Românii vor mai avea parte de încă 8 zile libere până la finalul lui 2020! Iată ce sărbători legale mai sunt stabilite în acest an!

0
62

Anul acesta, românii au parte de 15 sărbători legale, conform legii. Dintre ele, 4 zile se sărbătoresc în weekend, iar 11 în timpul săptămânii. Datele lor au fost publicate încă de la începutul anului 2020, înainte de 15 ianuarie.

Până la finalul anului, românii se vor mai putea bucura de încă 8 zile libere, conform calendarului publicat de Guvernul României și conform normelor din Codul Muncii. Iată care este lista cu zilele libere rămase din acest an:

1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită luni

Ziua Copilului va fi sărbătorită la începutul săptămânii viitoare, atât în România, cât și în alte 50 de țări de pe glob. Această sărbătoare a fost propusă încă din anul 1925, la Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copiilor de la Geneva. În anul 1949, la Moscova, Federația Democratică Internațională a Femeilor a luat decizia adoptării unei zile pentru protecția copiilor. Mai târziu, în anul 1954, Adunarea Generală ONU a instituit Rezoluția nr. 836, care proclama o Zi Mondială pentru celebrarea copiilor. Aceasta a recomandat, totodată, ca toate țările să adopte o astfel de zi, începând cu 1956. ONU a marcat această zi la 20 noiembrie, atunci când au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în anul 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. În România, ziua de 1 iunie a devenit zi liberă nelucrătoare începând cu anul 2017.

7 și 8 iunie – Prima și a doua zi de Rusalii – zile libere sărbătorite duminică și luni

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători ale creștinilor, alături de Paști. Pogorârea Sfântului Duh, sau Cincizecimea, este sărbătorită de către credincioși la cincizeci de zile de la Învierea Domnului. Sărbătoarea are loc după Învierea lui Hristos și Înălțarea Sa și este denumită și „capătul sărbătorilor”, fiind evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos.

15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită sâmbătă

Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai mari sărbători din an, fiind ziua în care credincioșii comemorează trecerea Fecioarei Maria la cele veșnice. Sfânta Fecioară Maria este prăznuită de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin sărbători care cinstesc adormirea și nașterea Sa, precum și unele minuni săvârșite prin puterea Sa, după plecarea din viața aceasta.

30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită luni

Pe data de 30 noiembrie, credincioșii țin praznicul Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Această zi este o ocazie specială și pentru cei care vor să-și sărbătorească apropiații care poartă numele primului apostol. Totodată, mulți dintre români încă mențin anumite tradiții și obiceiuri din această zi, multe legate de măritiș sau aflarea viitorului.

1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită marți

Această dată a fost stabilită printr-o lege promulgată în anul 1990, pentru a marca un moment foarte important din istoria românilor. În această zi, în 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România. Acest moment vine după ce, în zilele de 27 martie și 28 noiembrie ale aceluiași an, organele reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei au votat unirea. S-a decis în unanimitate, astfel, ca Transilvania, Crișana și Maramureșul să se unească cu România, păstrându-se autonomia locală, pe baze democratice și egalitatea între naționalități și religii.

25 și 26 decembrie – Prima și a doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită vineri

Crăciunul este o sărbătoare care marchează Nașterea Mântuitorului, fiind una dintre cele mai importante sărbători religioase. Aceasta este sărbătorită de către credincioși prin obiceiuri diverse, precum colindele, împodobitul bradului și oferirea cadourilor către cei dragi, devenind o sărbătoare ce reunește familiile pentru cinstirea Nașterii Domnului.

Iată și 10 locuri superbe din Romania în care să-ți petreci concediul după ce se termină pandemia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.