Eruptia dentara la bebelusi poate deveni deranjanta. Mai ales că acestea provoacă destul de des iritații și mâncărimi la nivelul gingiilor. Deși bebeluși pot reacționa diferit în momentul erupțiilor dentare, este important pentru noi sa știm sa recunoaștem simptomele și să-l ajutăm pe cel mic să treacă prin această perioadă cât mai ușor și lipsit de durere.
Când apar primii dințișori și perioada de evoluție ai acestora.
După cum putem observa, primii dințișori apar pe mandibulă începând cu vârsta de 6 luni și adesea erup în pereche. După apariția incisivilor mandibulari, urmează incisivii maxilari ( 8-12 luni ), incisivii laterali maxilari ( 10-16 luni ), incisivii laterali mandibulari (9-13 luni ), primii molari superiori (13-19 luni ), primii molari inferiori (14-18 luni ), caninii superiori (16-22 luni ), caninii inferiori (17-23 luni ), ultimii fiind molarii doi inferiori (23-31 luni ) urmați de cei superiori ( 25-33 luni ).
Avem un total de 20 de dințișori, 10 superiori și 10 inferiori care vor crește pana în jurul vârstei de 2-3 ani și vor începe să cadă în jurul vârstei de 6-7 ani, fiind înlocuiți de dentiția permanentă (aici vom ajunge la un total de 32 de dinți și putem observa apariția premolarilor 1 și 2 și posibila apariție a molarului 3).
Trebuie sa ținem cont și de următoarele :
- Apariția dințișorilor va începe numai de jos în sus.
- Fetițelor le erup dințișorii mai devreme decât băiețeilor.
- În general, la fiecare 6 luni apare câte un dințișor nou.
- Dinții de lapte sunt mai albi, mai mici, mai rotunzi și se află la distanță unul față de celălalt în comparație cu dinții permanenți.
- Toți dinții de lapte trebuie să crească complet pană la vârsta de 2-3 ani.
- Dinții de lapte ghidează apariția și creșterea dinților permanenți.
Cum ne dăm seama că celui mic îi erup dinții?
O dată cu apariția acestui fenomen apar și o serie de schimbări atât la nivelul gingiilor cât și în comportamentul celui mic. Astfel dacă vedem următoarele semne este posibil ca cel mic sa se afle în perioada de erupție dentară :
- Salivează excesiv.
- Își bagă foarte des mânuțele în gurița.
- Gingia este iritată și inflamată.
- Refuzul de a mânca.
- Nevoia de a mesteca diferite obiecte tari sau jucării.
- Stări de neliniște și somn agitat.
Atenție, durerea și iritabilitatea severă, împreună cu febra ridicată nu sunt asociate cu erupția dentară și pot indica o infecție. În astfel de cazuri, vizita la un doctor este cea mai recomandata, mai ales ca bebelusii beneficiaza de servicii medicale gratuite sau alte beneficii din partea statului.
Cum putem reduce durerile gingivale?
Durerea gingivală este cel mai comun simptom în cazul erupțiilor dentare, cauzând bebelușului disconfortul și starea de agitație, așa ca uite câteva lucruri care-l vor ajuta pe cel mic să treacă mai ușor de aceasta perioadă :
- Jucăriile gingivale – le poți găsi în diferite forme și mărimi și pot calma temporar durerile gingivale. Pentru un efect cât mai de durată le poți păstra la congelator dar înainte de a i le dai celui mic trebuie ținute câteva minute la temperatura camerei.
- Masajul gingival – poți masa ușor gingiile micuțului.
- Gelurile gingivale – sunt folosite pentru masajul gingival, ele conțin analgezic și au efect antiinflamator, reducând inflamația gingiilor. Este recomandat să consulți un medic pediatru înainte de folosirea acestora.
- Medicamente – în cazul în care niciuna din metodele menționate mai sus nu au dat rezultate atunci poți consulta medicul în privința unor medicamente care-l pot ajuta pe cel mic să simtă cât mai putina durere.
- Evita alimentele tari – În cazul în care deja ai început diversificarea pentru cel mic, este recomandat să eviți mâncarea tare și să îi dai mai mult iaurturi reci sau piure.
