Eforturile omenirii de a reduce emisiile de CO2 nu au fost suficiente – Temperaturile cresc in continuare

0
144

Chiar daca gazele cu efect de sera din atmosfera se indreapta spre niveluri care ar putea bloca incalzirea catastrofala, lumea a continuat sa pompeze mai mult. Esecul nostru colectiv de a incepe sa reducem emisiile de CO2 in ultimii 10 ani spulbera aproape sigur visul de a opri cresterea temperaturilor la 1.5 grade Celsius.

 

Intr-adevar, este greu sa ne imaginam ca atingem ritmul si amploarea schimbarii necesare acum chiar si pentru a preveni cresterea cu 2 grade Celsius.

 

Printre alte pericole care cresc puternic, aceasta diferenta de jumatate de grad ar putea distruge recifele de corali din lume si expune in mod regulat aproape 40% din populatia lumii la valuri de caldura uluitoare.

 

Au fost semne slabe de progres. Vehiculele regenerabile si vehiculele electrice au decolat in cele din urma si aproape 200 de tari s-au angajat sa-si reduca emisiile in temeiul acordului climatic de la Paris din 2016.

 

Dar natiunile sunt deja in urma cu angajamentele lor, iar SUA este in proces de a iesi din acord in intregime, intr-un moment in care sunt necesare reduceri mult mai profunde. Si pentru tot avantul din spatele tehnologiilor de energie curata, au facut foarte putin pana acum pentru a reduce numarul centralelor, masinilor, fabricilor si cladirilor care polueaza atmosfera cu din ce in ce mai multe emisii in fiecare an.

 

Graficele care urmeaza dezvaluie cat de mult am pierdut cu privire la schimbarile climatice in ultimii 10 ani.

 

Masurarile care conteaza in cele din urma asupra schimbarilor climatice sunt cele legate de emisiile globale. Si au continuat sa se ridice.

 

Exista o scurta speranta ca poluarea cu gaze cu efect de sera a stagnat in cele din urma. Dioxidul de carbon din combustibilii fosili, care reprezinta aproximativ 90% din emisiile totale din activitatile umane, a stagnat relativ din 2013 pana in 2016.

 

Imbunatatirea eficientei energetice, cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie si trecerea de la carbune la gaz natural au condus probabil la o mare parte din acest lucru, in special in economiile bogate precum SUA si Uniunea Europeana. Dar emisiile au crescut de-a lungul anilor, determinate in mare parte de cresterea economica si de cresterea cererii de energie in tarile emergente, conduse de China si India.

 

Emisiile de combustibili fosili au crescut cu 0,6% pana la un record de 37 de miliarde de tone in 2019, plafonand trei ani consecutivi de crestere, a raportat Global Carbon Project la inceputul lunii decembrie.

 

Aceste tendinte, la care se adauga emisiile suplimentare generate de schimbarile de utilizare a terenului si alte activitati umane, s-au adaugat la cresterea constanta a concentratiilor de dioxid de carbon in atmosfera pe tot parcursul anilor 2010.

 

emisii de co2

Concentratii lunare de dioxid de carbon in atmosfera, masurate la Observatorul Mauna Loa, Hawaii

 

Cand atingem nivelul maxim al emisiilor este important. Cu cat va dura mai mult, cu atat va trebui sa reducem poluarea cu carbon in urmatorii ani daca speram sa evitam praguri de incalzire periculoase, asa cum arata graficele de mai jos.

 

Va trebui sa acceleram radical reducerea emisiilor pentru a avea orice speranta de a limita incalzirea la 2 grade Celsius.

 

Pe langa reducerile agresive ale emisiilor, majoritatea modelelor gasesc acum ca va trebui sa folosim si copaci, plante si alte metode pentru a elimina si depozita cantitati vaste de dioxid de carbon din atmosfera pentru a ramane sub aceste obiective de temperatura. Insa realizarea acestor asa-numite „emisii negative” pe scara larga va fi incredibil de costisitoare si va concura direct cu alte utilizari cruciale ale terenului, in special agricultura necesara pentru a alimenta o populatie globala in crestere.

 

Decenii de crestere a emisiilor au continuat sa faca ceea ce oamenii de stiinta au avertizat de mult si anume ca vor face lumea mai fierbinte.

 

La inceputul lunii decembrie, Organizatia Meteorologica Mondiala a anuntat ca 2019 este probabil sa fie al doilea sau a treilea an cu temperaturi ridicate din istorie, limitand un „deceniu de caldura globala exceptionala”. Temperaturile medii pentru perioadele precedente de cinci si 10 ani vor fi aproape sigur cele mai mari din palmares.

 

 

Temperaturile oceanelor au crescut si o apa mai calda se extinde. Acest lucru, plus pierderea accelerata a ghetarilor au dus la cresterea nivelului oceanelor in continuare, dupa cum evidentiaza acest grafic din datele satelitilor NASA.

 

Observatiile satelitilor NASA arata ca nivelurile oceanelor au urcat mai mult de 93 de milimetri  de la nivelurile din 1993.

 

Intr-adevar, anii 2010 marcheaza deceniul in care impacturile provocate de schimbarile climatice au devenit inconfundabile, cel putin pentru orice observator obiectiv. Pe masura ce temperaturile au crescut, gheata arctica a marii s-a topit mult mai repede decat au prevazut modelele. Recifele de corali din lume au suferit evenimente de albire raspandite si devastatoare. Si regiunile din intreaga lume au strans unele dintre cele mai costisitoare, cele mai mortale si mai extreme secete, uragane, valuri de caldura si incendii in istoria inregistrata.

 

Avand in vedere ca dioxidul de carbon dureaza ani de zile pentru a atinge efectul sau de incalzire complet si inca nu am redus emisiile, vom avea un viitor sumbru in fata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.