Ce se intampla cu organismul nostru atunci cand adoptam o dieta vegetariana sau vegana

0
143
Ce se intampla cu organismul nostru atunci cand adoptam o dieta vegetariana sau vegana

In ultimul deceniu, numarul persoanelor care au adoptat o dieta vegetariana sau vegana a crescut exponential. Rationamentul care sta la baza acestor modificari dietetice provine din preocupari de etice, de mediu si sanatate personala.

 

Aceasta crestere a dietelor vegane si vegetariene a fost atribuita in primul rand tinerei generatii, 20% dintre tinerii intre 16 si 24 de ani urmand o dieta vegetariana.

 

„Tinerii si-au sporit constientizarea impactului consumului de carne asupra mediului de la 8% in 2007 la 40% in 2013”, a declarat Societatea Vegetariana.

 

Tinand cont de aceasta schimbare monumentala a societatii , Michelle McMacken, medic internist, profesor asistent de medicina la Scoala de Medicina din NYU si un sustinator entuziast al nutritiei bazate pe plante, a pus laolalta o lista cu cele 7 lucruri care se intampla cand renunti la carne. Inspirat de articolul lui McMacken, am compilat o lista similara in care sunt prezentate 8 lucruri care se intampla atunci cand adopti o dieta fara carne.

 

1) Reduce in mare masura sansele de a dezvolta diabetul de tip 2

 

Studiile au aratat ca o dieta care contine proteine ​​animale, in special carne rosie si procesata, creste semnificativ riscul de diabet de tip 2. Intr-un studiu menit sa compare ratele de diabet zaharat ale veganilor si membrii Studiului de Mortalitate Adventista si Studiul de Sanatate Adventista, populatia adventista a avut rata diabetului dublata. In plus, studiul a mai constatat ca, in aceasta populatie, consumul de carne o data sau de mai multe ori pe saptamana pe o perioada de 17 ani a crescut riscul de diabet cu 74%.

 

Grasimile animale, fierul de origine animala (heme) si conservantii de nitrati sunt considerati responsabili pentru acest risc crescut. Studiile au aratat ca lezeaza celulele pancreatice, agraveaza inflamatia, provoaca cresterea in greutate si afecteaza modul in care functioneaza insulina noastra. Drept urmare, se crede ca adoptarea unei diete fara carne ar reduce semnificativ riscul de a face diabet de tip 2 si ar putea chiar imbunatati sau ajuta la inversarea diabetului la cei care au fost deja diagnosticati. Astazi, se estimeaza ca aproximativ 38% dintre americani sunt pre-diabetici.

 

2) Veti obtine cantitatea potrivita – si tipul potrivit – de proteine.

 

Proteina este de obicei prima linie de aparare a omnivorului atunci cand dieta lor plina de carne este pusa la indoiala; cu toate acestea, daca va satisfaceti nevoile zilnice de calorii, veti obtine toata proteina de care aveti nevoie dintr-o dieta pe baza de plante.

 

In SUA, omnivorii obtin de peste 1,5 ori mai mult decat cantitatea optima de proteine. In timp ce multi cred ca consumul unei cantitati in exces de proteine ​​- in special din carne – le va face mai puternice si mai slabe, in realitate se intampla contrariul.

 

Excesul de proteine ​​este depozitat sub forma de grasime sau transformat in deseuri, ceea ce duce la cresterea in greutate, boli de inima, diabet, inflamatie si cancer la multe persoane care consuma prea multa proteina in mod regulat. In comparatie, proteinele continute in alimentele vegetale intregi au fost legate de prevenirea bolilor. Michelle McMacken explica:

„Proteina gasita in alimentele vegetale intregi ne protejeaza de multe boli cronice. Nu este necesar sa urmariti aportul de proteine ​​sau sa utilizati suplimente proteice cu diete pe baza de plante; daca iti indeplinesti nevoile zilnice de calorii, vei primi o multime de proteine. Cei mai longevivi oameni de pe Pamant, cei care traiesc in „Zonele Albastre”, obtin aproximativ 10% din caloriile lor din proteine, comparativ cu media americana de 15-20%.”

 

3) Reduceti inflamatia in corpul vostru

 

Carnea, branza si alte alimente procesate au fost legate de niveluri ridicate de inflamatie in organism, ceea ce poate duce la o serie de afectiuni medicale severe pe termen lung, inclusiv dezvoltarea aterosclerozei, atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale, diabetului si bolilor autoimune, printre alte conditii.

 

Cu toate acestea, studiile au aratat ca atunci cand un individ trece la o dieta pe baza de plante, poate scadea dramatic nivelul proteinei C-reactive (CRP), un indicator al inflamatiei in organism. Alimentele pe baza de plante sunt bogate in fibre, antioxidanti si alti fitonutrienti, ceea ce face dietele pe baza de plante in mod natural anti-inflamatorii.

