Pneumonia este o inflamatie a parenchimului pulmonar, determinata, de cele mai multe ori, de bacterii, dar si de virusuri sau fungi. Cele mai comune simptome la debutul bolii sunt tusea cu expectoratie purulenta, dispneea si febra.
Exista mai multe tipuri de Pneumonie, clasificate in functie de cum a fost dobandita infectia: pneumonia comunitara sau dobandita in colectivitate; pneumonia nosocomiala, dobandita in spitale; pneumonia de aspiratie; pneumonia la persoanele cu imunodepresie; pneumonia dobandita prin ventilatie mecanica.
1.Ce este Pneumonia si cate tipuri cunoastem?
2.Simptome Pneumonie si investigatii
3.Tratament Pneumonie
4.Preventie
Gravitatea provocata de pneumonie poate varia de la o forma usoara a bolii, pana la puntul in care viata celui afectat poate fi pusa in pericol. Persoanele care se afla in categoria cu risc crescut sunt sugarii si copiii mici, respectiv persoanele cu varsta peste de 65 de ani. Sunt predispuse unui risc ridicat si persoanele cu probleme de sanatate sau cu un sistem imunitar slabit.
In acest articol vei afla ce este pneumonia, cate tipuri de pneumonie se cunosc, care sunt simptomele pneumoniei, cum se poate trata si ce masuri de preventie putem folosi pentru a ne putea proteja in fata acestei afectiuni.
De ce este important sa cunosti toate aceste informatii? Pneumonia trebuie depistata din timp, pentru a sa incepe, cat mai devreme, schema de tratament. Daca vei stii sa recunosti semnele si simptomele acestei boli, te vei putea adresa cat mai rapid medicului specialist. Pneumonia poate duce si la complicatii, de aceea este important sa fie tratata inca de la inceput, intr-un mod cat mai eficient.
Ce este Pneumonia si cate tipuri cunoastem
Ce este pneumonia?
Pneumonia este o afectiune inflamatorie a parenchimului pulmonar. Cel mai frecvent, este determinata de bacterii. Poate fi, insa si de cauza virala – de exemplu, pneumonia provocata de noul coronavirus – sau fungica. Infectia poate afecta unul sau ambii plamani.
Pneumonia este o boala contagioasa, deoarece atat bacteriile, cat si virusurile responsabile de aceasta afectiune se pot transmite de la o persoana la alta, prin intermediul picaturilor contaminate provenite in urma unui stranut sau tuse. Pe de alta parte, pneumonia cauzata de fungi nu se poate transmite de la o persoana la alta, insa poate fi contactata din mediul inconjurator.
Tipuri de pneumonie
Pneumnia este clasificata in functie de modalitatea in care a fost contactata infectia. Cunoastem 5 tipuri de pneumonie:
1. Pneumonia Comunitara
Se numeste pneumonie comunitara deoarece a fost dobandita in colectivitate. Cel mai adesea este intalnita la copii si sugari, respectiv la varstnici, insa se poate manifesta la orice varsta.
De obicei, aceasta este de cauza bacteriana, Streptococcus pneumoniae fiind cel mai des intalnita in acest tip de pneumonie. In proximativ 20% din cazuri, pneumonia comunitara este cauzata de mai multe microorganisme, iar la 30-50 % dintre bolnavi nu s-a identificat niciun microorganism.
Acest tip de pneumonie poate fi localizata sau difuza. Vorbim despre o pneumonie localizata atunci cand unul sau mai multi lobi sunt afectati. Pneumonia difuza se refera la afectarea predominanta a lobilor pulmonari, datorata, de cele mai multe ori, unei infectii la nivelul bronhiilor sau bronhiolelor – bronhopneumonie.
2. Pneumonia nosocomiala
Pneumonia nosocomiala este acel tip de pneumonie dobandita in institutiile spitalicesti. Pentru a putea face diferenta intre acest tip de pneumonie si altele, trebuie luate in considerare cateva aspecte importante:
- bolnavul prezinta urmatoarele simptome: debut cu tuse si expectoratie purulenta;
- apar modificari radiologice care atesta prezenta unor condensari;
- bolnavul este internat de cel putin 2 zile sau a fost intr-o institutie medicala in ultimele 3 luni;
Pneumonia nosocomiala sau pneumonia dobandita in spitale este a doua cea mai frecventa cauza de infectie nosocomiala, pe primul loc fiind infectiile de tract urinar. Aceasta afectiune a plamanilor este determinata, in special de bacterii Gram-negative si bacterii anaerobe, de Staphylococcus aureus si de Acinetobacter spp. Persoanele imunodeprimate pot fi infectate si de virusuri sau fungi.
Acest tip de pneumonie este asociat cu un risc crescut de deces.
3. Pneumonia de aspiratie
Asa cum ii spune si numele, pneumonia de aspiratie se refera la inflamatia parenchimului pulmonar provocata de aspiratia de produse alimentare sau de continut gastric in plamani, atunci cand functia de deglutitie (mecanismul de inghitire) este alterata.
Datorita actiunii distructive a acidului gastric, aceasta afectiune a plamanilor este foarte severa, putand fi chiar fatala pentru bolnav. Pentru a putea preveni pneumonia persistenta, trebuie eliminata cauza principala: aspiratia in plamani datorata deglutitiei alterate.
4. Pneumonia la persoanele cu imunosupresie
Persoanele imunodeprimate sunt predispuse, datorita unui defect genetic, unei medicatii imunosupresoare sau unei imunodeficiente dobandite (HIV, de exemplu) sa dezvolte acest tip de pneumonie.
