Ce trebuie sa stiti despre noul coronavirus si cum sa preveniti infectarea

0
110
Ce trebuie sa stiti despre noul coronavirus si cum sa preveniti infectarea

Iata ce ar trebui sa stiti despre noul coronavirus, numit 2019-nCoV, care are originea in orasul Wuhan:

“Acesta este un virus nou care nu a fost identificat anterior la oameni”, a declarat Debra Chew, fost ofiter de epidemie la Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA.

 

“Apartine unei familii numeroase de virusi numiti coronavirusuri. Acesti virusi pot provoca boli respiratorii, cum ar fi raceala comuna, si boli mai severe, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu”, “a spus Chew.

 

„In prezent, nu se cunosc multe despre coronavirusul Wuhan, dar CDC si Organizatia Mondiala a Sanatatii investigheaza activ pentru a afla mai multe despre acest virus, modul in care se raspandeste si gravitatea acestuia”, a adaugat Chew, profesor la Rutgers New Jersey Scoala medicala

 

Ar trebui sa fie preocupati oamenii din afara Chinei?

 

„In timp ce orice virus nou reprezinta o problema serioasa de sanatate publica, riscul de sanatate imediat pentru publicul din afara Chinei este considerat scazut in acest moment”, a spus Chew. „Se crede ca virusul are o raspandire limitata de la persoana la persoana, iar CDC si OMS desfasoara investigatii in curs pentru a afla mai multe despre gradul acestei raspandiri.”

 

Ce se stie despre raspandirea virusului?

 

“In timp ce multe despre acest nou coronavirus sunt inca necunoscute, este posibil sa fi fost transmis oamenilor de la o sursa animala, deoarece multe dintre cazurile confirmate din timp au fost legate de o piata de fructe de mare / animale vii din Wuhan, care de atunci a fost inchisa”, a spus Chew.

 

Care sunt simptomele si riscurile pentru sanatate?

 

„Semnele obisnuite, cum ar fi febra, tuse, dificultati de respiratie  sunt asemanatoare cu cele intalnite la alte boli respiratorii”, a explicat Chew. “In cazuri mai severe, infectia poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienta renala si chiar moarte. Boala pare a fi mai severa la cei care au conditii medicale subiacente, un sistem imunitar slabit, varstnici si foarte tineri”.

 

Cum este tratat?

 

“La fel ca in cazul multor virusi, nu exista un tratament specific, dar multe dintre simptome pot fi tratate, iar ingrijirea de sustinere a persoanelor infectate poate fi extrem de eficienta”, a spus Chew. “Deoarece acesta este un virus nou, nu exista niciun vaccin si poate dura un numar de ani pentru ca un nou vaccin sa fie dezvoltat.”

 

Cum se pot proteja oamenii, mai ales daca zboara si vor intra in contact cu oameni din intreaga lume?

 

„Calatorii ar trebui sa urmeze recomandarile standard pentru a reduce expunerea si raspandirea unei serii de infectii”, a recomandat Chew. „Aceasta include spalarea mainilor des cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, folosirea unui dezinfectant pentru maini pe baza de alcool daca nu sunt disponibile sapun si apa, acoperirea gurii si nasului cu o batista sau cu maneca – nu cu mainile – atunci cand tusesc sau stranuta si evitarea contactului strans, daca este posibil, cu cineva care prezinta simptome ale unei boli respiratorii, cum ar fi tusea si stranutul. “

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.