 

4) Scade colesterolul sanguin

 

Studiile au descoperit ca adoptarea unei diete bazate pe plante poate scadea nivelul colesterolului din sange cu pana la 35%. De fapt, a opta pentru o dieta pe baza de plante se spune ca a scazut nivelul colesterolului din sange in acelasi ritm ca terapia medicamentoasa, in multe cazuri. Nivelurile ridicate de colesterol din sange duc la ateroscleroza, crescand riscul de boli cardiace si accidente vasculare cerebrale – doi dintre cei mai importanti ucigasi.

 

Michelle McMacken explica:

„Alimentele integrale, dietele pe baza de plante reduc colesterolul din sange, deoarece tind sa fie foarte scazute in grasimi saturate si contin zero colesterol. Mai mult, dietele pe baza de plante sunt bogate in fibre, ceea ce reduce si mai mult nivelul de colesterol din sange. Soia s-a dovedit, de asemenea, ca joaca un rol in scaderea colesterolului, pentru cei care aleg sa o includa.”

 

5) Te face sa traiesti mai mult prin schimbarea genelor

 

Factorii de mediu si stilul de viata pot activa si dezactiva genele, ceea ce ne poate ajuta sa traim viata mai lunga si mai sanatoasa, potrivit unui studiu recent. De exemplu, o dieta pe baza de plante poate scadea formarea genelor de cancer la barbatii cu cancer de prostata cu risc scazut, conform descoperirilor recente.

 

In plus, se stie ca dieta pe baza de plante ne prelungeste telomerele, care sunt capace la sfarsitul cromozomilor ADN care functioneaza pentru a mentine ADN-ul nostru stabil. Acest lucru sugereaza ca celulele si tesuturile noastre imbatranesc mai lent, facandu-ne mai putin predispusi la boli legate de varsta.

 

6) Iti remodeleaza “burtica”

 

Microbiomul, care este alcatuit din trilioane de microorganisme, produce substante nutritive critice, ne tine tesuturile intestinale sanatoase, ne protejeaza de cancer, si ne transforma genele. Alimentele vegetale, in special cele cu un continut ridicat de fibre, ajuta la formarea unui microbiom sanatos prin promovarea cresterii bacteriilor prietenoase.

 

Michelle McMacken explica: „Studii de reper au aratat ca atunci cand omnivorii consuma colina sau carnitina (se gasesc in carne, pasari de curte, fructe de mare, oua si lactate), bacteriile intestinale fac o substanta care este transformata de ficatul nostru intr-un produs toxic numit TMAO. TMAO duce la agravarea placilor de colesterol din vasele noastre de sange si creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral.

 

Interesant este ca persoanele care mananca diete pe baza de plante dezvolta TMAO foarte putin spre deloc dupa o masa care contine carne, pentru ca au un microbiom total intestinal. Dureaza doar cateva zile pentru ca tiparele noastre bacteriene intestinale sa se schimbe – beneficiile unei diete bazate pe plante incep rapid!”

 

7) Vei ajuta la salvarea mediului inconjurator

 

Agricultura animala – cel mai mare contribuitor la emisiile de gaze cu efect de sera – contribuie la 51 la suta din emisiile de gaze cu efect de sera din lume. In plus, agricultura animala este, de asemenea, principala cauza de defrisare, stingerea speciilor si utilizarea pamantului si a apei. De fapt, 40% din suprafata terestra a lumii este utilizata pentru a hrani populatia globala. Cu toate acestea, marea majoritate a acestui pamant – pana la 30% din suprafata totala fara gheata a lumii – este folosita pentru hranirea animalelor.

 

Pentru a cultiva aceste culturi, este necesara in mod regulat o cantitate mare de apa dulce. De fapt, o treime din apa dulce din lume este utilizata pentru a sustine productia globala de animale – care include carne, lapte si oua. Pe langa limitarea resurselor de teren, oceanele sufera si ele datorita efectelor agriculturii animale. Suprapescarea epuizeaza rapid oceanele, provocand efecte daunatoare ale ecosistemelor vitale pentru supravietuirea noastra. Se estimeaza ca oceanele pot fi lipsite de peste pana in 2048.

 

8) Vei opri promovarea cruzimii animalelor

 

In ciuda a ceea ce multi dintre noi ar dori sa credem in ceea ce priveste productia de animale – vaci, porci, pui, toti care se plimba liber pe un camp deschis – realitatea industriei este o alta problema in intregime. Majoritatea animalelor din industria de productie a animalelor sunt crescute in fermele din fabrici, cea mai rapida metoda de productie animala din intreaga lume.

 

Animalele crescute in acest mediu sunt expuse la conditii crude si supraaglomerate, tratament slab si practici inumane. Drept urmare, animalele care traiesc in aceste conditii devin extrem de nesanatoase – atat fizic, cat si psihic – ceea ce promoveaza stresul, agresivitatea si raspandirea bolilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.