Trump : Iranul “pare sa se retraga” dupa atacurile asupra bazelor americane

0
114
retraga

Presedintele SUA, Donald Trump, a declarat ca Iranul „pare sa se retraga”, dupa atacurile asupra bazelor aeriene care adapostesc fortele americane din Irak.

 

Donald Trump a declarat ca nu au fost pierdute vieti americane sau irakiene in atacuri, iar bazele au suferit doar pagube minime.

 

Bazele Irbil si Al Asad au fost atacate miercuri.

 

Iranul a declarat ca a actionat in represalii dupa asasinarea saptamanii trecute a generalului iranian Qasem Soleimani.

 

Atacul american a constituit o escaladare majora pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Iran si SUA.

 

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a descris atacurile cu rachete drept o „palma in fata” pentru SUA si a solicitat incetarea prezentei americane in Orientul Mijlociu.

 

Miercuri seara, cel putin doua rachete au cazut in Zona Verde puternic fortificata din Bagdad, unde se afla ambasada SUA. Nu au fost raportate pagube sau victime.

 

Atacul american asupra lui Soleimani a ucis membrii militiilor irakiene pro-iraniene, care au spus ca vor cauta razbunare.

 

Cu toate acestea, vicepresedintele SUA, Mike Pence, a declarat pentru CBS News ca „informatiile” au indicat ca Iranul a cerut militiilor sale aliate sa nu atace tintele americane.

 

“Primim unele informatii incurajatoare potrivit carora Iranul trimite mesaje catre militii pentru a nu ataca tinte sau civili americani si speram ca acel mesaj continua sa rasune”, a spus domnul Pence pentru canalul de stiri.

 

Presedintele a amenintat anterior actiunea militara impotriva Iranului, daca ar viza personalul si bazele SUA, dar nu a anuntat nicio actiune militara, afirmand ca atacul Iranului nu a provocat victime.

 

“Niciun american nu a fost ranit in atacul de aseara de catre regimul iranian”, a spus el.

 

“Iranul pare sa fie in picioare, ceea ce este un lucru bun pentru toate partile in cauza”, a adaugat el.

 

El a mai spus ca „puterea americana, atat militara cat si economica, este cea mai buna descurajare”. „Faptul ca avem aceast echipament militar, nu inseamna ca trebuie sa il si folosim”.

 

Presedintele Trump a mai spus ca SUA va impune imediat sanctiuni financiare si economice suplimentare Iranului, care vor ramane pana cand „isi va schimba comportamentul”.

 

“Iranul trebuie sa renunte la ambitiile sale nucleare si sa isi incheie sprijinul pentru terorism”, a spus el.

 

“Lumea civilizata trebuie sa trimita un mesaj clar si unificat regimului iranian. Campania dumneavoastra de teroare, crima si haos nu va mai fi tolerata. Nu vom mai permite sa continue.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.