Un nou virus din China instaureaza panica – 15 cadre medicale sunt infectate si 4 persoane au decedat

0
135
Un nou virus din China instaureaza panica - 15 cadre medicale sunt infectate si 4 persoane au decedat

Pe masura ce milioane de asiatici s-au deplasat marti pentru vacanta de Anul Nou Lunar, autoritatile din China au confirmat ca un nou virus poate fi raspandit prin contactul uman, raportand ca 15 cadre medicale au fost infectate si o a patru persoane au murit.

 

Actualizarea infioratoare a focarului de coronavirus care a inceput in orasul central din Wuhan a trimis fiori pe pietele financiare, intrucat Organizatia Mondiala a Sanatatii a convocat o intalnire miercuri pentru a lua in considerare declararea unei urgente internationale pentru sanatate.

 

„Informatiile despre infectiile recent raportate sugereaza ca ar putea exista acum o transmisie umana catre om”, a declarat directorul regional OMS pentru Pacificul de Vest Takeshi Kasai intr-o declaratie de e-mail.

 

Spaima a readus amintiri rele despre sindromul respirator sever acut (SARS), un alt coronavirus care a izbucnit in China in 2002/2003, soldand cu moartea a aproape 800 de persoane intr-o pandemie globala.

 

In cursul zilei de marti, 223 de persoane au fost diagnosticate la nivel global, majoritatea fiind in Wuhan, un oras de 11 milioane de oameni, desi au existat cateva cazuri izolate confirmate in alte orase, in special Beijing si Shanghai.

 

Au fost identificate, de asemenea, doua cazuri in Thailanda, unul in Japonia si unul in Coreea de Sud, iar autoritatile medicale din intreaga lume au inceput sa intensifice screeningul calatorilor care sosesc din China.

 

Comisia municipala de sanatate din Wuhan a confirmat marti o a patra fatalitate, dezvaluind ca un barbat in varsta de 89 de ani care avea probleme de sanatate subiacente, inclusiv boli de inima, a murit pe 19 ianuarie.

 

 

De asemenea, autoritatile chineze au confirmat pentru prima data ca virusul se poate raspandi prin contactul uman si au spus ca 15 cadre medicale au fost infectate.

 

Anxietatea crescanda a fost transmisa pietelor regionale. Yuanul chinez CNY = a fost in scadere cu aproape jumatate de procent si a fost pe calea celui mai puternic declin zilnic de la sfarsitul lunii august, in timp ce stocurile de companii aeriene si de calatorie au scazut in toata regiunea.

 

Virusul poate provoca pneumonie, cu simptome incluzand febra si dificultati in respiratie. Deoarece simptomele sunt similare cu multe alte boli respiratorii, este necesara depistarea suplimentara.

 

Originea virusului inca nu a fost identificata, dar sursa principala este cel mai probabil de origine animala, potrivit OMS. Oficialii chinezi au legat focarul de o piata de fructe de mare din Wuhan.

 

 

„Izbucnirea unui coronavirus asemanator SARS in Wuhan se dezvolta intr-un risc economic potential major pentru regiunea Asia-Pacific, acum ca exista dovezi medicale de transmitere de la om la om”, a declarat Rajiv Biswas, economist sef Asia Pacific pentru IHS Markit, intr-o declaratie de e-mail.

 

Pana in prezent, OMS nu a recomandat restrictii comerciale sau de calatorie, dar astfel de masuri ar putea fi discutate la sedinta de urgenta de miercuri.

 

Comisia Nationala a Sanatatii din China va oferi, de asemenea, o actualizare cu privire la focar, in cadrul unui briefing de presa de la ora 10:00 (0200 GMT), miercuri.

 

Purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Geng Shuang, a declarat ca China va participa la reuniunea OMS si va impartasi informatii relevante.

 

“China este dispusa sa-si aprofundeze cooperarea globala si sa lucreze cu comunitatea internationala pentru a lucra impreuna pentru a face fata epidemiei”, a spus Geng jurnalistilor in cadrul unui briefing zilnic.

 

Australia a declarat marti ca va analiza pasagerii cu zborurile din Wuhan, in timp ce Singapore a anuntat ca va pune in carantina persoanele cu pneumonie si un istoric de calatorie la Wuhan in termen de 14 zile inainte de debutul simptomelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.