Pandemia de coronavirus a blocat posibilitatea multor persoane de a pleca în vacanță, în acest an. Din fericire, te poți consola cu toate secretele pe care bucătăria internațională le de împărtășit, mai ales că multe dintre rețetele de peste hotare sunt foarte ușor de realizat și de acasă. Călătorește în întreaga lume, fără a părăsi bucătăria, cu aceste rețete internaționale!
Rulouri scoțiene din ovăz
Ingrediente:
- 1 cană de apă clocotită
- 1 cană de ovăz
- 1/3 cană zahăr brun
- 1 linguriță sare
- 1 lingură ulei de canola
- 1 pachet de drojdie uscată
- 1/4 cană apă caldă (110° – 115°)
- 2 – 3 căni făină
- Unt și miere – opțional
Mod de preparare:
Se toarnă apă clocotită peste ovăz, într-un bol mare. Adaugă zahărul brun, sarea și uleiul. Compoziția se răcește la 110° -115°, amestecând ocazional. Între timp, într-un bol mic, dizolvă drojdia în apă caldă; se lasă să stea 5 minute și se adaugă în amestecul de ovăz. Amestecă apoi cu suficientă făină pentru a obține un aluat ferm și lipicios. Frământă-l până când devine neted și elastic, pentru aproximativ 6-8 minute. Pune aluatul la dospit pentru aproximativ 1 oră.
După expirarea timpului, împarte aluatul în 24 de bile. Așază-le într-o tavă de copt și acoperă-le cu un prosop de bucătărie; lasă-le să mai crească puțin, aproximativ 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 350 °. Pune tava la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, până bilele se rumenesc ușor. Scoate-le pe o farfurie și lasă-le să se răcească. Dacă dorești, le poți servi cu unt și miere.
Găluște nemțești de cartofi
Ingrediente:
- 3 kilograme cartofi (aproximativ 10) decojiți
- 1 cană făină
- 3 ouă mari
- 1 cană pesmet
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță nucșoară
- 12 căni de apă
- 1/2 pachet unt
- 1/2 ceapă tocată
Mod de preparare:
Fierbe cartofii până devin fragezi, timp de 15-20 de minute. După ce se răcesc, pisează-i și amestecă-i cu făina, ouăle, 2/3 din cantitatea de pesmet, sarea și nucșoara. Această compoziție o vei folosi, mai departe, pentru a realiza găluștele sub forma unor bile.
După aceea, fierbe 12 căni de apă și adaugă cu grijă găluștele. Fierbe-le neacoperite timp de 7-9 minute, până când au fost pătrunse și în interior; poți testa acest lucru cu ajutorul unei scobitori. Între timp, într-o cratiță mică, se încălzește untul și se călește ceapa la foc mediu. Aceasta se amestecă cu pesmetul și se servește cu găluștele.
Chifteluțe suedeze
Ingrediente:
- 1-2 căni de lapte
- 2/3 ceapă tocată
- 1/4 cană pesmet
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper
- ardei iute
- 1 kilogram carne de vită tocată
- 2 lingurițe unt
- 1 cană apă clocotită
- 1/2 cană apă rece
- 2 linguri de făină
- 1 lingură suc de lămâie
- Merișoare uscate, opțional
Mod de preparare:
Combinați 2/3 din cantitatea de lapte cu toată carnea de vită și amestecă ușor. Lasă amestecul la frigider până la răcire. Cu mâinile ude, modelați carnea sub forma unor bile. Într-o tigaie mare, încălzește untul la foc mediu și lasă chiftelele să se prajească pe ambele părți. Fierbe apa cu puțină sare și toarn-o peste chiftele. Acoperă oala și las-o să fiarbă pentru 15 minute.
Între timp, amestecă apa rece și făina. Scoate chiftelutele din oală și adaugă amestecul de făină peste lichidul rămas. Lasă oala neacoperită, la foc mic și amestecă până când sosul se îngroașă. La final, chifteluțele se amestecă cu sosul și puțin suc de lămâie. Dacă dorești, poți servi preparatul cu merișoare.
Iată cum să prepari și micul dejun în jurul lumii!