Propaganda rusa. Care este scopul?

0
57
Propaganda

Pe timpul pandemiei, disconfortul populatiei din Romania este exploatat de propaganda rusa pentru a crea tensiuni sociale.

In a doua jumatate a lunii aprilie, expertii Cyber Influence Assessment and Strategies Center ( CIASC ) au constat ca s-au transmis constant mesaje de promovare a unor teme ce prezinta Federatia Rusa intr-o nota pozitiva. Suplimentar s-au indentificat si promovat sinergii intre Romania si Rusia precum ,, alinanta ’’ istorica intre cele doua state.

S-au promovat mesaje critice la adresa NATO si UE si s-au interpretat stiri neutre intr-un registru negativ. Tema taierilor ilegale de paduri din Romania , a fost exploatata cu aceeasi virulenta si distribuita intensiv.

Urmare a coronavirusului, datorita izolarii populatiei la domiciliu , s-au raspandit tot mai multe mesaje care indeamna la revolta , proteste si refuz de conformare la deciziile autoritatilor. Specialistii au constatat ca mesajele de promovare a actiunilor de protest sunt exploatate ca parti a luptei politice interne dar si ca instrument utilizat de entitati externe interesate de crearea unortensiuni sociale in aceasta perioada.

Propaganda rusa se realizeaza prin urmatoarele categorii principale de mesaje:

  1. Promovarea narativelor declarate pro-Rusia
  2. Atacuri la adresa UE
  3. Atacuri la adresa unor instituții-cheie din Romania (MAI, MAPN)
  4. Exploatarea unor teme de actualitate pe agenda publica (taieri ilegale de padure)
  5. Mesaje de generare a unei stari de confuzie generala si panica
  6. Mesaje de promovare a teoriilor conspiratiei
  7. Atacuri la adresa NATO

Citeste si : Atacuri cibernetice asupra unor spitale din Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.