Locuitorii natiunii Brunei traiesc in saracie, in timp ce sultanul Hassanal Bolkiah duce o viata extrem de decadenta

0
334
Locuitorii natiunii Brunei traiesc in saracie, in timp ce sultanul Hassanal Bolkiah duce o viata extrem de decadenta

In mica natiune asiatica Brunei, sultanul Hassanal Bolkiah este cea mai importanta persoana a tarii.

 

El este nu numai monarhul absolut al Brunei si liderul suprem al credintei islamice, ci si primul ministru al tarii, ministrul finantelor, afacerilor externe si comertului, superintendent al politiei, ministrul apararii si comandantul fortelor armate si chiar si cancelarul universitatii nationale.

 

O avere personala estimata la 27,7 miliarde de dolari i-a castigat un loc printre cei mai bogati conducatori ai lumii – iar in aceasta saptamana, atotputernicul sultan a devenit unul dintre cele mai controversate persoane din lume.

 

Sultanul Hassanal Bolkiah, in varsta de 72 de ani, a introdus un cod penal brutal in tara sa minuscula, fiind primul din Asia de Est care ridica legea sharia la nivel national, relateaza news.com.au.

 

Legile permit, printre altele, moartea prin lapidare(omorarea cu pietre) pentru homosexuali si comiterea adulterului, taierea mainilor pentru furt si bataia publica pentru avort, legi care bineinteles au fost considerate „crude si inumane” de catre Natiunile Unite.

 

In timp ce sultanul Hassanal Bolkiah a adoptat o abordare ultraconservativa si dura a aplicarii legii in regatul sau, in culise, viata lui este un vartej de bogatie si decadenta extrema, de la flota sa de avioane private pana la faptul ca Michael Jackson canta la petrecerea lui de nastere.

 

Al doilea monarh ca longevitate din lume, in spatele Elisabeta a II-a, sultanul este prezent pe tronul Brunei de 52 de ani, dupa mostenirea acestuia de la tatal sau.

 

Natiunea mica de pe insula Borneo, care gazduieste aproximativ 430.000 de oameni, isi are averea din exporturile de petrol si gaze naturale, desi o mare parte a populatiei traieste in saracie.

 

Sultanul Hassanal Bolkiah nu face parte insa din aceasta categorie. Se spune ca imensa sa avere creste cu 147 de dolari la fiecare secunda, datorita acelor active petroliere valoroase.

 

Iar pana acum nu a gasit nici o modalitate de a-l cheltui.

 

Sultanul locuieste in cea mai mare resedinta regala din lume: Palatul Instana Nurul Iman, o resedinta de 1800 de camere intinsa pe malul raului Brunei, care valoreaza 1,8 miliarde de dolari.

 

Ca si cum cele cinci piscine, moscheea masiva, grajdul poneilor cu aer conditionat si sala de banchet care acomodeaza 5000 de invitati nu ar fi suficiente, palatul este decorat cu accesorii din aur si diamante.

 

Este un cunoscut fanatic al masinilor, iar colectia sa de masini de lux valoreaza 9 miliarde de dolari, cuprinzand marci precum Rolls Royce, Ferrari, Bentley, Lamborghini, Aston Martins si Jaguar.

 

El are o flota de avioane private, inclusiv un Airbus de 138 milioane dolari, un Boeing 767 de 251 milioane dolari si un Boeing 747 personalizat in valoare de 431 milioane dolari care este decorat cu aur.

 

Antrenorul sau de badminton castiga un salariu de 2 milioane de dolari si cheltuie cam aceeasi suma pentru acupunctura si masaje. Cand vrea o tunsoare, isi cheama stilistul sau preferat cu avion privat. Cand isi alege tinutele, pantofii potriviti ii sunt adusi cu elicopterul.

 

Familia regala l-a iubit pe bijutierul britanic Asprey & Garrard atat de mult incat au cumparat firma (pana cand a fost vanduta cinci ani mai tarziu).

 

Pentru a intelege cat de bogat este acest tip, putem sa privim extravaganta sa aniversare de 50 de ani in 1996.

 

Sultanul Hassanal a cheltuit nu mai putin de 36,9 milioane de dolari pentru o petrecere care a tinut 2 saptamani, care a inclus un meci de polo si o cina de gala extravaganta cu caviar. El i-a platit lui Michael Jackson 25,8 milioane de dolari pentru a tine trei concerte care au marcat ocazia speciala.

 

De asemenea, el a cheltuit milioane pentru cele trei nunti ale sale.

