Sarbatoare 8 iulie. Ce sfinti sarbatorim azi?

0
28
Sarbatoare 8 iulie

Sarbatoare 8 iulie. Pe 8 iulie sunt praznuiti Sfintii Epictet si Astion, cei mai vechi martiri din tara noastra, atestati de izvoarele aghiografice. Sfintii Epictet si Astion au primit moartea martirica in cetatea Halmyris. Aceasta era asezata pe malurile Dunarii si se numea ,,Almyra”.

Sfantul Epictet avea darul de a vindeca oamenii ologi, orbi dar si pe cei demonizati.

Sfantul Astion se converteste la crestinism in urma intalnirii cu preotul Epictet si impreuna cu acesta ajunge in cetatea Halmyris. Sfantul Astion se dovedeste vrednic in harul lui Epictet, facand sanatos un om aproape mort.

Comandantul Latronianus, vazand minunile pe care acestia le fac, a ordonat sa nu li se mai dea hrana si apa timp de 30 de zile, sa vada daca si asa mai ies biruitori. Vazand ca nici asa nu ii poate invinge, Latronianus a poruncit sa fie decapitati. Dupa ce li s-a taiat capul, trupurile acestora au devenit albe ca zapada iar cei ce se atingeau de ele se vindecau de orice boala.

Sarbatoare 8 iulie

Pe 8 iulie i s-a taiat mai intai capul lui Astion si apoi si preotului Epictet. Trupurile au fost ingropate in cripta bazilicii episcopale din Halmyris. Pe 15 august 2001, au fost descoperite si depuse in Catedrala arhiepiscopala din Constanta.

Tot astazi, mai sunt praznuiti :

  • Sfantul Mare Mucenic Procopie;
  • Sfanta Teodosia, mama Sfantului Procopie;
  • Sfintii doi tribuni Antioh si Nicostrat;
  • Sfantul Mucenic Avda;
  • Sfantul Teofil;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.