Relatia parinte-copil reprezinta un subiect sensibil in care greselile sunt inevitabile. Pe langa nevoile materiale, cresterea unui copil presupune timp, implicare afectiva si atentie. Exagerarea sau lipsa acestor aspecte influenteaza dezvoltarea psihica a micutului.
Caracterul unui copil trebuie format in functie de personalitatea acestuia. Desi informatiile legate de parenting sunt din ce in ce mai accesibile, de cele mai multe ori acestea nu sunt puse corect in aplicare. Iata cele mai frecvente 5 greseli care ii influenteaza comportamentul.
1.Activitatile educative parinte-copil sunt plictisitoare
Timpul petrecut impreuna trebuie sa cuprinda activitati interactive care sa dezvolte imaginatia si capacitatea de creatie a copilului. Parintele are nevoie de rabdare si intelegere pentru a-i spori atentia si curiozitatea. Copilul nu trebuie sa se simta obligat sa petreaca timp alaturi de parintii sai. De cele mai multe ori acestia ignora pasiunile micutilor si incearca sa le impuna activitati practice pe care ei le considera importante. Parintii trebuie sa le analizeze comportamentul . Orice activitate de care copiii sunt atrasi trebuie inclusa in timpul petrecut impreuna.
2. Copiii nu sunt lasati sa aleaga
De cele mai multe ori parintii fac alegeri in locul celor mici, limitandu-le astfel increderea in propriile decizii. Acestia pot inlocui expresii precum ” Vom cumpara acest tricou pentru ca este albastru” cu ” Il preferi pe cel albastru sau pe cel verde?”. Astfel, desi alegerea ii apartine parintelui, copilul va avea puterea de decizie. Acest aspect joaca un rol important in dezvoltarea increderii de sine.
3. Copiii nu sunt lasati sa greseasca
Parintii evita sa ii lase pe cei mici sa faca greseli, intervenind de fiecare data cand acestia sunt pusi in dificultate. Acest lucru influenteaza modul in care copiii percep viata. Vor creste cu impresia ca orice decizie ar lua exista cineva in spatele lor care ii va ajuta. Un copil trebuie lasat sa greseasca iar apoi parintele trebuie sa ii explice ce ar fi trebuit sa faca pentru a evita acel lucru. Astfel, acesta va fi mai atent data viitoare si va incerca sa puna in aplicare sfaturile primite.
4.Nu exista comunicare
Lipsa comunicarii este de cele mai multe ori o problema in relatia parinte-copil. Acest aspect este des inatalnit iar barierele ridicate sunt greu de doborat. Parintii trebuie sa creeze o relatie de prietenie cu cei mici bazata pe incredere si respect. Astfel vor fi evitate situatiile in care cei mici isi ascund greselile iar parintii vor avea un control mai bun asupra copiilor.
5.Copilul nu are timp sa fie… copil
Parintii pun mare accent pe educatia si inteligenta copiilor. Acestia ii integreaza in activitati extrascolare precum ore si exercitii suplimentare de studiu cu profesorii, meditatii pentru invatarea mai multor limbi straine, teme zilnice prelungite, fara a realiza ca timpul de joaca al unui copil este extrem de important. Copilaria este varsta la care toti visam: fara griji, stres sau probleme. Cei mici trebuie lasati sa profite din plin de aceasta perioada.