 

Sultanul s-a casatorit cu verisoara sa, Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha, in 1965, si pentru ca poligamia este legala in Brunei, ea ramane sotia si regina Consort, in ciuda casatoriei si divortarii de alte doua femei.

 

Are 12 copii – si a platit nota pentru cinci dintre nuntile acestora.

 

Cand fiul sau cel mai batran, printul mostenitor Al-Muhtadee Billah s-a casatorit in 2004, Whitney Houston a fost platita cu 10,1 milioane de dolari pentru a canta la receptie.

 

Raspunsul international la noile legi ale Brunei a aruncat o lumina intunecata asupra investitiilor de peste mari ale sultanului, in special la hotelurile de lux care se confrunta acum cu boicoturi precum The Dorchester din Londra si Hotelul Beverly Hills din LA.

 

Fratele sau playboy, printul Jefri Bolkiah, are o resedinta londoneza la St John’s Lodge din Swanky Regent’s Park. Este cea mai scumpa casa privata din Marea Britanie, fiind estimata undeva la 203 de milioane de dolari.

 

Cheltuielile printului Jefri l-au pus in dificultate cu sultanul, care l-a dat in judecata pentru pierderea a miliarde de dolari in timpul unei crize financiare din Asia din anii ’90.

 

In ciuda cheltuielilor exorbitante ale sultanului , sub stapanirea sa absoluta Brunei a fost un stat social conservator – si a devenit chiar mai mult.

 

Conform codului penal islamic aplicat saptamana aceasta, homosexualitatea, adulterul si violul sunt pedepsite cu moartea prin lapidare, iar amputatia este o pedeapsa pentru furt. Sarcina in afara casatoriei si nerespectarea rugaciunii vineri poate de asemenea sa suporte amenzi masive sau inchisoare.

 

Femeile care fac sex cu femei vor fi, de asemenea, pedepsite, nu cu moartea, ci prin biciuire si inchisoare de pana la 10 ani.

 

Legea se aplica musulmanilor, care cuprind aproximativ doua treimi din populatia Brunei si non-musulmanilor.

 

Guvernul Brunei a aparat legile, spunand ca Sharia vizeaza „educarea, respectarea si protejarea drepturilor legitime ale tuturor persoanelor, societatii sau nationalitatii oricaror credinte si rase”.

 

Intr-un discurs transmis la nivel national saptamana aceasta, sultanul a cerut invataturi islamice „mai puternice” in Brunei.

 

Sultanul a instituit codul penal in 2014, dar punerea in aplicare a fost intarziata pe fondul opozitiei de catre grupurile de drepturi umane.

 

Homosexualitatea era deja ilegala in Brunei si pedepsita cu inchisoarea, insa odata cu modificarile legii aplicate saptamana aceasta, se alatura unui grup mic de tari in care homosexualitatea este pedepsita cu moartea.

 

Expertii au declarat ca schimbarea sultanului catre o linie si mai dura a Islamului se poate datora recesiunii recente a tarii, care a fost cauzata de scaderea preturilor petrolului.

 

“Brunei devine Arabia Saudita din Asia de Sud-Est”, a declarat pentru AFP Bridget Welsh, un expert din Asia de Sud-Est de la Universitatea John Cabot din Roma.

 

“Regimul s-a bazat din ce in ce mai mult pe legitimitatea religioasa, apeland la o ideologie islamica conservatoare. Economia slabita in Brunei, precum si preocuparile privind posibila eroziune a sprijinului subliniaza aceasta dependenta tot mai mare de religie.”

 

Francisco Bencosme, managerul de advocacy din Asia-Pacific pentru Amnesty International, a declarat pentru New York Times ca este putin probabil ca sultanul sa se razgandeasca datorita condamnarii internationale.

 

„Cu cat este mai mare criza internationala, il face pe sultan sa para mai mult ca el este aparatorul islamului conservator”, a spus el.

O data cu solicitarile ca hotelurile sale sa fie boicotate, iar compania aeriana nationala a Brunei sa fie interzisa de pe aeroporturile australiene, membrii comunitatii LGBT subterane din Brunei se clatina, intrucat codul penal dur introdus in 2014 este in prezent aplicat brutal.

“Locuind in Brunei, stiam deja ca identitatea noastra sexuala este tabu si nu trebuie exprimata. Ne simteam deja josnici pana la adoptarea legii”, a declarat un membru de 23 de ani al comunitatii LGBTQ, care a cerut sa ramana anonim, pentru Associated Press.

„Acum, odata cu aceasta, ne simtim si mai mici, iar cei care ne-ar putea oprima, au mai multe ocazii sa ne hartuiasca sa spunem si sa facem ceea ce isi doresc.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.