Bacteriile rezistente la antibiotice. Un real motiv de ingrijorare

0
166
bacteriile rezistente la antibiotice

 

Bacteriile au devenit tot mai rezistente la antibiotice, fapt care a dus la una dintre cele mai mari probleme de sanatate la nivel mondial.

Cum actioneaza antibioticele? 
Cum devin bacteriile rezistente la antibiotice?
Cum putem preveni?

Automedicatia, administrarea antibioticelor in exces sau incorect, sunt factori care contribuie la cresterea numarului de super-bacterii. Datorita acestei probleme majore, infectiile din organism sunt din ce in ce mai dificil de tratat.

Cauza principala in cresterea capacitatii bacteriilor de a rezista in fata antibioticelor este utilizarea acestora frecvent, fara consultul medicului. Lupta impotriva acestor bacterii ultrarezistente poate fi castigata doar in urma respectarii cu strictete a regulilor legate de administrarea antibacterienelor.

 

Cum actioneaza antibioticele

Antibioticele sunt o grupa de medicamente antibacteriene. Majoritatea actioneaza asupra functiei de crestere sau a structurii bacteriei, avand rol, in functie de clasa, bactericid sau bacteriostatic.

Prin orice metoda este administrat antibioticul (oral, injectabil intravenos sau topic) acesta are rolul de a localiza bacteriile si de a le incetini dezvoltarea sau de a le distruge.

Antibioticele actioneaza doar asupra bacteriilor, nu si asupra virusurilor, structuri care nu sunt considerate organisme vii. De cele mai multe ori oamenii apeleaza la tratamentul antibacterian in cazul unor raceli virale. Acesta nu ajuta in combaterea simptomelor, bacteriile nefiind prezente. Impotriva virusurilor exista medicamente numite antivirale.

 

Cum devin bacteriile rezistente la antibiotice

Unele bacterii au in mod normal rezistenta la anumite antibiotice. Exista, insa, din ce in ce mai multi microbi care dezvolta sub presiunea unor factori rezistente anormale la medicamente. Acest lucru prezinta o prolema majora pentru sanatatea populatiei, deoarece bacteriile evolueaza in microorganisme capabile sa se apere de antibacteriene.

Infectiile sunt din ce in ce mai greu de tratat, pentru ca sistemele de aparare ale microbilor s-au adaptat tratamentelor deja existente.

Cum?

Rezistenta bacteriilor la antibiotice este un fenomen normal care apare in urma unor mutatii genetice. De cele mai multe ori aceste schimbari duc la moarte celulara, insa unele microorganisme reusesc sa isi creasca, astfel, imunitatea.

Prin procesul de “conjunctie” , o celula neimunizata capata rezistenta prin primirea informatiei de la o celula imunizata.

Daca bacteria supravietuieste atacului unui bacteriofag, aceasta va primi material genetic responsabil pentru imunitatea impotriva antibacterienelor.

Antibioticele care nu sunt suficient de puternice pentru a distruge microbii reusind doar sa grabeasca procesul de dezvoltare, adaptare si diviziune al acestora.

 

Cum putem preveni 

  1. Utilizarea corecta a antibioticelor
  2. Administratea acestora doar la recomandarea medicului
  3. Respectarea normelor de igiena
  4. Evitarea completa a automedicatiei
  5. Consultatiile medicale periodice

Cresterea rezistentei bacteriilor este un proces in plina dezvoltare. Este necesar a se asculta sfatul medicilor, a se administra corect antibioticele, conform orelor si dozei stabilite . Igiena joaca un rol important in mentinerea unui corp sanatos. Automedicatia in cazul unei infectii este de cele mai multe ori eronata in lipsa unei antibiograme. Consultatiile medicale periodice sunt indicate in cazul tuturor cu rol important in preventie.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.