Acordul pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda urmeaza sa fie rupt

0
48

Solicitarea catre Nuclearelectrica a Ministerului Economiei pentru ruperea acordului privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, semnata cu partenerul chinez China Nuclear Power va fi discutata pe 12 iunie.

Potrivit surselor G4Media.ro , in toamna anului 2019 , Viorica Dancila voia ca Nuclearelectrica sa semneze contractul final cu China General Nuclear Power. CGN la acel timp era era cercetata si acuzata oficial de spionaj tehnologic in SUA.

Pe data de 8 mai a fost semnat acordul preliminar pentru continuarea proiectului construirii si operarii reactoarelor 3 si 4 de la centrala Cernavoda.

Ministrul Economiei a cerut :

  • Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum si a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitatile 3 si 4 Cernavoda prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).
  • Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN sa initieze procedurile / demersurile / actiunile privind incetarea negocierilor cu compania chineză CGN, precum si incetarea efectelor juridice (prin acordul partilor, denuntare etc) a urmatoarelor documente: “Memorandumul de Intelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda (MoU), si respectiv a (ii) Acordului Investitorilor in forma preliminara.”
  • Mandatarea Consiliului de Administratie al SNN de a initia demersurile necesare pentru analiza si cristalizarea optiunilor strategice privind constructia de noi capacitati de productie de energie electrica din surse nucleare.

Administratia Trump a avertizat in legatura cu influenta politica si economica in crestere a Chinei în Europa.

Vezi si : Se anuleaza achizitia de masti pentru elevi si profesori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.