Asemanarea izbitoare pe care nimeni nu a remarcat-o intre La Casa de Papel si Prison Break

0
484
casa de papel si prison break

La Casa de Papel si Prison Break sunt doua seriale care si-au castigat locul in topuri prin originalitate si complexitate. Ceea ce nu s-a remarcat, insa, este asemanarea izbitoare intre acestea.

Desi destul de evident, fanii nu au acordat atentia necesara detaliului care sta la baza ambelor productii.

A fost ideea plagiata? Nu se stie, inca, daca intentia producatorilor La Casa de Papel a fost sa dezvolte o idee deja existenta pe marile ecrane, sau este, pur si simplu, o coincidenta.

Pentru a intelege care este detaliul aproape identic si ideea de baza a ambelor seriale, trebuie sa punctam cateva scene importante.

Prison Break

prison break

Protagonistul filmului, Michael Scofield, intra intr-o banca, pornind un jaf. Se vede clar prin modul in care este realizat jaful, ca acesta nu avea intentia de a fugi cu banii. Inca de la inceput, personajul principal isi demonstreaza calitatile de geniu.

Planul sau a fost conceput in ideea de a fi prins in flagrant si de a fi inchis alaturi de fratele sau, care era condamnat la moarte pentru o fapta pe care nu ar fi savarsit-o el.

Modul in care acesta actioneaza, de la tatuajul ce ii acoperea majoritatea corpului, pana la cel mai mic gest facut de el, ne demonstreaza ca avem de-a face cu un geniu.

La Casa de Papel

la casa de papel

Unul dintre cele mai importante personaje din La Casa de Papel este El Profesor. Acesta preia ideea tatalui sau de a jefui o banca, intr-un alt stil decat am fost obisnuiti. Planul nu implica furtul de bani, ci multiplicarea acestora.

Planul sau este atat de bine conceput, incat orice miscare ar fi facut autoritatile, el era tot cu un pas inaintea lor. Modul in care a conceput planul si faptul ca aranjase dinainte toate masurile necesare, ne duce cu gandul la un adevarat geniu.

Afla cat de bine cunosti personajele din La Casa de Papel!

Care este asemanarea intre La Casa de Papel si Prison Break?

Chiar daca vorbim despre doua idei, aparent diferite: evadarea dintr-o inchisoare si jaful perfect, acestea se aseamana izbitor.

In primul rand, vorbim despre doua genii. Exista doar aceste doua filme in care protagonistii sunt genii? Sigur ca nu! Dar ideea care ne poate duce la concluzia ca asemanarea intre La Casa de Papel si Prison Break este izbitoare, este urmatoarea:
  • Vorbim despre 2 barbati extrem de capabili, care, in ciuda actiunii pe care urmeaza sa o desfasoare, motivul lor este cat se poate de moral.
  • Chiar daca ideea jafului este complet ilegala si incalca extrem de multe reguli din punct de vedere al moralitatii, modul in care El Profesor isi dezvolta planul, nu implica furtul sau vatamarea corporala.
  • Chiar daca ideea de a evada dintr-o inchisoare este, la fel ca si in cazul jafului, complet ilegala, motivul lui Michael Scofield, este bine intentionat. Fratele sau este condamnat la moarte pe nedrept. Planul sau, desi in afara legii, nu implica acte de cruzime, ci, din contra, evita victimele colaterale.

In al doilea rand, ambele seriale au reusit sa induca stari de empatie vis-a-vis de niste infractori. In orice film sau serial politist, suntem obisnuiti sa empatizam cu personajele pozitive, oamenii legii. De data aceasta, ambele seriale ne fac sa iubim geniile pe care, in mod obisnuit, le-am fi urat. In mod normal ne-am fi dorit sa greseasca in planurile lor, pentru a putea fi prinsi de catre “eroii” productiei.

Si in aceste seriale apar oamenii legii care se lupta cu toate puterile pentru a le putea da planurile peste cap celor doua genii. Protagonistii au reusit sa ne atraga de partea lor, facandu-ne sa ii uram pe cei “buni”.

Intrebarea care ramane in urma acestor doua mari productii este urmatoarea:

ce este binele atunci cand raul este bun?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.