A fost imaginea moderna a lui Mos Craciun inventata de Coca Cola ?

0
214
A fost imaginea moderna a lui Mos Craciun inventata de Coca Cola ?

In 2007, o controversa legata de dimensiunea burticii lui Mos Craciun a zguduit lumea. S-au facut afirmatii ca Mos Craciun poarta imbracamintea sa rosie emblematica, deoarece este aceeasi culoare cu marca Coca-Cola. Gandul de a explica tinerilor veselul Mos Craciun poarta rosu din cauza unei bauturi racoritoare a umplut multor parinti inima cu teama.

 

Din fericire, putina istorie de Craciun dezvaluie ca elful urias preferat de toata lumea a purtat nuante de rubin, vermilion si visiniu inca din anii 1860, cu aproximativ 70 de ani inainte ca brandul Coca-Cola sa dezvolte imaginea iconica a Sfantului Nicolae.

 

Mos Craciun

 

In 2008, Phil Mooney – directorul departamentului de arhiva al companiei Coca-Cola – a stabilit recordul in legatura cu vesmintele viu colorate ale lui Mos Craciun. Mooney a explicat: „De fapt, nu revendicam culoarea hainei lui Mos Craciun, desi a functionat bine pentru noi, deoarece rosul este atat de strans legat de Coca-Cola! Dar nu noua ne-a venit ideea de a-l pune pe Mos Craciun in haine rosii.”

 

Mos Craciun si-a purtat tinuta traditionala rosie de la mijlocul secolului al XIX-lea. De unde stim? Multumita unei reclame din 1868 pentru Sugar Plums de la US Confection Company of New York. Mai mult, ilustratii ale „Parintelui cardului american de Craciun”, Louis Prang, il infatiseaza si in vestitul sau costum. Celebrul caricaturist politic, Thomas Nast, a jucat un rol crucial in „infasurarea” fizicului plin de viata a lui Mos Craciun si in a-i oferi toate detaiile. Dar l-a imbracat in multe culori diferite.

 

Prang si Nast au venit din Germania, ceea ce nu ar trebui sa vina ca o surpriza. Multe dintre cele mai indelungate traditii sarbatorite in timpul Yuletide provin din Europa Germanica, inclusiv calendare de Advent, case de paine de turta dulce si copaci de Craciun.

 

Cat despre conceptul de Mos Craciun? El se bazeaza pe un erou grec din secolul al IV-lea, Sfantul Nicolae, patronul copiilor. Cu originea din Turcia moderna, Nicholas si-a castigat o reputatie de a oferi daruri secrete. Generozitatea sa includea punerea monedelor in pantofi ramasi afara pentru el. Si a oferit zestre pentru trei surori sarace, pentru a se putea casatori in loc sa devina prostituate. (Distreaza-te explicandu-i copilului tau!)

 

Primele imagini pictoriale ale Sfantului Nicolae au fost icoane religioase. Un mare exemplu este icoana rusa „Lipensky” a Sfantului Nicolae din secolul al XIII-lea de la Biserica Lipnya din Sfantul Nicolae din Novgorod. In timp, imaginea sfantului s-a transformat lent, la fel si numele sau. Mos Craciun este un derivat al olandezului Sinterklaas, o prescurtare a lui Sint Nikolaas. Olandezul l-a si ilustrat calarind un cal alb pe acoperisuri in timp ce manuia un toiag. De ce acoperisuri? Pentru ca pe acolo salasuiau minionii sai, ascultand pe langa cosurile caselor cu copii.

 

Aceste legende ale acoperisului leaga si Mos Craciun de zeul norvegian Odin, care a judecat copiii buni si rai. Nu-ti pare ca barba seamana cu Odin? Pana in secolul al XVII-lea, Mos Craciun folosea o varietate de titluri de la Sir Christmas la Lord Christmas si Old Father Christmas si a inceput sa poarte haine imbracate in blana. Daca aceste robe au fost sau nu rosii lasa loc pentru dezbatere, deoarece ilustratiile au fost gravate alb-negru.

 

Pana in secolul al XIX-lea, in timp ce imigrantii olandezi, germani si britanici in SUA au continuat sa se amestece, la fel si bogatele lor traditii in jurul Mosului. In anii 1860, ilustratiile lui Thomas Nast il infatisau pe Mos Craciun cu renul si sania. Ba mai mult, Nast l-a desenat vesel fumand pipa. Dar l-a imbracat intr-o mare varietate de tinute, de la galben din cap pana in picioare pana la costume cu model cu stele si cu dungi. Desi nu a purtat neaparat rosu, imaginile lui Nast ale lui Mos Craciun sunt foarte recunoscute pana in zilele noastre.

 

 

 

Este sigur sa spunem ca imaginile moderne pe care le asociem cu Mos Craciun au atins o maturitate recunoscuta in anii 1860 si 1870, datorita artistilor precum Louis Sprang si Thomas Nast. Cat despre Coca-Cola? A fost inventat in 1886 de Dr. John S. Pemberton, farmacist din Atlanta. Compania nu va incepe publicitatea cu Mos Craciun pana in anii 1930.

 

Cu toate acestea, atunci cand guruul publicitar al lui Coca Cola, Archie Lee, l-a angajat pe Haddon Sundblom pentru a crea imagini proaspete ale Sfantului Nicolae, Lee a reusit comercializarea aurului. Ilustratiile superbe ale lui Sundblom din 1931 pana in 1964 au ajutat la codificarea imaginii noastre despre Mosul de azi. Dar este important de mentionat ca s-a inspirat din artistii precedenti, precum si poemul lui Clement Clarke Moore, „O vizita de la Sfantul Nicolae”, a.k.a “Twas the Night Before Christmas ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.