Iranul riposteaza pentru uciderea generalului Soleimani prin atacarea doua baze aeriene care adaposteau forte americane

0
87
Iranul riposteaza pentru uciderea generalului Soleimani prin atacarea doua baze aeriene care adaposteau forte americane

Iranul a ripostat miercuri pentru uciderea generalului Qassem Soleimani prin tragerea a peste o duzina de rachete balistice in doua baze aeriene irakiene care adaposteau forte americane.

 

Washington si Teheran au confirmat ca Iranul a fost sursa rachetelor. Masura cauzalitatilor sau daunelor nu a fost imediat clara.

 

Mai tarziu, liderul suprem al Iranului, Ayatollah, Ali Khamenei, a declarat ca atacurile au fost doar o „palma in fata” pentru SUA si ca nu sunt suficiente represalii pentru uciderea saptamanii trecute a generalului Soleimani.

 

Presedintele Donald Trump a spus ca pagubele si victimele provocate de atacuri au fost evaluate si ca va face o declaratie candva in cursul zilei de miercuri.

 

Atacurile de la ora locala 1:20 a.m. (17:30 ET marti) au avut loc dupa ce liderii iranieni au promis „razbunare” si „represalii dure” pentru moartea lui Soleimani intr-un atac aerian american din apropierea aeroportului Bagdad.

 

Un purtator de cuvant al puternicei Garzi Revolutionare a Iranului a declarat ca atacul de miercuri a fost simbolic, venind aproximativ la aceeasi ora la care a murit Soleimani, a raportat agentia de stiri IRNA a guvernului de stat.

 

Ministrul iranian de externe, Mohammed Javad Zarif, a declarat, miercuri, ca tara sa nu „cauta escaladarea razboiul, dar ne vom apara de orice agresiune”.

 

Rachetele au vizat cel putin doua baze militare irakiene care gazduiesc fortele americane si coalitia, a declarat Departamentul Apararii intr-un comunicat.

 

Una dintre acestea a fost baza aeriana Ain al-Asad, care se afla la aproximativ 160 de km nord-vest de Bagdad si pe care Trump a vizitat-o ​​in 2018. Pentagonul nu a numit direct a doua baza, dar a spus ca se afla in sau in jurul Irbilului, in regiunea kurda la nord de tara.

 

NATO a declarat ca nu exista nicio victima in misiunea din Irak, care cuprinde aproximativ 500 de instructori, consilieri si personal de sprijin din SUA si din alte parti. Marti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca alianta a suspendat operatiunile de instruire in tara.

 

Fortele americane de la bazele irakiene au avut cel mai probabil un avertisment inainte de lovirea rachetelor, datorita unei facilitati dedicate detectarii si furnizarii de alerte cu privire la lansari oriunde in lume, potrivit documentelor publice si a unui fost oficial superior de informatii.

 

Prim ministrul irakian Adel Abdul Mahdi a declarat ca a fost avertizat de Iran cu putin timp inainte de miezul noptii ca atacul „a inceput sau va incepe in scurt timp”.

 

Mahdi a declarat ca i s-a spus ca „atacul va fi limitat la locatiile armatei americane din Irak” si ca „a alertat fortele irakiene si comandantii militari sa ia masurile de precautie necesare”.

 

Mahdi a spus ca nu au fost raportate victime in randul fortelor de coalitie irakiene sau americane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.