In folclorul romanesc si european, socul este cunoscut drept planta de leac sau planta magica. Mai este cunoscut si sub denumirile de coramnic, holer, soace. Florile de soc mai pot fi consumate sub forma de infuzie sau inhalatii. Socata este o bautura dulce-acrisoara, care contine flori de soc, zeama de lamaie si zahar.
Tiramisu reteta originala italiana
Aceasta planta este eficienta in tratarea bolilor inflamatorii si congestionante ale aparatului respirator, fiind utile in special in stari febrile.
Cand sunt florile bune pentru socata?
Socul infloreste incepand cu luna mai si pana in luna iulie. Este indicat ca florile sa fie recoltate la inceputul infloririi deoarece daca sunt recoltate prea tarziu exista posibilitatea ca acestea sa aiba gust amar.
Cum se face socata?
Pentru a te apuca sa prepari reteta originala de socata, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 lamaie taiata felii;
- zeama de la o lamaie;
- 10 flori de soc mari cat palma, parfumate;
- 500 gr de zahar.
Mod de preparare
Florile de soc se curata, spala si scutura. Se indeparteaza tija verde, pana la inflorescenta, deoarece acestea pot da gust amarui.
Pentru a indeparta stratul de ceara de pe lamai, spala-le bine cu apa calda si un burete. De la o lamaie o sa folosesti doar sucul, iar pe cealalalta feliaz-o.
Intr-un bol, adauga zaharul si sucul de lamaie, apoi dilueaza treptat cu apa. Amesteca in recipient pana cand zaharul se dizolva.
Intr-un borcan de sticla, incapator, pune florile de soc, apoi lamaia feliata. Peste ele, toarna siropul obtinut. Dupa ce ai facut acest pas, umple borcanul cu apa.
Cat dureaza fermentarea?
Fermentarea dureaza intre 2 si 3 zile. Poti lasa borcanul pe pervaz/terasa/balcon insorit si calduros. Acopera-l cu o farfurie. Nu trebuie inchis ermetic deoarece se formeaza gaze de fermentatie si acestea trebuie sa poata iesi.
Este de evitat depozitarea socatei in oale sau bidoane de plastic deoarece razele soarelui au un rol foarte important in prepararea acerstei bauturi. In lipsa luminii si a caldurii se poate dezvolta mucegaiul.