Pentru aceasta categorie de persoane nu doar microorganismele uzuale pot inflama parenchimul pulmonar, dar si alti patogeni care, in mod normal, nu prezinta un risc in acest sens.
Cel mai intalnit patogen, care, in mod normal, nu afecteaza populatia sanatoasa, dar care produce pneumonie la persoanele cu imunosupresie este Pneumocystis jirovecii.
5. Pneumonia asociata ventilatiei
Acest tip de pneumonie se intalneste in unitatile de terapie intensiva. Conform denumirii, apare in urma ventilatiei mecanice. Cel mai frecvent, microorganismele Gram-negative cu multiple rezistente in ceea ce priveste antibioticele sunt cauzele acestei inflamatii.
Simptomele Pneumoniei – investigatii
Pneumonia dobandita in colectivitate sau comunitara este subiectul care ne intereseaza cel mai mult. De aceea, este bine sa cunosti care sunt simptomele pneumoniei pentru a putea apela la medicul specialist, atunci cand este cazul.
Simptomele care apar in pneumonie pot fi usoare sau severe, in functie de fiecare persoana si istoricul medical al acesteia.
Cele mai comune semne si simptome ale pneumoniei:
- tuse uscata sau productiva – poate fi insotita de hemoptizie (eliminare de sange din plamani sau tuburile bronsice prin intermediul tusei);
- dispnee (bolnavul simte lipsa de aer);
- febra;
- durere in zona toracica;
- alte manifestari.
Manifestarile extrapulmonare se refera la faptul ca bolnavul prezinta si alte semne si simptome decat cele legate de sistemul respirator.
- stare generala de rau;
- dureri musculare;
- dureri articulare;
- cefalee;
- durere abdominala;
- varsaturi;
- reaparitia herpesului simplex labial (mai ales in pneumonia pneumococica);
- eritemul;
Sugarii si copiii mici pot sa nu prezinte semne respiratorii. Pot, insa, sa verse sau sa aiba diaree, lipsa apetitului si lipsa de energie. Copiii sub 5 ani pot avea respiratie rapida si/sau respiratie suieratoare.
Persoanele varstnice pot fi asimptomatice sau pot prezenta stari de confuzie sau alte simptome nespecifice.
Investigatii pneumonie
Modul in care sunt alese tipurile de investigatii necesare pentru depistarea pneumoniilor depinde de gravitatea bolii. in formele usoare, de exemplu, nu este nevoie de teste microbiologice. Bolnavul se poate trata singur acasa.
Iata care sunt investigatiile cele mai utilizate in depistarea si diagnosticarea pneumoniei dobandite in comunitate:
- Radiografia Toracica;
- Analize de sange: hemoleucograma completa, creatinina si ionograma serica, biochimia si proteina C-reactiva;
- hemocultura si cultura sputei;
- gazometria arteriala (atunci cand saturatia de oxigen este sub 94%);
- testul HIV – acest tip de investigatie este folosit nu pentru diagnosticarea pneumoniei, ci pentru diagnosticarea HIV-ului. Pneumonia este o forma foarte frecventa de debut in infectiile HIV nediagnosticate anterior acestei boli.
Tratament Pneumonie
Formele usoare de pneumonie pot fi tratate acasa. In aceasta situatie, bolnavul va urmari un plan simplu de tratament:
- odihna;
- hidratare;
- isi va administra antibioticele prescrise de medic;
In cazurile severe, este nevoie de o abordare terapeutica supravegheata intr-o institutie medicala. In general, bolnavul va beneficia, in functie de gravitate si nevoie de:
- oxigen;
- antibiotice;
- tromboprofilaxie;
- fizioterapie;
- analgezie;
- suplimentare nutritionala.
In cazul persoanelor cu pneumonie moderata sau severa, este necesara o schema de tratament administrat sub supravegherea personalului medical autorizat in acest sens, deoarece, in cazul acestei afectiuni pot aparea complicatii precum pleurezia parapneumonica, embiemul sau abcesul pulmonar.
Cum prevenim pneumonia
Cea mai buna metoda de preventie este evitarea contactului cu persoanele infectate cu virusuri si bacterii care ar putea provoca pneumonie. In al doilea rand, medicii recomanda vaccinarea impotriva anumitor forme de pneumonii.
Fumatul este unul dintre factorii de risc in ceea ce priveste pneumonia. Renuntarea la fumat, alcool sau la substante interzise este un prim pas in evitarea imbolnavirii de pneumonie.
Ce masuri suplimentare poti lua pentru a preveni pneumonia sau formele severe de boala:
Imbunatateste-ti sistemul imunitar. Include in dieta ta zilnica fructe si legume proaspete. Ai grija sa te odihnesti corespunzator si practica sport in fiecare zi. Poti lua suplimente care au rolul de a intari sistemul imunitar:
DR. IMMUNITY QUERCITIN + D + C + ZN 60 CAPSULE este recomandarea echipei 24h. Acest supliment este unul dintre cele mai complexe, o singura capsula dimineata fiind suficienta pentru a putea sustine sistemul imunitar, prin stimularea limfocitelor T, cu rol central in imunitatea celulara mediata. Aduce nenumarate beneficii si este suficient sa fie administrate timp de 30 de zile.
Vezi cat de importante sunt mastile medicale in prevenirea bolilor respiratorii!
Ai grija de tine si de sanatatea ta! Protejeaza-i pe cei din jur daca te gandesti ca ai putea avea pneumonie sau oricare alta patologie a sistemului respirator.
marcat!!, imi place blogul tau!