare, familiile trebuiau sa organizeze zile in jurul achizitionarii de apa potabila, calatorind deseori peste o ora pentru a gasi apa potabila. Activitatile zilnice, cum ar fi gatitul si scaldatul in apa contaminata, de asemenea, au dus la o multitudine de probleme de sanatate, cum ar fi dizenteria si holera in comunitate.

 

Presedintele Hayes Barnard de la GivePower a declarat pentru Business Insider:

„A fost o situatie cu adevarat ingrozitoare pentru aceasta comunitate… Copiii care se plimba in jurul comunitatii cu rani si leziuni pe corpul lor de la spalarea hainelor in apa sarata.”

 

Pentru Barnard, ferma de apa solara a ONG-ului este o solutie viabila pentru milioane de oameni din intreaga lume care se straduiesc sa acceseze apa curata.

 

„Umanitatea trebuie sa intreprinda actiuni rapide pentru a face fata crizei globale din ce in ce mai severe a apei cu care se confrunta. CU experienta noastra in energie curata din afara retelei, GivePower va poate ajuta imediat, prin implementarea de solutii solare pentru fermele de apa pentru a salva vieti in zonele din intreaga lume care sufera de insuficienta prelungita de apa. “

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.